Как румънското правителство стисна здраво властта

Румънското ляво правителство предприе серия от стъпки, за да затегне хватката си над властта откакто встъпи в длъжност през май, някои, от които предизвикаха международна критика и удари върху цените на имотите. Агенция Ройтерс представя подробности по някои от действията на правителството:

ПРЕЗИДЕНТ

Министър-председателят Виктор Понта и неговият Социално-либерален съюз (СЛС), подкрепени от гласуване в парламента, отстраниха на 6 юли президента Траян Бъсеску за период от 30 дни. Управляващите заявиха, че той е влияел на правосъдието и е нарушил конституцията. Отстраняването означава, че ще трябва да се проведе национален референдум на 29 юли, на който да бъде решена съдбата на президента.

Бъсеску, който влияеше на предишното правителство, отговаря за външната политика на Румъния и номинира министър-председателя. Неговият импийчмънт ще отстрани потенциален противник на правителството.

СЪДЕБНА ВЛАСТ

Конституционния съд е главната пречка на усилията на Понта да си осигури по-голям контрол. Министър-председателят за първи път даде повод за тревога, когато игнорира решение на съда, според което само президента има право да участва в срещите на Европейския съвет. Понта пътува до Брюксел, независимо от решението на съда и обяви, че спазва друго решение – на доминирания от Социално-либералния съюз парламент.

Крин Антонеску – съпредседател на СЛС заедно с Понта, заплаши, че ще смени съдии в Конституционния съд, но по-късно даде заден ход след международни критики.

Парламентът отстрани румънския омбудсман и номинира свой съюзник на този пост. Омбудсманът се предполага, че трябва да бъде независим, и е единственият човек, който може да реши да сезира Конституционния съд във връзка с извънредни правителствени постановления. Правителството прие повече от 40 извънредни постановления през своите първи два месеца управление, за да прескочи дългите парламентарни процедури по приемането на закони. Постановленията влизат в сила веднага.

ПАРЛАМЕНТ

СЛС смени миналата седмица председателите и на двете камари на парламента със свои представители. Нормално е за едно ново правителство да направи това, но тази стъпка предизвика критики, защото бе направена само ден преди управляващият съюз да поиска отстраняването на Бъсеску. Лидерът на горната камара поема временно длъжността на президента по време на 30-дневното му отстраняване.

Социално-либералният съюз прокара също закон, който променя избирателната система само 6 месеца преди парламентарните избори. Това влезе в противоречие с препоръките на Европейския съвет избирателният закон да се променя най-малко година преди гласуването и бе отхвърлено от Конституционния съд.

Законът щеше да въведе чисто мажоритарна система вместо сегашната, която е комбинация между мажоритарна и пропорционална система. Анализаторите смятат, че промяната би облагодетелствала СЛС.

НАУКА

Понта е обвинен в плагиатство на своята докторска дисертация. Неговото правителство разпусна комисията специалисти точно преди те да стигнат до извода, че голяма част от докторската му дисертация е прекопирана. Понта многократно отрече обвиненията и заяви, че са политически мотивирани и замислени от Бъсеску.

ДРУГИ ИНСТИТУЦИИ

СЛС назначи свой съюзник за шеф на националната телевизия, което е обичайна практика за ново правителство. Някои художници, академици и анализатори обвиниха правителството, че се опитва да се меси в редакционната политика.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.