Махер ал Асад или грубата сила зад властта на Башар

Ройтерс

Махер ал Асад попитал веднъж дъщеря си, която още е в началното школо, какво смята да прави същия ден в училище. Момичето отвърнало със свирепостта, която е запазена марка на управляващото семейство в Сирия. „Тя отговори, „ще троша глави“, каза за Ройтерс бълдъзата на Махер Маджд Джадан от САЩ, където живее в изгнание. „Той учеше дори малките си деца да бъдат жестоки“.

Джадан избяга в Америка преди две години след спор с Махер – по-малкия брат на президента Башар ал Асад и човека, за когото много сирийци казват, че осъществява хватката на клана Асад върху Сирия.

Тя не е единственият член на семейството, който е трябвало да забегне бързо: зетят Асеф Шаукат, който в сряда беше убит при бомбен атентат в Дамаск, веднъж трябвало да бъде изпратен със самолет до Франция за животоспасяващо лечение, след като Махер го прострелял.

С приближаването на бунтовниците към Дамаск в продължаващото вече 16 месеца въстание срещу 40-годишното „желязно“ управление на семейство Асад, вниманието на света се фокусира върху вътрешния кръг на Башар ал Асад, където няма по-влиятелна фигура от брат му Махер.

Вторият най-силен човек в Сирия няма почти никакви публични изяви, но тези, които са имали досег с него, го описват като изключително самоуверена личност, която се отнася към страната на брат си като като към семейна собственост.

Сирийски бизнесмен, който приел покана за вечеря от Махер преди да избухне въстанието срещу властта, казва, че Махер го завел заедно с група френски и сирийски изпълнителни директори в планински ресторант с изглед към Дамаск. Целият обслужващ персонал на заведението бил съставен само от жени, което е рядко срещано в тази консервативна страна.

„Изглежда ресторантът работеше само за нас. Бях силно учуден, защото в Сирия не сме свикнали сервитьорите да са жени. Махер се обърна към мен и каза пред всички нещо от сорта, че мога да си избера, която си поискам от сервитьорките и да я заведа вкъщи“, каза бизнесменът, пожелал да не разкриваме самоличността му. „Той изобщо не се стеснява да показва колко е низък“. Махер ал Асад не дава интервюта и опитите ни да се свържем с него, за да коментира тази история, бяха безуспешни.

Опоненти на клана Асад го описват като най-безмилостния от „семейния съвет“, който се опитва да преживее въстанието срещу династичното авторитарно управление, родоначалникът на което е покойният Хафез ал Асад. При репресиите срещу въстанието против властта на брат му Махер затвърди репутацията си на лидер на ядро от военни части, набрани предимно от редиците на алауитите, към които принадлижи управляващата фамилия, които използваха танкове и артилерия, за да опустошават населените със сунити райони.

На 44-годишна възраст, той е с две години по-млад от Башар. Начело е на Четвърта бронетанкова дивизия и е фактическият командир на Републиканската гвардия – подразделения от преториански тип, създадени, за да защитават седалището на семейната власт, Дамаск. В семейния съвет, подкрепяни от сътрудници на тайната полиция и разузнаването, влизат Башар, Махер, убитият им зет Асеф Шаукат и техният чичо Мохамед Махлуф, който е брат на майка им Аниса. Всички те сега са включени в най-различни американски и европейски списъци със санкции.

Джадан описва своя роднина като безмилостен човек, който бие по-младите си съветници. Атлетичен и интровертен, той внимава какво яде и повече слуша, отколкото говори. „Чете, но не е образован и английският му е слаб“, каза Джадан. „Щом е убеден в нещо, нищо не може да промени мнението му, дори и да са му представени доказателства за противното“.

На рядка снимка на Махер, направена на погребението на баща му през знойния юни на 2000 г., той седи между Башар и Шаукат – всички те са с черни костюми и тъмни очила и гледат мрачно. Видеозапис с неизвестна дата в ЮТюб го показва, докато е на лов, как позира с мъртви птици върху джипа му. През 1999 г. си избира по-различна мишена – стреля по своя зет Шаукат по време спор между двамата. Дипломати разказват, че Шаукат трябвало да бъде транспортиран до Франция, за бъде спасен животът му.

„Употребата на насилие с дисциплиниращ ефект от страна на диктатор е неморален, но рационален избор“, каза У. Андрю Терил, експерт по близкия изток към Военния колеж на американските сухопътни сили. „Щом губиш контрол над емиоциите си и стреляш по съпруга на сестра си, това е доста шокиращо“. „Не знам дали трябва да си по-лош от това, за да затвърдиш репутацията си на насилник“, каза Терил.

НЕ Е НАПОЛЕОН

Когато Хафез умря през 2000 г. и получилият образованието си на запад офталмолог Башар стана президент, контролът над армията премина в ръцете на Махер – инженер по образование, който е прекарал целия си живот в Сирия.

Според опозиционни източници единствената сериозна операция, в която е участвал пряко е била, когато Четвърта бронетанкова дивизия през 2008 г. помогна за потушаването на бунт в печално известния затвор „Саидная“ северно от Дамаск, убивайки около 170 невъоръжени политически затворници.

Поради липсата си на опит Махер разчита на по-добре обучени офицери около себе си, казват дезертьори. Но дори и прехвалената му Четвърта бронетанкова дивизия не успя да смаже започналото преди година въстание.

„Махер не е ефикасен. Това не са постижения на ефикасен командир“, каза Терил. „Той се е занимавал с други неща в живота си, включително с най-различни видове бизнес. Не знам дали изобщо има някаква военна компетентност“.

Неговите бизнес сделки в съседен Ливан бяха критикувани, когато през 2003 г. фалира банка и тамошните власти започнаха разследване за пране на пари, обект на което станаха редица сирийски представители и свързани със семейство Асад лица.

Двама високопоставени ливански представители заявиха за Ройтерс, че убитият при атентат ливански премиер Рафик ал Харири е направил опит да се разследват аферите на Махер тъкмо по времето, когато беше ликвидиран през 2005 г.

От военна гледна точка нарастващата роля на Махер поражда сравнения с 80-те години, когато Хафез ал Асад разчиташе на така наречените „Отбранителни бригади“, предшественици на Четвърта бронетанкова дивизия и командвани от брат му Рифаат ал Асад, да смазват светските и ислямистките заплахи.

При потушаването на въстанието бяха убити десетки хиляди хора според адвокати-правозащитници, документирали зверствата. „Сега 80-те години се повтарят отново. Но режимът, макар и да звучи невероятно, този път е по-жесток. Другата разлика е, че Башар и Махер си мислят, че печелят, но грешат“, каза западен дипломат, който доскоро е работил в Дамаск.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.