Американските Зелени се намесват в изборите за президент

Франс прес

Американските Зелени, които са малцинство в двупартийната система в САЩ, номинираха в събота Джил Стийн за свой кандидат за президент на изборите през ноември, на които тази 62-годишна педиатърка ще защитава силно леви идеи.

На конференцията на екологическата партия в Балтимор, в източния щат Мериленд, Джил Стийн отново изложи идеите си с надеждата да бъде чут гласът на еколозите сред борбите между демократи и републиканци, които задържат почти изцяло медийното внимание.

Зелените искат да се учреди система на всеобщо здравеопазване, да се анулират студентските такси и студентските заеми, и незабавно да се въведе мораториум над конфискуването на домове. Стийн иска и да въведе „Зелен Нов Курс“, който да създаде милиони нови работни места и да се бори с климатичните промени.

Стийн получи гласовете на 193,5 делегати, далеч повече от класиралата на второ място актриса и активистка Роузан Бар, която получи само 72 гласа. Кандидат-вицепрезидент ще е Чери Хонкала, която от години води борба с бедността.

Двете жени се надяват да се състезават в повече от 45 щата. Те биха искали да се конфронтират с президента демократ Барак Обама и кандидата на републиканците Мит Ромни в поредица от дебати преди вота на 6 ноември.

„Имаме нужда от нова политическа партия, която да не е купена, която да може да спечели с почтен кандидат“, каза Стийн пред около 350 души. Тя заяви, че Зелената партия е „единствената, която не е финансирана и купена с парите на големите компании“.

„Ние сме 99 процента и е време да си върнем страната“, добави тя, имайки предвид антикапиталистическото движение „Окупирай“, чийто лозунг противопоставя най-богатия 1 процент на останалата част от населението.

Стийн изглежда е екологическият кандидат с най-добри позиции откакто Ралф Нейдър постави Зелените на преден план на политическата сцена през 2000 г. Тогава демократите го упрекнаха, че заради него е загубил техният кандидат-президент Ал Гор при тогавашните изключително близки изборни резултати. Нейдър получи 2,7 процента от гласовете и демократите смятат, че са можели да вземат част от тях.

Системата запушва гласовете на американците, изрази съжаление Стийн по повод противопоставянето демократи-републиканци, което монополизира политическия живот.

„Политиката на страха доведе до това, от което се опасявахме – войни, миграция, спад на доходите, огромните финансови средства за спасяване на фирми от Уолстрийт, разлагане на здравната и училищната система“, заяви Джил Стийн.

Кандидатката на еколозите е имала години на разположение да развие позициите си. През 2002 г. тя вече се състезаваше с Мит Ромни за поста губернатор на североизточния щат Масачузетс. След телевизионен дебат мнозина наблюдатели сметнаха, че се е справила блестящо.

Хонкала пък има интересна история. След като губи работата си в северния щат Минесота преди 25 години тя се озовава на улицата с 9-годишния си син и в продължение на месеци живеят в колата й.

Двете жени знаят, че няма да се озоват в Белия дом през януари догодина, но искат да се възползват от предизборната кампания, за да запознаят американците с посланията си.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.