Непокорен Дамаск вече не е крепост на Асад

Пазарите в Дамаск са необичайно безлюдни. Повечето търговци са свалили снимките на президента Башар Асад, които някога стояха на видно място по държавни и частни сгради в сирийската столица. „Страхувах се какво ще кажат хората от сигурността и затова „неволно“ счупих портрета, за да мога да го дам за поправка“, доверява любезен продавач на антики.

Доскоро режимът използваше града за доказателство, че контролира страната, големи райони от които са под контрола на опозиционните сили. Сега обаче е трудно да намериш поддръжници на Асад дори в Дамаск.

Много от жителите не са преминали на страната нито на политическата опозиция (съставена от изгнаници), нито на Сирийската свободна армия – групи въоръжени опоненти на правителството, от които мнозина се страхуват. „Това насилие не може да продължава“, казва заможен мъж, живеещ близо до президентския дворец.
Майка на три деца довършва мисълта му: „Не можем да си представим какво ще дойде след този режим, но е невъзможно да си мюсюлманин или християнин и да приемаш тези убийства“.

Протести, макар и скромни, избухват все по-често. Обстрелите и унищожението в градове и села из цялата страна кара жителите им да бягат към столицата, носейки със себе си ужасяващи истории, много гняв и смут. Сирийската свободна армия извършва набези над града по-често.

Докато хората от Хомс и Хама гледат с презрение на столичани, че не са се включили с жар в революцията, много жители на Дамаск работят усилено зад кулисите. Бизнесмени финансират осигуряването на храна за прокудени от дома си сирийци, други им предоставят жилището си, често подслонявайки цели семейства в един апартамент. Търговците стачкуват, а активисти продължават да поддържат диалога между различните верски общности.

Шумните митинги в подкрепа на режима намаляха, отчасти поради опасенията на участниците да не станат мишена на опонентите на Асад. Мнозина представители на елита се опитват да не забелязват случващото се наоколо – някои ресторанти все още са пълни, клубове с басейни организират партита през уикендите.

Случва се присъстващите на такива събития внезапно да подхванат песен в подкрепа на президента, наблюдавани одобрително от поддържащите режима местни милиции „шабиха“.

Жител на християнския квартал Баб Тума казва, че чака да настъпи край – когато правителство ще смаже бунта. „Всичко започна с протести, но режимът беше умен и даде на хората оръжие. Никой не иска хаос, така че се надявам да ги смажат“, казва той.

Други се надяват на друг изход, но и те искат всичко това да свърши. Контролните постове на армията внесоха военен елемент в сърцето на столицата. Престъпността расте. „Надяваме се това да приключи преди да се наложи да върнем портретите на мястото им“, казва търговецът на антики.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.