Европа не умее да използва женския интелект

в. Стампа

Биргита Олсон. Снимка: от тв екрана

В ЕС 60 процента от студентите в университетите са жени. Въпреки това заетостта при жените е по-малка в сравнение с тази при мъжете. Едва всеки десети ръководител на фирма е жена, пише министърът по европейските въпроси в шведското правителство Биргита Олсон в статия за „, цитирана от БТА.

Само 24 процента от депутатите са жени. В най-богатите страни на планетата заплатата на мъжете е с 18 процента по-висока от тази на жените, въпреки че женската работна ръка е по-квалифицирана от мъжката.

Европа пропилява интелекта на жените. В Европа вече беше подаден сигнал за тревога срещу изтичането на мозъци.
Но днес е още по-важно и проблематично похабяването на мозъци в Европа – феномен, при който много жени завършват висше образование, но без после да използват пълноценно способностите си.

Ако Европа иска да разреши болезнената дългова криза и да се справи с нарастващата конкуренция на световния пазар, е нужно в нея да има по-голяма равнопоставеност на половете.

Един решителен отговор на Европа на икономическите и демографските предизвикателства не може да пренебрегва въпроса за по-голяма ангажираност на жените на пазара на труда.
В ЕС активни на пазара на труда са средно 76 процента от мъжете срещу едва 62 процента от жените. Резултатите от изследване, извършено от Университета в Умеа показват, че БВП на всички страни от ЕС взети заедно би имал 27-процентен потенциал за растеж, ако жените работеха в същата степен като мъжете.

Преди всичко жените трябва да бъдат част от пазара на труда заради самите тях. Целта на равнопоставеността е повишаването на индивидуалната свобода. В тези времена на криза би било напълно погрешно пренебрегването на факта, че жените са може би най-големият ресурс, който Европа притежава и който тя все още не използва пълноценно.

Последният доклад на Световния икономически форум за различията между половете говори за очевидна връзка между равнопоставеността между половете от една страна и конкуретноспособността от друга, придружавана от растежа на БВП на глава от населението и от социалното развитие.
Намаляването на различията между половете е следователно свързано с една по-силна икономика, с увеличаване на благоденствието и с по-добри условия на живот.

Неприемливо е през 2012 г. много жени да са принудени да избират между семейство и кариера. Швеция вече постигна голям напредък по въпроса за равнопоставеността, но все пак има още предизвикателства пред нея. За доброто на Европа шведският феминизъм трябва бъде изнесен навън.

Швеция има пет предложения за увеличаване и засилване на равнопоставеността.
1. По-добри възможности за достъп до помощите за отглеждане на деца. Този достъп не трябва да е привилегия, а да важи за всички родители. Те трябва да бъдат убедени, че си струва да работят дори и след раждането на дете.

2. По-добро подпомагане на възрастните хора. Тези помощи трябва да бъдат увеличени, защото отговорностите, произтичащи от грижите за възрастни родители, без съответните икономически субсидии, ще тегнат на плещите на техните пораснали деца. Хората не трябва да бъдат принуждавани да раждат дете, само за да си гарантират грижи за себе си, когато вече са възрастни.

3. Един по-равнопоставен модел за осигуряване на родителите. Един от значимите аспекти на северния модел на равнопоставеността на осигуряването на родителите е изплащането на осигуровките и помощите на равни части и на двамата родители, което благоприятства по-справедливото преразпределяне на семейните отговорности. Едно по-балансирано отпускане на разрешителните за изплащане на помощи за отглеждане на деца също е предварително условие за намаляване на различията между мъжете и жени на пазара на труда.

4. Уеднаквяване на пенсионната възраст на жените и мъжете. Не трябва да се правят разграничения между възрастта за пенсиониране при жените и при мъжете, а възрастта за пенсиониране в държавния сектор трябва да е еднаква за всички.

5. Премахване на съпружеския данък. В много европейски страни все още има система на облагане, при която семействата, а не отделният индивид, са облагани с данък. От това следва заключението, че за жените не е доходоносно да работят.

Европейската комисия всяка година извършва проучване между страните членки, за да установи колко от тях се придържат към европейските индикации за постигане на целите на „Европейската стратегия 2012 г.“ за интелигентен и устойчив растеж за всички.
Тази година ЕК препоръча на много страни да засилят и укрепят равенството между половете чрез увеличаване на достъпа до помощи за децата и възрастните, уеднаквяването на възрастта за пенсиониране между двата пола и премахването на семейното облагане.

Днес Европа е най-богатият континент на света. Ако в бъдеще ние искаме тя иска да е икономическият център на света, а не само неговият най-голям музей, то ние трябва да работим много повече за увеличаване на равнопоставеността. Европа няма икономическите възможности, за да си позволи по-образовани и по-откъснати от света домакини.

БТА

*Биргита Олсон e министърка по европейските въпроси на Швеция

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.