Европейски медии: България и Румъния на ръба на провала

Мишо Бирата като шеф на федерацията по баскетбол връчва фланелка на премиера. Снимка: в. „Сега“

Според влиятелния сайт EurActiv „Европейската комисия е изключително загрижена от записа на телефонния разговор, в който премиерът Бойко Борисов нарежда на шефа на агенция “Митници” Ваньо Танов да спре акция срещу вече покойния бизнезмен Михаил Михов, известен като Мишо Бирата“.

Като се позовава на вътрешна информация от Брюксел изданието коментира, че с предстоящото публикуване на ключовите доклади за напредъка на реформите в правосъдната система, България и Румъния са на път да се провалят на най-големия си изпит от присъединяването си към Европейския съюз на 1 януари 2007 г.

Ситуацията в Румъния, България и Унгария показва, че ЕС плаща цената за донякъде прибързаното си разширяване, като явно Съюзът е зле въоръжен, за да защити демократичните ценности, които проповядва пред страните, искащи да се присъединят към европейския блок, коментира Франс прес. С политическата криза в Румъния и събитията през последната година в Унгария „историята изглежда се повтаря“, смята Корина Стратулат, анализатор в Европейския политически център.

„Събитията показват, че постиженията на демокрацията не са необратими“, казва тя пред Фланс прес, като все пак признава, че импийчмънтът на румънския президент Траян Бъсеску, иницииран от премиера Виктор Понта, няма националистическия привкус на събитията в Будапеща, където правителството на Виктор Орбан развива антиевропейска реторика.

EurActiv отбелязва, че Румъния се сблъсква с безпрецедентна критика заради предполагаеми опити на новото й правителство да наруши принципа на разделение на властите, а България е изправена пред критики във връзка с предполагаеми тесни връзки между правителствени представители и организираната престъпност.

В коментара за България се споменава и решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да уволни съдия Мирослава Тодорова, която е придобила репутация на един от най-силните критици на институцията, „масово възприемана като инструмент на политиците и на вътрешния министър Цветан Цветанов“.

Случаят „Тодорова“ илюстрира продължаващата борба за власт между изпълнителната власт и съдебната система в България, като всяка от тях обвинява другата във връзки с мафията, отбелязва изданието.Борисов определи случая като провокация към правителството му, насочена да подкопае усилията му да подобри имиджа си.

Самият Борисов обаче наля допълнително масло в огъня, казвайки на среща с блогъри, че записът на негов телефонен разговор с Ваньо Танов, в който нарежда на шефа на митниците да спре акцията срещу проверявана фирма, е истински. Изданието припомня, че миналата година изтекоха няколко записа, чиято първа мишена бе вътрешният министър Цветан Цветанов, но сега фокусът е върху Бойко Борисов. Записите явно са правени от ДАНС, но изтекоха във в. „Галерия“ – таблоид, свързан с Алексей Петров, противоречива фигура, описвана от мнозина като най-могъщия враг на Борисов, отбелязва EurActiv.

От записите става ясно, че Борисов инструктира шефа на митниците да спре разследване срещу спорния бизнесмен Михаил Михов, собственик на пивоварна, като казва, че е „поел ангажимент да не го закача“. На 30 март м.г. 47-годишният Михов почина в хотелска стая, а по-късно се спомина и вдовицата му.

Според непотвърдени данни, ЕК е изключително обезпокоена от записите, в които самият министър-председател признава, че е разпоредил „протекция“ на бизнесмен от митническа проверка. Говорителят на ЕК Марк Грей коментира, че комисията е напълно запозната с обвиненията, но не може сама да прецени дали наистина премиерът е признал, че са верни.

Според EurActiv политическите събития показват, че Букурещ и София трябва да очакват малко добри новини в докладите на Европейската комисия, които трябва да бъдат публикувани на 18 юли.

Въпросът за присъединяването на двете страни към Шенген се очаква да бъде включен в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през септември. Все пак, ако се съди по изявленията на редица политици в последно време, събитията в Румъния вероятно ще отложат това решение за неопределен период, отбелязва EurActiv.

ЕС може да замрази правото на гласуване на Румъния, ако страната не отговори на изискванията на Брюксел във връзка със спорното отстраняване на президента Траян Бъсеску от поста, предаде ДПА, като се позова на високопоставен представител на ЕС. Член 7 от Лисабонския договор предвижда отнемане на правото на гласуване, ако са застрашени фундаменталните права в ЕС – мярка, която не е била използвана досега. Някои политици бяха призовали за прилагането й миналата година по отношение на Унгария, припомня ДПА.

„Ако положението (в Румъния) се влоши, защото властите не приемат сериозно ангажиментите, които са поели, без съмнение, това е оръжието, което е на разположение на европейските институции“, заяви неназованият представител на ЕС.

Предупреждението дойде само ден, след като премиерът Виктор Понта се съгласи в Брюксел да изпълни списък с искания, за да премахне опасенията на ЕС спрямо процедурата по импийчмънт на Бъсеску. Брюксел иска от Понта да отмени две извънредни постановления – това, с което бяха отменени правомощията на Конституционния съд да се произнася по решения на парламента, и това, което премахна минималния праг от над 50% избирателна активност за валидност на референдума.

По БТА и Медиапул

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.