Бойко пращал есемеси на 14-годишната Сесил? Да, и не само на нея…

Яростната атака на „Блиц”, „Всеки ден”, ТВ 7 срещу Каратанчеви показва страха на Борисов

Борисов и Сесил Каратанчева в игра на двойки на тенискорта. Снимка: „България Днес“

За онези, които нямат време да четат статии по-дълги от 15 реда, накратко тук се разказва следното:

– Как се случи и как се разви историята с есемесите на Борисов до тенисистката Сесил Каратанчева, но и до други жени.
– Как страхливите български журналисти не посмяха и не смеят да разчоплят такива истории с премиера.
– Как много журналистки са поласкани и отвръщат на неговите ухажвания.
– Как яростната атака на „Блиц”, „Всеки ден”, ТВ 7 и др. срещу Каратанчеви разкрива на кого служат медиите.
– Колко са правно неграмотни журналистите по този казус.

Историята, че преди години Бойко Борисов пращал есемеси и ухажвал 14-годишната тенисистка Сесил Каратанчева, се знае отдавна в медийните среди, но никой не смееше да я съобщи или проучи.
Радослав Каратанчев, Радо Крана, както е известен още, бивш спортист и бизнесмен от категорията на Борисов отпреди да стане премиер, е разказвал тази история на мнозина, имало е свидетели на реакциите му, че Бойко закачал дъщеря му – още по времето преди той да стане кмет на София. Самата Каратанчева, разказвайки случая (виж тук) споменава някои имена, присъствали на една от случките.
По онова време, когато изгряваше звездата на главния секретар на МВР, никой вестник не даваше и прашинка да падне върху образа му на „новия Левски”, както го нарекоха веднаж. По това време вестници като „Труд” и „24 часа” слагаха снимката му по 3 пъти на различни страници в един брой и пишеха за Борисов репортажи как посещава детска градина, как се среща с ученици и раздава автографи. Къде някой ще разчопля такава история? Или пък тъмното му минало? Така балонът започна да се надува.

Как се появи във вестниците

Миналото лято спортен журналист от „България днес” взима интервю от Каратанчева, която решава да разкаже тази история. Отказват да й дадат думата различни журналисти, вестници и телевизионни шоута, които не биха се отказали от тази случка, стига да не се отнасяше за Бойко Борисов.
Каратанчева проговаря не на последно място и заради това, че нейният баща вече не е на държавна работа в ръководството на „Академика 2000” – фирма, управляваща спортни имоти. Служба, която според него му е дадена от Борисов да си мълчи за тази история.
Но интервюто не излиза никъде. Каратанчев накрая дава записа на интервюто във в. „Галерия”, докато дъщеря му е в Щатите, и там го пускат. На другия ден го пуска и в. „България днес”, който дълго време се е колебал. Не защото го е страх, а е изчаквал да се обърнат малко настроенията. Разказаното от Каратанчева изглежда твърде скандално и не е сигурно, че аудиторията ще повярва – все пак през годините и изграден монолитен образ на Борисов и той си има поддръжници. Както се видя, дори скандалните записи на разговори на премиера не бяха приети като чиста монета и много медии се чудеха как да не ги споменат.
Всъщност в историята

няма нищо незаконно

Ако мъж ухажва 14-годишно момиче, това не е престъпление. Дори да спи с нея, ако е със съгласие, това не е нарушение на закона. По българския Наказателен кодекс, който съвпада с повечето европейски в тази област, се квалифицира като престъпление сексът с лице под 14 години – тоест малолетна. От 14 до 18 години вече става дума за категорията непълнолетна. Ако мъж праща недвусмислени или двусмислени есемеси на 14-15 годишна, това не е никакво нарушение на закона. Зрителите може би си спомнят, че бТВ излъчи репортаж, в който изкара някакъв човек педофил, защото започнал да ухажва по интернет и да кани на среща репортерка под прикритие, регистрирала се като 17-годишна в някакви сайтове. Покъртително непознаване на закона. За тази квалификация „педофил” бТВ щеше да плати милиони обезщетение в съдебен процес, ако се беше случило в Щатите или другаде.
Това не е въпрос, който трябва да знаят само адвокати и прокурори, а всеки гражданин. А не го знаят и журналисти, които би трябвало да осведомяват хората.

Борисов и Сесил Каратанчева се целуват на тенискорта накрая на мача. Снимка: „България Днес“

И сега в много медии се страхуват да пуснат нещо по въпроса, защото от неграмотност смятат това за педофилия, закононарушение и …как така ще обвиняват премиера в такива работи.

