Барак Обама и вторият мандат – магията и чарът са изчезнали

ДПА

Барак Обама се моли на среща с религиозни лидери в Овалния кабинет. Снимка: Белия дом

Косата му е посивяла, усмихва се по-малко и по лицето му има повече бръчки, отколкото преди четири години, когато се носеше на историческата вълна от възхищение, отвела го в Белия дом.

Но слизайки от огромния черен предизборен автобус в град Парма, щата Охайо, американският президент Барак Обама все още изглежда учудващо младолик за своите 50 години, а тълпите от чакащи го жени, все още припадат при вида му.

Млада афроамериканка обобщава нещата така: „Той изглежда адски добре“. Със сигурност по-добре от изгледите за политическото му бъдеще.

По-малко от четири месеца преди изборите Барак Обама е притиснат до стената. Икономика в застой, ненамаляваща безработица и невещаещи нищо добро резултати от социлогически проучвания крият заплахата той да остане президент със само един мандат. Обама, наред с всички други, трябва да осмисли политическите прогнози.

Множеството, която го чака с часове посред незапомнената лятна жега, е съставено от отрудени хора с маратонки, възрастни, мъже и жени с наднормено тегло в шорти – всички верни избиратели на Демократическата партия. Това е мач на собствен терен за Обама.

Но изправяйки да говори пред хората през този горещ ден в разгара на лятото в предизборната кампания, президентът е в отбрана: „На миналите избори казах на хората, че не съм съвършен и че със сигурност няма да бъда идеалният президент“.

Тази предизборна обиколка е насочена към малките градове на Америка, с два прекарани дни на места като Парма, Сандъски и Мои в така силно желаните щати Охайо и Пенсилвания, които оказват решаващо влияние върху резултатите от изборите. Това е регион, чиято западаща промишленост беше ударена сериозно от икономическата криза, тегнеща над живота в Америка.

Обама спечели убедително в тези щати през 2008 г. Но сега е 2012 г. и той трябва да го направи отново – при електорат, който е твърде скептичен към стария му предизборен лозунг „надежда и промяна“.

Импровизираната му реч започва, както винаги, с лична история – днес тя е за тържеството по случай рождения ден на дъщеря му Малия – после прелива към разкази за баба му и дядо му, както и за майка му, които са се трудели усилно.

После целенасочено стига до политиката, до посланието, което се надява, че ще му осигури преизбиране – „американската мечта“ или изконното схващане, че усърдната работа се увенчава с успех.

„През последното десетилетие мечтата се изплъзваше на твърде много хора“, казва той. „Искам да съм сигурен, че отново ще поставим средната класа в изгодна позиция“.

Последните три и половина години бяха тежки, признава той: „Все още твърде много хора продължават да са без работа, да не могат да изплащат ипотеките си, твърде много деца се опитват да намерят начин да си платят образованието в колеж“. Упорито ненамаляващата безработица според мнозина е ахилесовата му пета, но той я споменава само между другото.

Обама признава, че „можехме да направим толкова много неща“ и обвинява опозиционната Републиканска партия, че „ни дърпа назад“. Тезата му през 2012 г. на практика е същата като през 2008 г. – проблемите на САЩ се коренят в неуспешната политика от ерата на Буш, която според него опонентът му републиканец Мит Ромни ще се опита да възроди.

Но въпреки продължаващите икономически беди той настоява, че неговият път е правилният – стига да получи още четири години, за да го докаже. Това е хазарт, за който, може би несъзнателно, е загатнато в лозунга на предизборния му автобус: „Заложи на Америка“.

Опитвайки се да внесе нотка на надежда, той отново и отново се връща към първата си предизборна кампания и обещанията, които даде тогава. „Ако все още ми вярвате“, казва той, „ще довършим започнатото през 2008 г.“. Това изказване съдържа твърде много условност и не вдъхва достатъчно доверие.

Виковете на множеството „Още четири години! Още четири години!“ звучат предано, но далеч не са въодушевяващи – бледа сянка на пламенното „Да, можем!“ от 2008 г. Магията и чарът, извели чернокожия сенатор до Белия дом, отдавна вече ги няма.

„Нещо липсва“, казва 38-годишният Грег Локхърст. Той е твърд привърженик на Обама, доброволец в кампанията и неуморен защитник на президента: „Трудно е да го кажа, но сега е различно в сравнение с преди четири години“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.