Може ли Беларус да спаси Русия от НАТО?

Росбалт

Лукашенко нарича Беларус прикритие за Русия, препречващо пътя на НАТО. Местната противовъздушна отбрана (ПВО) обаче е слаба, както пролича от случая с шведския „Руст“, успял без разрешение да долети почти до Минск. Росбалт научи подробности за инцидента.

Ще припомним, че според шведски медии малък частен граждански самолет от тази страна е минал беларуско-литовската граница (на 4 юли, б. р.) и е пръснал из Беларус плюшени мечета с агитматериали срещу Лукашенко. Акцията била политическа: шведските активисти държали да информират беларусите, че европейската общественост е съпричастна с тях и ги подкрепя „в борбата срещу узурпатора“.

Ако вярваме на тези медии, самолетът е стигнал едва ли не до Минск. Беларуското Външно и министерството на отбраната отрекоха и заявиха, че новината е измислена. По-късно обаче две различни редакции – радио „Свобода“ и местното издание на „Комсомолская правда“, пратиха кореспонденти в минското предградие, споменато от шведите, и там потвърдиха: да, хвърчеше тук едно самолетче и разхвърляше плюшени мечета.

Хората в малкото беларуско градче Ивенец (Минска област) взеха да събират играчките; по нареждане отгоре ги събираха и комуналните служби. Милицията започна оперативно да вика всички очевидци на разпит, където им „препоръчваше“ да не говорят пред журналисти, тъй като историята била „сложна“. Неколцина от местните обаче запазили по някоя играчка вкъщи „за спомен“.

Както личи и от клипче, качено в ЮТюб, самолетът не само е изминал над 200 километра над беларуска територия и е хвърлил пропагандни материали, но и съвсем спокойно се е върнал в Литва.

Случаят с „плюшения“ десант в Беларус – също като прочутото приземяване на Матиас Руст с малката „Чесна“ на Червения площад в края на 80-те, показа колко е безпомощна цялата местна ПВО или поне системата, която я управлява. Нагледно доказателство, че местните ПВО са абсолютно безсилни срещу маломерни летателни апарати, летящи на малка височина.

Беларуските чиновници пък се показаха още по-недееспособни. Вместо да намерят убедително обяснение за станалото и тутакси да вземат спешни мерки, тамошните военни взеха отпърво яростно да опровергават, че шведи са минали границата нелегално. Министерски служители повтаряха мантрата, че „органите за управление на въздушното движение постоянно контролират въздушното пространство на Република Беларус“.

„След анализ на предоставените фото- и видеоматериали експертите установиха, че е работено грубо, използвани са елементи на визуална фалшификация, което сочи явно провокационния характер на подаваната информация“, заяви Министерството на отбраната. „Липсват факти, които да потвърдят, че държавната граница на Република Беларус е била пресечена във въздушното пространство“, изтъкна военното ведомство.

Щом снимки на въпросните „мечета“ плъзнаха из Интернет, началникът на министерската пресслужба Сергей Кузменков ги нарече „продукт на Фотошоп“. Според него просто е нямало как чужд самолет да стигне незабелязан до Минск.

Но ставаше все по-трудно да се отрича: литовците също потвърдиха, че шведите са минали държавната им граница. Беларуските власти вече признават, че шведските политактивисти наистина са нарушили въздушното пространство на страната и са успели да я напуснат, без никой нищо да им стори. Пак те разказаха, че едномоторният самолет е летял със скорост 180 километра в час и е прекарал час и половина в беларуското небе. Страната също се усети, че нещо е станало: милицията тръгна по апартаменти и къщи в Ивенец и захвана да конфискува мечета играчки. Положението взе да напомня вица за Рабинович, който решил да опровергае разни клюки: „Не съм спечелил, а съм загубил. И не на лотария, а на карти. И никаква волга, ами три рубли“.

Ние в Русия щяхме само да се присмеем на злополучните си братлета, стига руската система за ПВО да не беше интегрирана с тази на Беларус, а беларуската територия наистина да не бе въздушно прикритие за федерацията. Независимият военен експерт Александър Алесин твърди, че беларуското небе наистина е уязвимо. Малък самолет, летящ на свръхниска височина, може според него като нищо да навлезе в Беларус – стига само „да следва релефа на местността“. „Самолетът трябва да лети като крилата ракета – уточнява той. – Ако лети на височина до 25 метра, беларуските средства за ПВО не могат да регистрират такъв обект.“

„Подвигът“ на шведите обаче едва ли ще бъде повторен: Беларус планира скоро да изгради радиолокаторна станция „Роса“, специално за да следи обекти на височина под 25 метра. Министерството на отбраната впрочем не посочва кога ще задейства радара.

Засега беларуското военно ведомство е успяло само да открие виновниците, сочат неофициални данни. Става дума за военните от поделение 25 887, разположено край северозападния град Смаргон. Там наблюдението се води по следния начин: постовите – 50-на души, редовно вдигат глави и поглеждат към небето. С невъоръжено око – войниците не получават дори бинокли (!). При все това според източници от министерството всички, давали дежурства в деня, когато прелетял шведският самолет, били заплашвани с военен трибунал. Случаят вече бил поет от експерти на КГБ и на военната прокуратура.

Не стига всичко това – инцидентът може да означава и търговски загуби за Беларус. Съвсем наскоро Минск се разбра с Венецуела небето й да бъде охранявано от беларуски средства за ПВО. Беларус стана официален координатор на проекта, целящ създаването на единна венецуелска система за ПВО. Стойността на разработките е към 5 милиарда долара. Застрашени ли са тези договори – ще научим по-късно.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.