Пожари, скакалци и суша връхлитат Русия

Пожар в Нижнегородска област. Снимка: нюзру

Пожари, скакалци и суша връхлитат различни региони на Русия според руски издания, цитирани от Би Би Си.

Горските пожари отново набират сили в страната – извънредна ситуация е обявена в 4 от общо 83 субекта на федерацията и 30 района от различни региони, посочва „Комерсант“. В Челябинска област на Урал и Нижегородска край Волга пламъците, обхванали местни гори, застрашават вече някои градове, има изгорели жилищни сгради, евакуирани са и няколко детски лагера.

Вестникът напомня тазгодишни големи инциденти, предизвикани от горски пожари в Сибир – в Амурска област изгоряха 65 къщи, при гасене на пожари в Южен Сибир загинаха 9 спасители парашутисти, през юни се запали голям резерват в Красноярския край. Броят на пожарите нараства, предупреждава „Комерсант“.

Изданието припомня, че правителството в Москва засили вниманието към пожарната обстановка в страната след лятото на 2010 г., когато поради аномални жеги в европейската част на Русия изгоряха 1200 сгради в 22 региона и 53-ма загинаха.

Тази година пожарната обстановка се развива „по лошия сценарий“, заявява пред „Комерсант“ Григорий Куксин, шеф на програмата за борба с пожарите към руския клон на „Грийнпийс“. През двете последни години за цял сезон в Русия изгаряха по 1-1,2 милиона хектара гори, а тази година според наши оценки вече са унищожени 9 милиона хектара. При това властите силно занижават опожарените площи, тъй че е много трудно да преценяваме щетите, добавя той.

Според Куксин в Сибир и Далечния изток пожарите вече са толкова силни, че пожарникарите не биха могли да ги угасят. „Огънят може да бъде загасен само с дъжд, а техниката може да защити от огън само градовете“, казва той. Ако времето в Русия остане все тъй горещо, „Грийнпийс“ ще очаква сериозни проблеми в редица южни области, „където по цяло лято цари суша“, допълва експертът.

От суша са пострадали вече посевите в някои райони на Поволжието, пише „Ведомости“. В редица райони от Саратовска област е обявена извънредна ситуация поради жегите, други области очакват спад в зърнената реколта, а Оренбургска област въведе извънредна ситуация, тъй като посевите бяха връхлетени от скакалци и други паразити, посочва вестникът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.