Олимпийските игри като главоблъсканица

Летните олимпийски игри, чийто домакин е Лондон, се превръщат в истинска главоблъсканица за британските власти. Два сериозни проблема се очертаха още преди началото на най-голямата спортна проява на планетата.

Първият е свързан с охраната. Охранителният гигант Джи Фор Ес (G4S) сключи договор с правителството за 284 милиона долара, за да осигури охраната на игрите. Фирмата трябваше да предостави 10 400 охранители, но не спази смелото си обещание и предостави засега само 4000 души охрана, посочва британският в. „Дейли телеграф“. Поради тази причина нейният шеф Ник Бъкълс ще дава обяснения в британския парламент защо е подвел правителството с обещанието.

Британската министърка на вътрешните работи Тереза Мей вече призна, че сега не знае колко точно охранители в крайна сметка ще осигури компанията, което породи множество критики. Заради недостига на охранители министерството на обраната ще прехвърли 3500 допълнителни военни, за да се грижат за мерките за сигурност, което пък ще направи по-дълги ротационните мисии на британските военни в Афганистан, посочва вестникът. Досега за охраната на Олимпийските игри се подготвяха 13 500 военнослужещи.

По принцип компанията Джи Фор Ес има международна слава, действа в 125 страни и има над 640 000 служители. Шефът й печели по 1,2 милиона лири на година, припомня в. „Индипендънт“. Скандалът с неизпълнените обещания вече коства на компанията загуби. Акциите й на борсата паднаха с 9 процента вчера, посочва в. „Гардиън“.

Вторият проблем е транспортът. Властите в Лондон са обособили специални коридори, по които да минават олимпийците, посочва в. „Дейли телеграф“. Някои от тези коридори са само за олимпийци и когато обикновен шофьор мине по тях, той ще бъде глобяван със 130 британски лири.

Онези коридори, по които могат да се движат и обикновени шофьори, са обозначени с пътни знаци. Но обикновените водачи все пак се притесняват да ги ползват, минават по други пътища и така се получават задръствания в пиковите часове.

Един от коридорите, свързващ летището Хийтроу с Лондон по бившата автобусна линия М4, обаче е основният и е известен като Коридор на игрите. Именно по тази линия отборите отиват от летището до Олимпийския парк в Стратфор, Източен Лондон. Но въпреки това улеснение два отбора – австралийски и американски – успяха така да се изгубят, че пътуването им от летището до Олимпийското село им отне вместо обичайния един час цели четири часа, посочва в. „Дейли телеграф“.

Автобусът с австралийските олимпийци успя дори да направи обиколка на Лондон, докато издирваше правилния път. Накрая шофьорът се ориентира по карта, изтеглена чрез мобилния телефон на един от австралийските олимпийци.

Същият проблем с американските олимпийци накара шампионът на 400 метра бягане с препятствия Керън Клемънт да разкаже за одисеята в Туитър, като използваше мобилния си телефон, докато автобусът се луташе из Лондон. Той обрисува гнева на останалите спортисти и каза, че първото му впечатление от Лондон не е много добро.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.