Гърция – манна небесна за търсачите на малки острови

в. Мундо

Остров Св. Тома се продава за 15 млн евро. Снимка: прайвитайлънд

Искате да се наслаждавате на хубавия въздух на Егейско море и при това на ваш частен остров? Ако имате достатъчно пари, сега е моментът да помислите сериозно за осъществяването на тази мечта. Кризата предизвика 100-процентен скок на офертите на частни гръцки острови държавата все още не продава своите.

А на тези частни острови има райски плажове, невероятни гледки и изключително приятни температури през цялата година. Това са само някои от привлекателните страни на продаваните острови.

„Преди кризата имаше винаги между 6 и 10 острова, предлагани на пазара. Сега имаме почти 20“, посочва Крис Кролов, директор на Прайвът айлъндс в превод: Частни острови , фирма, чието седалище се намира в Канада и която е специализирана в продажбата по интернет на острови по целия свят.

В сайта на компанията могат да се открият голям брой оферти за продажба на гръцки острови. Те струват между 1,5 милиона евро за миниатюрния остров Агиос Анастасиос и 150 милиона евро за остро Патроклос. Последният е величествен остров от 260 хектара, близо до Атина. Той е представен в сайта на канадската компания като място, на което има големи плажове, заобиколени от гъмжащи от риба, бисерно чисти води.

И въпреки че експертите твърдят, че цените на частните острови не са се понижили много, човек може все пак да намери изгодни сделки. „Видяхме как цените на стотици имоти спаднаха от четири на два милиона евро“, уверява Никола Муни, директор на агенция за недвижими имоти в Гърция.

Икономическата криза държи 27,7 процента от гърците под прага на бедността, но както изглежда, засяга също и големите собственици. И ако някои от тези собственици са принудени да продадат имотите си на ниски цени, независимо дали това са цели острови, части от терени или луксозни вили, то това е заради новия данък върху недвижимото имущество, влязъл сила в Гърция.

Според Никола Муни „много са онези, които са инвестирали пари в повече имущество или земи, но с въвеждането на новите данъци в рамките на плана за строги икономии, да бъдеш богат в Гърция излиза много скъпо“.

„Процентът на данъчната ставка варира, но да бъдеш собственик на остров или на голяма вила може да излезе на човек доста солено. Хитрите купувачи ще успеят да се спазарят по-добре с подобен род продавачи“, посочва експертът.

Освен това на гръцките острови много поземлени собственици не искат да плащат на банките лихвите по отпуснатите им кредити и са принудени да продават на ниска цена. Ставрос Стелас, агент по недвижими имоти, който познава добре пазара в Егейско море, е добре запознат и с тази тенденция. Той самият е принуден да намали цената на терен, който притежава.

„Притежавам парцел от 1,7 хектара и преди няколко години го предлагах за 1,7 милиона евро. Днес искам за него 1 милион евро заради натиска на банките“, признава той.

Но все пак ако имате достатъчно пари и ако искате да купите гръцки остров, трябва да търсите неуморно. Всички, които притежават гръцки остров, са достатъчно богати, за да не бъдат погълнати от спекулативната спирала. Те не се страхуват също така, че цените ще спаднат, ако Гърция все пак напусне еврозоната.

„Цените на луксозните имоти няма да спаднат. Дори и в случай на връщане към драхмата и на девалвация. Онези, които нямат икономически проблеми, не продават на безценица“, казва Муни. Без да броим факта, че гърците са известни със страховитото си пазарене.

Но има един проблем, който прогонва евентуалните купувачи, и това е гръцката бюрокрация, известна с пословичната си тромавост.

„За един инвеститор е страшно потискащо да купи остров в Гърция и после да установи, че трябва да чака страшно дълго време, преди да получи разрешение да строи нещо там“, казва Кролов.

Въпреки това онези, които искат да се възползват от изгодния случай, направиха така, че да нарасне значително търсенето на гръцкия пазар на недвижими имоти.

„Едно време имахме купувачи от около 70 страни, но през последните 10 месеца имаме клиенти вече от 120 различни страни“, уверява Йоргос Струмбулис от гръцката онлайн агенция за недвижими имоти Грийк пропърти ексчейндж. „Подобно на която и да е закъсала икономика и тук има много хора, които се надяват на добра сделка“, допълва този агент.

Финансовите проблеми на Гърция превърнаха тази страна в предпочитана дестинация на търсачите на манна небесна.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.