Путин се готви с репресивни закони за големи протести наесен

Спецчасти задържат протестиращи в Москва. Снимка: Новая газета

В очакване на големи протести Държавната дума бърза да приеме по-строго законодателство, пише в. „Независимая газета“. В сряда депутатите обсъдиха три законопроекта, посрещнати твърде остро от руската общественост, посочва всекидневникът, цитиран от Би Би Си. Парламентаристите бяха приканени да побързат от президента Владимир Путин, който говори за тези инициативи предния ден с правозащитници.

В крайна сметка в наказателния кодекс се връща текстът за клевета, ще има черни списъци от сайтове с опасна информация, а нестопанските организации, финансирани от чужбина, ще бъдат сложени на място, сиреч под строг финансов контрол.

Експерти виждат в припрените действия на властта подготовка за евентуални протести наесен и формиране на механизми за потискане на опозицията. Сред основните идеи на управляващите е да сплотят партията „Единна Русия“ около строго законодателство – всички да гласуват „за“, и либерали, и консерватори, за да си поделят отговорността, заявява политологът Игор Бунин.

Законът за клеветата ще осигури на властта възможност за натиск върху опозицията – всеки обвинен ще може да бъде държан под стража поне няколко месеца, а осъдените да бъдат лишени от някои граждански права: да се кандидатират за депутати и губернатори, да организират митинги и т. н., отбелязва Вадим Соловьов, главен юрист на руската компартия.

Властите в Русия затягат гайките, преди рязко да намалят бюджетните разходи, смята водачът на комунистите Генадий Зюганов. „От ускореното небрежно влизане в Световната търговска организация Русия много скоро ще изгуби два милиона работни места. Следователно ще расте масовото недоволство. То трябва да бъде обезвредено“, обяснява той логиката в поведението на руските власти. Тя е крайно опасна, защото колкото и да затягаш гайките, със сигурност ще скъсаш резбата, добавя Зюганов.

„С репресии не могат да спрат нищо – минахме точката, след която връщане няма. Все едно да гасиш пожар с бензин“, коментира друг опозиционер – депутатът Дмитрий Гудков от „Справедлива Русия“. Ако днешните лидери на опозицията „ги няма“, ще дойдат нови, „много по-радикални от нас“, предупреждава той.

Русия се движи към авторитаризъм, заключава анализаторът Николай Петров, според когото октомври ще е „ключово време – тогава ще разберем какво става с протестите“.

Всъщност руското общество е „абсолютно спокойно“ и лоялно към властта, но „в главите на управляващата върхушка стават някакви войни, крайно ожесточени битки“ и тя започва немотивирана кампания за сплашване, плашейки и самата себе си, твърди наблюдателят Глеб Павловски.

Властта „жестоко оскърби без никаква причина свръхлоялните неправителствени организации“ и заплашва да спре интернета на журналистите – това е неконструктивно поведение, твърди той.

Изданията коментират приети вчера от Думата законови ограничения на информацията, разпространявана в интернет. На пръв поглед текстът цели да брани децата от информация, способна да увреди психиката им, но интернет обществото го посрещна на нож, пише „Известия“.

Редица големи руски търсачки, социални мрежи и други ресурси официално осъдиха тази законодателна инициатива. Интернет гигантите се страхуват, че поправките или ще станат средство за политическа борба с опозицията, или ще сложат началото на тотална цензура в интернет пространството, констатира вестникът.

Според анализ на Центъра за проучвания на интернет и обществото към висшето Руско училище за икономика всички мерки за „повишена сигурност“ в интернет – освен най-прецизните и най-ограничените, лесно може да станат оръжие срещу всички, пожелали да дискутират в мрежата теми, неудобни за властите и общественото мнозинство. Това отбелязва във „Ведомости“ директорът на центъра Сам Грийн.

Опити от този род, особено въвеждането на автоматизирани филтриращи системи, силно ще ударят и бизнеса от всички сфери. Ще има и сериозни последици за икономиката като цяло – може да падне с 2 на сто и руският БВП, предполага Грийн, споделяйки съмнения дали филтрирането действа ефикасно срещу злосторниците в мрежата.

Експертът коментира медийни твърдения, че държавният оператор Ростелеком планира да купи мрежов филтър, разработен в Русия за Виетнам, където според „Интернет уоч фаундейшън“ се филтрират към 80 на сто от търсенията в мрежата. Дори ако парламентът не гласува закон за тотално филтриране, интернет доставчиците под натиска на властите ще могат да го правят без никакъв закон, убеден е авторът.

„В Китай, Виетнам, Иран и някои други страни, естествено, защитават всички от всичко – чрез автоматизирано филтриране според закони, подчиняващи всички медии на тоталитарната власт“, пише той.

В Европа обаче базовото законодателство забранява на държавата да навлиза твърде надълбоко в Интернет. Там данните често се филтрират според черни списъци, но без държавна принуда. Правят го обществени организации съвместно с интернет доставчиците. И се блокират само сайтове с безспорно отблъскващо съдържание, например детска порнография, подчертава Грийн във „Ведомости“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.