Из писмото на адвокат Минчо Спасов до главния прокурор срещу Борисов и Първанов

Минчо Спасов. Снимка: Уикипедия

Адвокат Минчо Спасов изпрати писмо до главния прокурор да започне наказателно производство срещу премиера Борисов и бившия президент Първанов по случая с Мишо Бирата. То беше премълчано от големите медии. Ето извадки от него:

Като бивш народен представител от НДСВ, който Ви е избрал на този пост, НАСТОЯВАМ: да изпълните задължението си по чл. 23 от НПК и да образувате наказателно производство срещу Бойко Методиев Борисов и Георги Седефчов Първанов.

Спасов припомня на главния прокурор, че в изявление пред медиите на 1 юни 2011 г. е отказал да разследва Бойко Борисов за връзките му с организираната престъпност с мотива, че „това са злонамерени твърдения, които могат да постъпят за всеки и да задръстят правоохранителната система”.

След изявленията на Бойко Борисов от 09.07.2012 г. пред www.politikat.net разполагате с доказателствен материал по случая „Мишо Бирата”, произхождащ от самия извършител, признаващ публично извършено деяние по чл. 143 и по чл. 282 от Наказателния кодекс.
Самопризнанията са подкрепени с многобройни улики и доказателства – записи от използване на СРС, изявления на директора и заместник-директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов и Антоний Странджев, посочва в писмото си до Велчев Минчо Спасов.

Той припомня фактологията по случая и цитира думите на премиера, който публично призна:

НЕ Е ПРАВИЛНО, НЕ Е ТРЯБВАЛО ДА ГО ПРАВЯ, но Първанов ме помоли и аз съм си такъв – всеки човек си има своите грешки – АЗ РЕАГИРАХ И СЕ ОБАДИХ НА ТАНОВ, прекрасно знаейки, че телефонът на Танов е под контрол.

Минчо Спасов припомня, че още в деня след излизането на скандалните записи те са били докладвани от посланиците на ключовите европейски държави, на САЩ, Русия и Китай на техните правителства.

Оттогава световните лидери се отнасят с пренебрежително отвращение към нашия премиер, той е в срамна изолация и участва единствено в задължителните заседания на премиерите на ЕС, пише ексдепутатът от НДСВ.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.