Я, пак договор с “Краун Ейджънтс”. Що няма драми тоя път?

Преди няколко години Милен Велчев сключи договор с английската агенция “Краун Ейджънтс” за консултант на митниците. Договорът съдържаше тайни клаузи, затова не беше оповестено публично съдържанието му.
Съобщението предизвика ефект на политическа ядрена бомба. БСП, Костов, цялата тогавашна опозиция се натръшка в парламента, че това е предателство на националните интереси, как така ще им даваме 33 милиона на тия англичани и т. н.
“Продадоха митниците!”, ревеше от трибуната бившият финансов министър Муравей Радев, с глас на древногръцки трагик. Същият Радев, по чието време митниците бяха синоним на корупция и контрабанда.
Срещу договора наскачаха и медии и търсеха усилено корупцията, скрита в тайните клаузи. Шумотевицата беше толкова силна, че стана дума едва ли не да свалят правителството. И ако не беше още твърдото тогава мнозинство на НДСВ, сигурно тая работа щеше да завърши с падане на кабинета.
Само за година след това митниците събраха 800 милиона лева повече от предишната година. На следващата година – пак същото. Да се говори за някакви 33 милиона, които щял да вземе “Краун Ейджънтс” при тия резултати, някак стана смешно.
Не че агентите на короната са свършили нещо кой знае колко специално. Самото наличие на англичани, които ходят по митниците, душат нещо, пишат доклади, предписания как да се процедира; създаването на мобилни групи, които могат да спрат камион и да го проверят повторно, свърши достатъчно работа.
Корупцията не може да изчезне изведнъж. Но намалява постепенно. Митничарите взеха да се страхуват, да се оглеждат. Това беше достатъчно. И се оказа, че точно против това вдигаха врява тогавашната лява и дясна опозиция.
Един от най-големите критици на дози договор беше Пламен Орешарски. И сега същият Орешарски като министър подписва нов договор с “Краун Ейджънтс”, за 11 милиона лева. Този път като консултанти на данъчните, в частност за ДДС. За договора е съобщено седмица след подписването и пак има тайни клаузи.
Само че този път никой не вдига толкова шум. Защо ли?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.