Кой може да задвижи световната икономика?

Би Би Си

В периода след глобалната финансова криза, страни като Германия, Китай и Бразилия бяха двигателите, които позволиха на световната икономика да продължи да расте. Последните данни обаче навеждат на мисълта, че те издишат.

Световната банка очаква слабо възстановяване с растеж на глобалната икономика от 2,5 %. Изглежда обаче, че има отчетливо разделение между развиващите се икономики, прогнозата за които е растеж от 5,3 %, и развитите, които се очаква да нараснат едва с 1,4 %. Следва обобщение на конюнктурата и перспективите пред ключовите икономики.

Китай

Растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) се забави до 7,6 % на годишна основа през второто тримесечие на годината. Целевият годишен растеж бе понижен под 8 % за първи път от почти едно десетилетие. Тъй като страната е сочена като най-големия чуждестранен пазар за много компании като Burberry, Carrefour и BMW, едно забавяне ще навреди на техните печалби.

Забавящият се икономически растеж в Китай и съседна Индия означава, че Азия като цяло (с едно-две изключения като Тайланд и Филипините, които извличат полза от по-ниската цена на труда, привлякла чуждестранни компании) по всяка вероятност ще поеме по техния път.

През март Китай понижи целта си за годишния икономически растеж до 7,5 %, като планираното равнище е под 8 % за първи път от 2004 година. Централната банка намали неотдавна лихвите на два пъти за по-малко от месец в опит да подкрепи растежа.

До неотдавна Китай се бореше с прегряването на своята икономика. То бе причинено от балона на недвижимите имоти и от факта, че правителството с лека ръка харчеше след кризата пари, от които голяма част отиваха за местни инфраструктурни проекти. Икономиката сега е обременена от прекомерен капацитет и нарастващи дългове, в момент, когато непродадените стоки се трупат в складовете.

Анализатори обаче са оптимисти, че втората икономика в света е достигнала дъното и че растежът ще се ускори през третото тримесечие на годината на фона на либерализирането на валутната политика и дерегулирането на финансовата система от централната власт в Пекин.

Еврозоната

Безработицата е 11,3 %. Прогнозите са, че икономиката на еврозоната ще се свие с 0,3 % тази година. Еврозоната е приказка от две части. Първата е за сравнително богатия Север (Германия, Холандия, Финландия и, може да се поспори, Франция), а втората – за изпитващия сериозни проблеми Юг (Гърция, Италия, Португалия и Испания) .
Еврозоната също е приказка за много спорове, тъй като всеки лагер е на различно мнение за това какъв е изходът от кризата.

Еврото поевтиня до най-ниското си равнище спрямо долара от две години, в момент когато инвеститорите са обезпокоени от лошите данни и неотдавнашните спасителни планове за страни от клуба, включително за испанските банки пряко и чрез създаване на фискален и банков съюз.

Освен това Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи неотдавна основния лихвен процент под 1 % за първи път, в опит да насърчи взимането на кредити от компаниите и домакинствата.

За да успокои инвеститорите, Испания обяви нов пакет от мерки за строги икономии, включително повишаване на данъци и съкращаване на разходи, които ще изцедят една вече изцедена икономика. Инвеститорите обаче продължават да се тревожат.

Но дори Германия, която се радва на рекордно ниска безработица благодарение на силата на своята промишленост, се оказа неспособна да се изолира от суверенната дългова криза. Сега безработицата нараства три поредни месеца, като достигна 6,8 % през юни. Междувременно растежът на износа за Китай, който бе двуцифрен, забави темп до едва 6 %. Карстен Бжецки, главен икономист в ING Group за Европа, каза за Германия: „Най-здравият кораб може да потъне при силна буря.“

САЩ

САЩ са изправени пред „фискална стена“ с изтичането на срока на данъчните облекчения. Очаква се БВП да нарасне тази година с 2 %. Икономиката на САЩ създаде през юни 80 000 нови работни места – признак за запазваща се слабост на пазара на труда и критично важен въпрос, от който зависят шансовете за преизбиране на президента Барак Обама през ноември. Безработицата е заседнала на равнище от 8,2 %, като тя е най-висока сред чернокожите – 14,4 %.

Подобно на европейските страни, САЩ са обременени от купища дългове, които са около 70 % от БВП.
САЩ освен това са „вперили поглед“ в т. нар. фискална скала – комбинация от повишаване на данъци и съкращаване на разходи, която е предвидено да започне в началото на следващата година.

