Журналисти от в. „Класа“ си искат заплатите от Красимир Гергов

Вестник „Класа“ се появи като алтернатива на в. „Дневник“ и безуспешно се опита да го конкурира в продължение на 5 години. Главни редактори бяха последователно Валери Найденов и Неда Попова, която е и до момента иеф на изданието, което излиза в интернет. От вестника през 2008 г. бяха уволнени без обяснение зам.-главният редактор Тодор Токин и редакторът Румен Леонидов.

Отворено писмо от служителите на вестник „Класа“ до българските медии:

Красимир Гергов. Снимка: Булфото

Скъпи колеги и читатели, сигурно ще разбуним духовете в страната и ще създадем доста неприятности, но е крайно време да разкрием, какво се случва в един от най-добрите икономически и финансови вестници в България. Всички ние много съжаляваме, че се стигна до тук, но това е единствената възможност да покажем, че на този свят няма недосегаеми и всемогъщи хора.

Както вече всички знаят, вестник „Класа“ престана да съществува под познатата ви форма от 24 страници и сега се разпространява само като рекламна брошура от 4 страници, която препраща към сайта на изданието където всеки, който иска може да прочете специализираните икономически и финансови новини от страната и света. На 1-и юни 2012 година, собствениците на вестника съобщиха на всичките си служители, че предстоят съкращения поради намаляване обема на работа и им връчиха предизвестия. Според думите им, от 1-и юли, вестникът ще престане да съществува и ще се премине към електронно издание, в което на работа ще останат по-малко от половината служители. Беше наредено през месец юни никой да не излиза в отпуск и да работи максимално добре, като този, който покаже необходимите резултати, ще бъде оставен на работа. На 1-и юли, над 75 процента на служителите бяха съкратени. При положение, че живеем в доста тежки времена и в момент на икономическа криза, хората приеха нормално ситуацията и освободиха работните си места. Проблемите обаче започнаха точно в този момент и всички ние бихме искали да ви запознаем с тях:

1.) Все още издателят на вестник „Класа“ Милен Герасимов дължи на служителите по две заплати – за месеците юни и юли, както и обезщетенията за отпуските. Хората чакат всеки ден парите си, а отговорът на „шефа“ винаги е един и същ: „До края на седмицата ще има пари“. Така обаче минаха три седмици и пари все още няма.

2.) Много интересен факт е този, че служителите, които останаха на работа, за да работят в електронното издание все още не са получили своите договори и вече 10 дни работят без да имат какъвто и да било договор. Освен това, преди няколко дни, Милен Герасимов раздаде по 500 лева на ръка на всички останали на работа. Всички съкратени обаче, все още чакат своите пари и не са получили и стотинка.

3.) Във времето между 1-и юни и 1-и юли нито един от „шефовете“ не намери за нужно да съобщи лично да служителите си за бъдещите промени и за това, какво се случва с вестника. Тази роля беше отредена на зам. главния редактор Иглика Горанова, която съобщаваше на хората различните новини. Всички останали се изпокриха по кабинетите си, а разминавайки се по коридорите на офисите, извръщаха срамно глави. Но това все пак са моралните страни на този проблем и не смятаме да задълбочаваме в тях, тъй като както знаем, хората с властта не знаят значението на тази дума.

Искаме да завършим със следното: вестник „Класа“ така или иначе спря да съществува и това изглежда необратим процес. Това се случва и никой не може да бъде винен за това, че няма пари или желание да финансира даден проект, който в един момент може да е станал непечеливш. Много важно е обаче собственикът „в сянка“ Красимир Гергов и издателят Милен Герасимов да знаят, че трябва да изчистят всички задължения на своите бивши и настоящи служители, за да не се превърнат в поредните български измамници и мошеници. Срамно е, че се стига до тук, но силите на всички ни се изчерпиха. Знаем, че с това писмо няма да получим възнагражденията си (тях ще ги получим по съдебен път, както си му е редът), но пък сме сигурни, че то ще стигне до много хора и определено ще разбуни духовете в страната. На гореспоменатите пък изобщо няма да им хареса, че имената им се замесват в подобни скандали, но в крайна сметка това е самата истина и както се казва „никой не може да направи на човек това, което той сам може да си причини“…

От бившите и настоящи служители на вече несъществуващия вестник „Класа“

11.07.2012 г.

София

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.