Антитерористът д-р Боаз Ганор: Българските власти са допуснали грешка, трябва да я признаят

Д-р Боаз Ганор. Снимка: личен архив

„Що се отнася до отговорността за сигурността, суверенът е само България. Израел не може и не трябва да има въоръжена охрана на територията на България и не трябва да възниква тази необходимост. Така че те (българските служби) са онези, които е трябвало да направят изчисления, да анализират риска и заплахите. Знаейки, че израелците по принцип са мишена на терористични нападения, и концентрацията на израелски туристи със сигурност е мишена, някакъв вид сигурност е трябвало да бъде осигурена, дори и само за респектиране. Когато обаче нямаш никаква сигурност, това е уязвимост, която сама проси да я нападнат“ – това казва в интервю за в. „Дневник“ д-р Боаз Ганор, основател и изпълнителен директор на института по контратероризъм (ICT) в интердисциплинарния център „Херцлия“ (IDC) в Израел. Той е автор и на десетки статии по въпросите на тероризма и контратероризма, както и няколко книги. Бил е съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Основател и председател на Международната академическа общност по контратероризъм (ICTAC).

Ето какво казва още експертът за отговорността на българските служби:

На първо място отговорността за сигурността на туристите лежи на раменете на местните власти. Когато говорим за спиране на терористични атаки, има два основни стълба – а) притежаване на предварителна информация за намеренията и възможностите на терористите на територията на атакуваната държава и б) действията по сигурността, които трябва да предотвратят или да откажат терористите, извършващи тези нападения.
Както казах, смятам, че тези отговорности лежат на първо място и преди всичко на раменете на българите в този конкретен случай. Изглежда, е провал и на разузнаването – нямаше предупреждение, идващо от службите, доколкото знам. Охраната също се провали, тъй като е нямало никакви мерки за сигурност, когато пътниците са напуснали терминала.


От моя гледна точка, ако имате терорист от „Хизбула“, който преди няколко дни беше арестуван в Кипър, планиращ подобна атака, и след това имате извършване на нападение в България, като и в двата случая говорим за две от най-популярните за израелски туристи държави, това не е случайност. Като българин знаете по-добре от мен, че такива случайни нападения не се случват всяка седмица в България. Ако беше се случило в Ирак, тогава може би да, но не говорим за това. Това е планирано нападение, планирано да се случи в България, в Бургас. Терористите са събирали информация за действията на туристите, разбрали са, че няма мерки за сигурност там, не са били уплашени от българските служби за сигурност.
Те са били много убедени – и за съжаление се оказаха прави – че ще успеят да изпълнят това нападение на българска земя.

Склонен съм да вярвам, че нападението в България е било планирано като едновременно нападение с това в Кипър, било като синхронна акция, било атаки една след друга.

Моята препоръка е, вместо да се замитат нещата под килима, да се признае, че е имало грешка на силите за сигурност и разузнаването и да се опитат да я поправят в бъдеще. Най-лесното нещо да се каже „Беше случайно, не беше Иран – те казаха, че не са“. Какво очаквате да кажат – да, направихме го на българска земя, направихме фалшив американски паспорт… „Хизбула“, разбира се, също ще отрекат, това е хибридна терористична организация, която е активна в политическата сфера и терористичната сфера в едно и също време. Разбира се, че ще отрече всяко нападение на територия на трета страна.“

Из интервюто на в. „Дневник“ с Д-р Боаз Ганор, със съкращения. Виж целия текст тук.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.