Талибаните втръснали на селяните в Афганистан

Талибан. Снимка: афнюз

Ограниченията, наложени от екстремисткото движение на талибаните в Афганистан в селата, които все още са извън контрола на централното правителство, се сблъскват със съпротивата на местното население. В окръг Андар в провинция Газни се стигна дори до бунт, за да бъде прогонена оттам талибанска въоръжена група.

Бунтът се разпространи и в съседни райони в източната част Афганистан покрай границата с Пакистан, съобщават местни медии.

„На жителите на Андар им втръсна от ограниченията, наложени от талибаните. Талибаните затвориха училицата и пазарите и се опитаха да накарат хората да се сражават срещу правителството. За да се отървем от хватката на талибаните ни решихме да въстанем срещу тях“, заяви Уали Мохамад, местен противник на крайното ислямистко движение, пред местен вестник.

Според Уали Мохамад преди два месеца в бунта срещу талибаните участвали шестима от съселяните му; днес над 500 души активно се противопоставят на нахлуването на талибаните в Андар и в съседните райони. Сходни бунтове са избухнали и в източните провинции Пактия и Нуристан.

Според Хабиб Хан Мангал, старейшина на едно от племената в провинция Пактия, жителите на района Мирзака се разбунтували срещу талибаните, които нападнали няколко обекта в края на миналата седмица, но силите за сигурност, с подкрепа на местни жители, провалили плановете и ги принудили да се разбягат.

В Нуристан всички учители и ученици се възпротивили на решението на талибаните да затворят училището в района на Вайгал, съобщи Маулауи Ахмадула Моахид, депутат от района в афганистанския парламент.

Вестник „Мандегар“, който излиза във Вайгал, в района нямало сили за сигурност, когато започнало нападението на талибаните, затова местните сами се справили с тях.

Местни хора припомнят, че талибаните, които по време на 6-годишното си управление преди да бъдат прогонени след американската военна намеса в края на 2001 г., забраняваха на момичетата да ходят на училище, а на жените да излизат от домовете си. И днес талибаните са против момичетата да получават образование.

Бунтовете, които според някои сведения получават подкрепа от правителството, срещу талибаните започнаха най-напред в Андар в провинция Газни преди около два месеца, когато местните власти забранили карането на мотоциклети. Талибаните реагирали на това, като решили да затворят училищата – решение, срещу което се обявили местните жители.

Човек, представил се като Камран, за когото се смята, че е избягал от талибаните заради прекалено строгите им виждания, твърди, че затварянето на училищата било последвано от затваряне на клиники и пазари и в крайна сметка довело до безработица и изключителна бедност пред местните хора. Заради наложените забрани едва осем души от Андар, с население 240 000 души, успели миналата година да получат разрешение да следват в университет – а това е пряко доказателство за дискриминация по отношение на образованието, заяви бившият депутат Абдул Джабар Шулгараи.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.