Министър и турист от Израел – две различни вселени

Изгорелите автобуси след атентата. Снимка: Булфото

„Едно от основните предимства на България е сигурността, която е осигурена на туристите” – това каза зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов в интервю за „Дарик радио”.
Оплакванията от лоша организация на летището непосредствено след атентата и невъзможността на израелските туристи да се информират за състоянието на своите близки (виж по-долу) Маринов определи като ефект от „незавидното им психическо състояние“ след атентата.
Цялото интервю с него меже да се чуе тук).
Ето какво казва и Цахим Пеле от град Нетаня, северно от Тел Авив, един от израелските туристи, които не са пострадали пряко от атентата, пред “Дарик радио”:
„Не може едни хора, които са преживяли нещо толкова драматично, да бъдем оставени пет часа без достъп до тоалетна, без вода за пиене, без храна, да не ни бъде дадена каквато и да било информация за случващото се, нищо. Ние не сме ваши заложници. Ние сме потърпевши… Знам само, че заедно с други хора ни държат тук като заложници вече 5-6-7 часа. Казват, че ще ме върнат в Израел със самолет – нямам дори право на избор дали искам да си остана тук да си прекарам почивката, която съм си резервирал. Аз пък не искам да ме връщат – искам да си остана тук! Така или иначе ме държите тук часове наред, без тоалетна, а сега и ще ме връщат в Израел! Това е пълна глупост!
Та ние да не сме някаква стока, че да ни пренасят насам-натам, както им падне!
Аз знам, че като цяло в България няма тероризъм, но нали все пак трябва някой да ръководи нещата? Знам, че не сте свикнали на такова нещо, но не е ли логично като виждаш, че имаш стотина човека в подобна ситуация, да им дадеш вода и т. н., битови работи… Разбирам, че за пръв път се случва, но си има начини на правене на нещата. Тук не сме сред пострадалите, но все пак. В момента аз съм извън терминала, а двама мои приятели са вътре – и нищо. Нямам идея какво става с тях, не съм ги чувал. Притеснено ми е. Нито ни дават информация, нито ни дават да се видим – нищо! Предполагам, че и те не знаят аз как съм. Ами ако не бяха мои приятели, а дъщеря ми?! Не знам как да ви го обясня… Най-простите неща в случая са се превърнали в един огромен проблем“. (От ДАрик радио“ – тук).

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.