Сирия става въпрос на престиж за правителството в Анкара

в. Хюриет дейли нюз

Статия в „Уолстрийт джърнъл“, която поставя под съмнение обясненията на Турция за свалянето на турския изтребител в Сирия, вдигна отново кръвното на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган. Фактът, че и неназовани източници от Москва казват почти същото, определено ядосва властите в Анкара.

Изявлението, което турската армия направи миналата седмица, а именно, че останките от изтребителя са били намерени в дълбините на Източното Средиземноморие и в международни води, допълнително увеличи мистерията.

И докато някои сериозни въпросителни витаят във въздуха, общото настроение в Турция, дори сред опозиционните журналисти, е като цяло в съгласие с правителствената линия независимо от всичко. Правителството казва, че Сирия е свалила турския изтребител, който не е бил на мисия срещу тази страна, в международното въздушно пространство.

Анкара признава, че изтребителят се е отклонил за определен момент към сирийското пространство, но настоява, че това не е извинение за свалянето му по враждебен начин.

Понякога обаче най-простите въпроси са най-добри при такива случаи, объркващи за членовете на обществото, които не могат да потвърдят нищо и трябва просто да приемат едната или другата теза.

Един такъв въпрос е например защо съюзниците на Турция от НАТО – Великобритания и САЩ, не излизат със свои собствени доказателства в подкрепа на Анкара. В крайна сметка самолетът е паднал в една от най-наблюдаваните части на Средиземноморието, покривана не само от британски и американски радари, но и от Израел. Разбира се Русия също покрива с радари района.

Вашингтон и Лондон официално приемат изявленията на Турция. Колкото до информацията, изтекла първо в „Ню Йорк таймс“, а впоследствие и в „Уолстрийт джърнъл“, отричаща това становище, администрацията на президента Обама е заела позиция да не я приема или отрича, а само да накаже „източниците“ на разпространената до медиите информация.

Очевидно намерението е да не обидят свой съюзник в този критичен момент, когато НАТО е обединена срещу Сирия и когато Турция е водеща в подрънкването на саби срещу режима на Асад. Малко вероятно е Великобритания и САЩ да променят тази своя позиция на този етап.

Това съответно намалява вероятността да стигнем до истината по въпроса при тези обстоятелства. Има разбира се и друга възможност, а именно Русия да каже собственото си становище по темата. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че те са готови да споделят с Турция информация по случая.

Интересно е обаче, че тази забележка беше направена на фона на цитирани в руските медии изказвания на неназовани източници в Москва, според които изтребителят е бил свален в сирийското въздушно пространство от зенитен огън, което е в противоречие с твърденията на Турция.

Москва очевидно също пристъпва внимателно тук, тъй като и тя трябва да поддържа деликатни отношения с Турция, независимо от това, че двете имат сериозни разногласия по отношение на Сирия. Възможно е също Москва да пази като коз информацията, която има, в случай че нещата между Сирия и Турция излязат извън контрол и започнат да се придвижват към военна конфронтация.

Простият факт е, че цялата история със Сирия се превръща във въпрос на престиж за правителството на Ердоган. Междувременно политиката, която води спрямо нея от самото начало, е поставяна под въпрос вътре в Турция, където все повече хора се чудят защо Турция е тласкана към прага на война със съседна държава, при все че не е заложен явен национален интерес.

Затова правителството трябва да подхожда към случая по начин, който да увеличи политическата й благонадеждност в страната и навън, тъй като попадането й в позиция на разкаяние спрямо Сирия едва ли би съответствало на „имиджа на регионална сила“ на Турция, който премиерът Ердоган и външният министър Ахмет Давутоглу постоянно рекламират.

Има една турска поговорка за такива случаи: „Сметките вкъщи не винаги съвпадат с тези на пазара“. Анкара изглежда е изправена пред точно такава ситуация по отношение на Сирия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.