Официално: Медиите Му пречат

Бойко Борисов. Снимка: Булфото

В повечето развити държави се смята, че една от най-важните функции на медиите е да бъдат „кучета пазачи” на обществения интерес. На журналистите не просто е позволено да бъдат коректив на политическата и икономическата върхушка – това се очаква от тях.

На някои други места, обаче, не е така. В Русия основните телевизии са в положение „партер” спрямо Кремъл, независимите издания имат сериозни затруднения, а битите и даже убивани свободомислещи журналисти далеч не са единици.

Закон за печата – като при Орбан

Настоящият (минал и бъдещ) президент Путин подхвърли преди няколко месеца, че Москва може да създаде нова международна общност, т.нар Евразийски съюз. В него влиза и Унгария със своя симпатично фашизоиден лидер Виктор Орбан. Почитателят на генерал Хорти успя преди година и половина да прокара в страната си един изключително интересен закон. Всички унгарски медии (телевизии, радия, вестници и сайтове) бяха задължени да се регистрират в доминиран от управляващата партия регулаторен орган. Той в последствие може да наложи непосилна глоба или направо да отнеме лиценза на дадена медия, ако прецени, че тя е отразила пристрастно дадено събитие, нарушила е „обществения морал” или е нанесла „обида на мнозинството”. Страхотен закон, неясно остава защо цяла Европа се възмути от приемането му.
Неясно е поне за министър-председателя на една от другите губернии, спрягани от Путин за Евразийския съюз – България. В откровено интервю без вратовръзка Бойко Борисов се прояви като съмишленик на унгарския си колега. Той изрази съжаление, че ЕС наказа авторитарните мераци на Виктор Орбан, като посочи, че и в двете страни медиите били свързани с мафията.

Борисов посочва „мафиотските“ медии

Любопитни са обстоятелствата около самото интервю. То е взето от Асен Генов и Константин Павлов като част от проекта „Бойкометър”, следящ направените от премиера обещания и изпълнението им. Двамата блогъри се оказаха в приятната компания на Бойко Борисов и Цветан Цветанов след като от пресцентъра на ГЕРБ изразиха недоумение как „Бойкометър” е отчел само 13% изпълнение на премиерските обещания.
Борисов побърза да изреди видовете престъпни кръгове, стоящи зад критичното отношение към него, а след това завоалирано посочи актуалните си медийни врагове – в.”Труд” и в.”24 часа” (на „фармацевтичната мафия”), в.”Капитал” („на енергийната мафия”), в.”Сега” (заради собственика си Сашо Дончев, който има сериозни интереси в газовия сектор), „Канал 3” („Има телевизии, които работят анти-Герб”), Слави Трифонов („Всеки ден в национален ефир има предавания, които ме осмиват и мен, и президента”) и т.н. Премиерът сложи кръст и на всички външни критики, като обясни, че е много лесно „дори в чужбина да си наемеш платени публикации”.

И забравя да каже за обслужващите го

Почти не стана дума за някои други медии, които от юли 2009 г. насам играят ролята на „Работническо дело” и „Отечествен фронт” за ГЕРБ. Правеше впечатление със своята липса и темата за оплетените като свински черва връзки и взаимозависимости в собствеността на вестници, сайтове и телевизии. Парадоксално, но факт – този проблем е най-силно изразен при медиите, които са най-безрезервни поддръжници на правителството.

Подобно на диктаторите, Борисов предлага просто, бързо и окончателно решение – Закон за печата. Така и не стана ясно как той ще се пребори с гореспоменатата мафия, а и не е лошо да припомним, че в исторически план подобни текстове винаги са носели духа на цензурата у нас. Премиерът не обяви, че се подготвя нещо различно от това в Унгария. Вместо това управляващите ще се опитат да „финтират” Европа, като накарат фондациите „Конрад Аденауер“ и „Ханс Зайдел“ да подготвят проектозакон сами. След това, по стара традиция, между двете четения в парламента ГЕРБ ще добавят каквото трябва. Накрая ще си имаме закон-слънце, който даже ще е легитимиран от две престижни фондации.

Лоша е дисциплината на гражданското общество…

Бойко Борисов не се ограничи само в размахването на пръст спрямо медиите. Той застана зад думите си от 2006 г. че „лошото на демократичните хора е, че са недисциплинирани“. Любопитно е какво разбира под „дисциплина” премиерът. Не за друго, просто някои по-екзотични режими са били изградени на основата на наистина оригинални възприятия за нея. Министър-председателят видя „ченгеджийски хватки” в надигането на гражданското общество на Орлов мост и не пропусна да спомене колко отворен за диалог е бил през цялото време.

Медии, които трябва да са под контрол. Гражданско общество, което да общува с Първия по строго определен протокол. На този фон – послушна съдебна система и протекции за „наши хора” в бизнеса. Това може да е визия за светли дни само за щастливите конформисти. Концентрирането на всички видове власт в една партия (била тя ГЕРБ, БСП, СДС, ДПС, „Атака” или който там още иска да ни оправя за 800 дни) е опасно, защото рано или късно попарва развитието на цялата държава. Не можем да си позволим нещо подобно през XXI век, поне ако не искаме да се затрием окончателно като нация. Пък нека ни обясняват по Телевизията и във Вестника, че и по времето на Стамболов е имало Закон за печата…

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.