Журналисти ревнуват блогъри, че се докоснали до божеството Бойко

Два дни в интернет ври и кипи дали блогърите Асен Генов и Константин Павлов-Комитата – създатели на сайта Politikat.net и „Бойкометъра” не са обслужили пропагандата на Борисов.

Едни ги хулят, че изпълнили поръчка, че се сложили на Бойко и т. н. Други ги обвиняват в неопитност, не реагирали достатъчно на борисовите алабала излияния.

В първия момент наистина изглежда, че има някаква колаборация с властта – премиерът и двамата му заместници плюс един министър се срещат с двама блогъри. Но да не бъдем толкова мнителни. Срещата беше провокирана от двамата с тяхната система да следят какви обещания дава Борисов и дали ги изпълнява. Нещо като хвърлена ръкавица.

На техните въпроси ГЕРБ реагира объркано – със заплашително писмо какво разбират под обещания, как преценяват какво е изпълнено и т. н. високомерни и назидателни атаки от пресцентъра. После някой е посъветвал Борисов да направи такава среща, да се покаже демократ, да уважи нарастващото влияние на интернет. И да я използва за свои цели.

Да, на тази среща той ги надговори, но можеш ли го спря? Тя не само беше разчетена Борисов да им сведе своите възгледи за положението, без да им се даде възможност много да питат. Но и става дума за човек, чиито пристъпи на ораторска логорея вече трябва да се анализират от психиатри. Без преувеличение.

Случаят предизвика ревност у журналисти. Появиха се коментари, че блогърите не могат да заместят професионалната журналистика. Да, вярно е. Но какво направи професионалната журналистика? Надува като балон десет години Бойко Борисов. Слага му се, пълни със снимките му страниците и екраните си. Меси му баници, прави му свирки.

Явор Дачков много точно коментира във Фейсбук, че има блогъри графомани, пишат скучно и плоско, а са с претенции за нова, свободна журналистика и гражданско общество. Прав е. Но не всички са такива. Както и не всички журналисти са Бареков и Кулезич.

Точно Явор никак не може да бъде упрекнат в липса на критично отношение към Борисов, но какво да кажем за мнозинството журналисти? Кои са тези, които му зададоха неудобните въпроси? Кога, къде? Вече 10 години. Ще се запомнят няколко неудобни въпроса на Илиана Беновска на пресконференции. Колко такива изключения има още?

Много повече примери могат да се дадат на журналисти, които са писали оди за Борисов, правили са с него прочувствени интервюта и т. н.

Може би е редно да се посочат поименно последователите на свиркаджийската журналистика. Списъкът е дълъг.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.