Неизбежният резултат ще бъде една предизвикана от мерките за строги икономии рецесия – перспектива, която накара председателя на комисията по финансите към Сената на Макс Бокъс да предупреди, че икономиката е на „опасен път“, който може да я доведе до фискална криза в европейски стил.

Републиканците и демократите не могат да се споразумеят по програма, която ще предотврати този печален резултат. Въпреки мрачните данни от водещите новини прогнозите са, че американската икономика ще нарасне тази година с 2 % – най-много от всички развити икономики и дори повече от Бразилия.

САЩ взеха редица нетрадиционни мерки, за да подкрепят своята икономика. Последната от тях е операция Туист (Opereation Twist) – програма за купуване на облигации, целяща да понижи лихвите по ипотечните кредити и заемите. Инвеститорите искат повече, но е възможно да бъдат разочаровани.

Бразилия

Икономистите прогнозират растеж на БВП от 2 % тази година. Делът на лошите кредити се увеличи до 6 процента през май. Държавните разходи и износът на суровини като соята и метали за бързо растящи икономики в Азия изстреля бразилската икономика до шестото място в света.

Стремителният растеж от 2010 година, когато най-голямата икономика в Латинска Америка постигна 7,5 %, изглежда обаче е минало. Бразилската икономика „спря“ през май след неочакван спад в продажбите на дребно.

Това засили опасенията за това, което бе едно от малкото „светли петна“ в световната икономика, но се превърна в най-лошо представящата се икономика от БРИКС. БВП на Бразилия нарасна с едва 0,2 % на годишна основа през първото тримесечие на 2012 година, което бе третото поредно на почти нулев растеж. Изглежда има малко признаци, че икономическият растеж ще надхвърли нивото от 2,6 %, регистрирано миналата година.

Спадът в продажбите на дребно породи безпокойства за основаващия се на потреблението на бразилски модел на икономически растеж, който бе подхранван от нарастващите доходи и лесните кредити. В действителност делът на заемите, които може да не бъдат върнати, достигна исторически рекорд през май. Това накара банките да затегнат условията за отпускане на кредити.

Индия

БВП нарасна с 5,3 % през първото тримесечие на годината – най-бавното темпо от девет години. Индия е с най-висока инфлация сред всички страни от БРИКС. Промишленото производство нарасна с 2,4 % през май. Покачващите се потребителски цени са един от най-големите поводи за безпокойства за индийските политици през последните две години.

Централната банка взе различни мерки в опит да постави увеличаването на цените под контрол, като включително повиши лихвените проценти 13 пъти от март 2010 година. Въпреки че инфлацията намаля леко през последните месеци, тя все още остава по-висока, отколкото в много други нововъзникващи пазарни икономики.

Анализатори твърдят, че съчетанието от забавящ се икономически растеж и висока инфлация е направила трудна задачата на централната банка да определя политиката си. Понижаването на лихвите ще стимулира растежа, но може накрая да влоши проблема с инфлацията.

Очаква се БВП на Индия да нарасне с 6,5 % тази година според Азиатската банка за развитие.
Правителството на страната обеща да привлече повече чуждестранни инвестиции и да ускори инфраструктурни и електроенергийни проекти.

Япония

Страната се възстановява от катастрофалните бедствия от миналата година. Японските износители се безпокоят от неволите на еврозоната и забавянето на икономическия растеж в САЩ.

Очаква се БВП на страната да нарасне тази година с 2,2 %. Някога икономика номер две в света, днес Япония все още се възстановява от опустошителните вълни цунами и ядрената катастрофа във Фукушима миналата година. Публикувани неотдавна данни показаха, че страната, която е един от водещите износители в света, вече не изнася както преди.

В действителност тя внася огромно количество неща, включително енергия, което направи сметката за ток колосална, след като Япония спря ядрените си реактори.

Силната йена също вреди на износителите, като прави техните продукти по-скъпи за чуждестранните купувачи. Бизнес климатът обаче се подобрява. Банк ъв Джапан прогнозира, че икономиката на страната ще нарасне с 2,2 % през идната финансова година и с 1,7 % през следващата.

„Розовите“ прогнози бяха достатъчни за японската централна банка, за да се откаже от по-нататъшно количествено облекчаване с цел насърчаване на икономиката. „Запазва се обаче висока степен на несигурност за глобалната икономика“, предупреди обаче японската централна банка.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.