Партиен бунт на кораба на премиера Камерън

Ройтерс

Барак Обама и Дейвид Камерън в Овалния кабинет. Снимка: пресслужба на премиера

Властта на британския министър-председател Дейвид Камерън беше подкопана тази седмица от бунт срещу него в Консервативната партия. Това е заплаха за и без това крехкото коалиционно правителство във време на нарастващо обществено недоволство от ръководството му.

Деветдесет и един разбунтували се консерватори предприеха във вторник драматичен ход, като принудиха Камерън да се откаже от решаващо гласуване за реформиране на горната камара на парламента – Камарата на лордовете, ключово искане на неговите партньори в коалиционното правителство – Либералните демократи.

Депутати казаха, че Камерън бил разгневен, когато се изправил срещу водача на несъгласните късно вечерта в Уестминстър. Това бе най-големия бунт срещу лидерството на Камерън от идването му на власт през 2010 г.

Ако Камерън не изпълни обещанието си за Камарата на лордовете, Либералните демократи в отговор може да решат да се противопоставят на политиките на консерваторите и по този начин да осакатят законодателния дневен ред на правителството и поставят под още по-голямо напрежение все по-крехката коалиция.

Разбунтувалите се консерватори посочиха различни мотиви за несъгласието си, но непокорството в партията на Камерън най-вероятно ще се увеличи в момент, когато зачестяват призивите правителството да заеме по-твърда позиция за Европа и когато икономиката продължава да е нестабилна.

Взровоопасният въпрос дали да се свика референдум за връзките на Великобритания с Европа предизвика голямо брожение сред консерваторите в края на миналата година. Това е деликатна тема, която в миналото бе фактор за падането на консервативни правителства.

Членове на парламента разказаха за драматични сцени, след като в последната минута във вторник гласуването за реформиране на Камарата на лордовете беше отложено за есента, за да се избегне вероятно първото голямо парламентарно поражение на коалиционното правителство.

„Току-що станах свидетел как министър-председателят, много ядосан, се караше на депутата консерватор Взривоопасният Норман. Как сипеше обвинения и упреци. Не много достойно поведение за министър-председател“, написа в Туитър лейбъристкият депутат Карл Търнър.

Във вестникарска информация за случилото се беше цитиран депутат консерватор, който определи поведението на Камерън като „срамно“.

Сътрудник на Камерън обаче каза, че не е имало сериозен спор, просто министър-председателят е бил „ядосан и то с право“. Консервативният депутат Питър Боун нарече вторнишкия бунт „още един пирон“ в ковчега на коалиционното правителство, поставило си за цел да излекува боледуващата икономика на Великобритания и да се справи с големия й бюджетен дефицит.

„Между либералните демократи и консерваторите няма съгласие буквално по нито един въпрос и е безсмислено сега да оставаме заедно, защото взехме всички мерки за решаване на икономическата криза“, каза той за Ройтерс.

Жажда за кръв

Ръководството на Камерън все повече се поставя под въпрос след поредицата от промени на политическия курс, след изпадането отново в икономическа рецесия и смущаващите връзки на премиера с медийната империя на Рупърт Мърдок „Нюз корпорейшън“, които предизвикаха отрицателни коментари в медиите и намалиха обществената му подкрепа.

За нещастие на Камерън, който оглави първото коалиционно правителство във Великобритания от Втората световна война насам, поделянето на министерските длъжности между двете партии оставя малко правителствени постове, с които да се вдъхне по-голяма вярност на редовите депутати.

“ Можеш да останеш верен на принципите си, няма защо да ги променяш заради колективната отговорност. Така или иначе никога няма да бъдеш в правителството“, каза Боун.

Несъгласието се разпространява извън кръга на обичайните заподозрени, т.нар. „група на недисциплинираните“, и обхваща вече и предани партийци и обикновено лоялни нови членове, а това е опасен знак за Камерън.

„Когато у хората се появи жажда за кръв, те са по-склонни да се бунтуват, отколкото са били преди. Това е бунт по конкретен въпрос, но той ще окуражи някои хора, които не са се бунтували преди, да го направят отново“, каза преподавателят в Съсекския университет Тим Бейл.

Според някои завои в политиката на правителството през последните месеци във връзка с данъците и други въпроси създава все по-силно впечатление, че ръководството е мекушаво, а това окуражава бунтарите сред консерваторите.

„Промяната на курса на правителството по редица политики несъмнено ще отслаби доверието в неговата преценка или тактика“, каза за Ройтерс депутатът консерватор Джулиан Люис. Шарлът Лесли, която е един от обикновено верните нови консервативни депутати, избрани през 2010 г., заяви, че много хора от нейното поколение са влезли в политиката във време на голям обществен цинизъм и затова се отнасят по-предпазливо към прагматичните или цинични политически компромиси.

„Заради прозрачността и всички тези неща, които вървят заедно с откритите социални медии, ние вдигнахме капака на тенджерата… Сега хората искат да виждат нещата и казват, че те не изглеждат много добре. Мисля, че избраните през 2010 г. депутати особено ясно осъзнават това“, заяви тя, обяснявайки решението си да се разбунтува.

Засега няма вдъхващи доверие претенденти за лидерския пост на Камерън, но някои казват, че бунтарите действат в дългосрочна перспектива и са насочили поглед към общите избори през 2015 г.

„Явно в Консервативната партия има определен брой хора, които са готови да се надигнат срещу Камерън, а това навежда на мисълта, че те смятат или че той е прекалено слаб, за да навреди на кариерата им, или че няма да се задържи толкова дълго“, заяви Бейл.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.