Бойко като сваляч на журналистки

Не е неестествено, че Борисов се е заплеснал по Каратанчева. Тя беше доста развита за възрастта си и на онова време не изглеждаше 14-15-годишна, а 2-3 години по-възрастна.
Есемесите на Борисов, с които я ухажва и я кани в хотела си, са единствено морално осъдителни. Това го компрометира като сериозен човек и политик, разкрива образа му на сваляч, който пробва наред.
В медийните среди той е известен с този си образ отдавна. Не са малко журналистките, ухажвани от него и получавали подобни есемеси. И не са малко журналистките, които с радост са откликнали на ухажването. По онова време се разказваше като виц за журналистките, които искали да пипнат Борисов по мускула.
Това е резилът на българската журналистика – тя беше достатъчно информирана, но създаде и пазеше внимателно имиджа на Борисов, приемаше го абсолютно безкритично години наред. Доста журналисти знаят за неговите есемеси, журналистки са ги споделяли с колегите си, някои дори си ги пазят като скъп спомен. Сега от запознатите никой не се и съмнява, че е възможно Борисов да е пращал такива и на Каратанчева.
Всички криминални репортерки от времето, когато Борисов е бил главен секретар на МВР са общували лично с него, знаят много добре коя и как е ухажвал, с коя е спал, с коя – не. Знаят, че с една от тях е имал по-сериозна връзка и дори в негов стил й е разрешил да паркира колата си пред МВР, където паркират само служебни автомобили.
Като кмет идилията продължава – есемеси, ухажвания, вече на нов контингент журналистки.
През цялото това време т. нар. български жълти вестници не се осмеляват нито веднъж да покажат любовните афери на Борисов. Публикуват, а често и съчиняват какви ли не измислици за други политици – Първанов, Станишев, Яне Янев и т. н. по-дребни. Но Борисов, който дава реално повече поводи за такива публикации, е неприкосновен. Стигна се до парадокса българските медии да посочват поименно любовниците на италианския премиер Берлускони и да описват аферите му, но за най-одумвания човек в България, последователно кмет и премиер, не се осмелиха.

Отпор на вражеската пропаганда

Сега за пръв път вестници разчоплят подобна афера с Борисов. В една Западна страна след такива публикации я подхващат всички медии и започват да търсят подробности, други подобни афери. Така се случи например с шампиона по голф Тайгър Уудс. След един семеен скандал заваля лавина от публикации и сума жени проговориха и разказаха за връзките си с него. При нормални медии нещо такова би трябвало да последва и тук.
Но тук става друго – повечето медии обслужват Борисов. Само за 2 дни Каратанчеви бяха залети с черната боя от „Блиц”, „Всеки ден”, ТВ 7 и др. медии, близки до Делян Пеевски и Цветан Василев от Корпоративна търговска банка.
„Всеки ден” веднага изкара аферата клевета, платена от дежурния в такива случаи Алексей Петров.
Само заглавията на агенция „Блиц” в 8 публикации в рамките на два дни (!) са достатъчно показателни:

„Сесил Каратанчева: На 15 години бременна с аборт, на 20 – лесбийка, сега в мнима секс афера”
„Адвокатката на Тато измъкна Радо Крана от катастрофа с трима убити – баба, дядо и внуче”
„Каратанчев изми ръце с дъщеря си”
„Жорж Ганчев за Радослав Каратанчев пред БЛИЦ: Той е човек от калта”
„Радо Каратанчев бил мутра на Карамански”
„Бащата на Сесил Каратанчева не знае на колко години е тя”
„Каратанчева мразела Пиронкова”
„Каратанчев настръхна, след като му спряха кранчето”

Сега читателят може да очаква, че следващите броеве на „Уикенд” и „Шоу” ще бъдат пълни с подобни заглавия. Тези вестници, както и ТВ 7, се държат като партийния печат по време на Тодор Живков – дават отпор на вражеската пропаганда.
И са толкова объркани, че не могат да отговорят смислено на тази афера, че пробват какво ли не. Доказват например, че Каратанчева не била на 14, а по-възрастна, което издава правната им неграмотност – това няма никакво значение.
Всъщност острата реакция на обслужващите Борисов медии е показателна. Той е уплашен и има нужда от мощна медийна подкрепа. Така със заглавията си тези вестници потвърждават, че аферата не е безпочвена.
Феновете на Борисов на свой ред заляха форумите и страницата на Каратанчева във Фейсбук с обиди, наричайки я курва, лесбийка и т. н.

Виж тук още подробности – Сесил Каратанчева за есемесите на Борисов и аферата

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.