Терористичен акт в Бургас: Случи се онова, за което ни предупреждаваха

Автобус с израелски туристи беше взривен на летището в Бургас. Снимка: от тв екрана

Ето, че най-лошото се случи и нас. Хизбула (най-вероятно) взриви автобус с израелски туристи. Терористичният акт е станал на оживен паркинг на летище Бургас и поне засега информацията е за 29 ранени и трима загинали. Жалко за загиналите е първото, което може да му мине през ума на човек.

Второто е въпросът: какво става? Българските специални служби не може да са съвсем изненадани. За евентуални атентати на Хизбула у нас се говори от няколко години насам. Като възможни обекти службите отдавна са идентифицирали посолството на Израел, консулството, синагогите, летища, хотели и автобуси с туристически групи.

Тази зима дори израелските медии разпространиха информация за предотвратен терористичен акт пак срещу израелски терористи. Повториха е я няколко западни информационни агенции. А няколко израелски сайта предупредиха, че у нас се готви атентат във връзка с годишнината от убийство на военния лидер на Хизбула Имад Мугние. Българските власт опровергаха информацията.

И ето, че белята стана. Дали пък не е заради измамното спокойствие около добрите връзки на България с арабските страни. Връзки потвърдени преди две години дори с официална среща на депутати от ГЕРБ с политическото крило на Хизбула в Ливан.

Във всеки случай някой не си и свършил добре работата. И този някой не може да бъде в ДАНС, тъй като контратерористите отдавна не са там, а във ведомството на вътрешния министър Цветанов.

Ето защо предполагам, че освен на въпроси за доклада на ЕК, още тази вечер той ще трябва да продължи с другите отговори.

Кой е трябвало да провери автобуса с израелски туристи?

В Бургас е вече и вътрешният министър, който дори е успял да даде брифинг. Докато той пътуваше към Бургас, от София Иван Бояджиев, отговарящ за сигурността в Столичната община се опита да му подскаже. И обобщи, че вината била на автобусната фирма, която не е проверила превозното средство.

Разбира се, заключението на бившия главен секретар може да предизвика само усмивки. Но пък сочи ключов момент в бъдещето разследване. Проверката на автобуса, именно проверката е най-важното в случая.

С оглед на новите изисквания за сигурност по летищата след 2001 година, малко вероятно е проблемът да а дошъл от там. Със сигурност експлозивът е поставен или на паркинга или преди в предходен момент преди пристигането му на летището.

И ето, че пак опираме до това: какво се случва след като българските служби са многократно предупреждавани за възможен терористичен акт на наша територия. Не изобщо, а тъкмо срещу израелски граждани.
От блога на Пламен Даракчиев

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.