Израел е принуден да преосмисли регионалната си стратегия

в. Ню Йорк таймс

Застанал на Голанските възвишения, достатъчно близо до границата със Сирия, за да чува – според думите му – „приглушения грохот на оръдията“ от другата страна, израелският министър на отбраната Ехуд Барак заяви вчера, че властта се изплъзва от хватката на сирийския президент Башар ал Асад. „Разпадането вече не е абстрактна идея – то е реално“, заяви Барак след обиколка на Голан и разговори с местни командири. „То наближава“.

Разпадането на Сирия, макар и да е добре дошло, създава множество изострящи се проблеми за Израел. Израелските лидери изпитват все по-силна загриженост, че сирийският арсенал от химическо оръжие може да попадне в ръцете на екстремистки групировки, обявили се против Израел; че съществува вероятност тълпи от бежанци да се опитат да нахлуят през границата; и че Голанските възвишения също ще се превърнат в район на беззаконие, където може да се появят и терористични групи, заяви Барак. Възможността падането на сирийския режим да доведе до гражданска война в Ливан също е причина за сериозна загриженост.

Извън този кръг от проблеми ескалацията на напрежението в Сирия, проявила се с убийството на няколко души от вътрешния кръг приближени на президента Ал Асад, само няколко часа преди самоубийствения атентат срещу израелски туристически автобус в България, ясно изтъква причините, поради които арабските бунтове през последните 18 месеца обърнаха наопаки израелските стратегически оценки за съседен район, който традиционно бе смятан за враждебен, но стабилен.

Макар вече да не е толкова силно ангажиран с палестинците, Израел се изправи пред поредица от сложни сметки. Трябва ли да бъде нанесен удар по сирийските складове с химическо оръжие, както Израел постъпи през 2007 г., когато атакува сирийски ядрен реактор – или това просто ще помогне на Ал Асад да обедини арабите в своя подкрепа? Трябва ли Израел да действа самостоятелно срещу иранската ядрена програма, защото смята, че тази програма застрашава съществуването на еврейската държава, или е по-добре да остави САЩ да продължат да се влачат по пътя на дипломацията и санкциите? Как да се справи Израел с променящия се политически пейзаж в Египет, чийто нов президент е представител на Мюсюлманските братя?

„Онова което става в Сирия, е признак, че Близкият изток се разпада; на мястото на онова, което съществуваше досега, идва нова форма на хаос“, заяви Дор Голд, дипломат с продължителна кариера, който сега ръководи Центъра за обществени проблеми в Ерусалим. „Основните характеристики на района, с които трябваше да се съобразяваме, се променят; вече просто не можем да се върнем към старите спорове, които сме водили“.

В момента може би най-сериозният проблем вероятно е сирийският арсенал от химическо и биологично оръжие. Сирия трупа от 40 години този арсенал от иприт, зарин и цианиди, твърдят американски източници. През последните няколко дни се появиха съобщения от американски и израелски разузнавателни източници, че Асад изважда някои от тези оръжия от складовете, вероятно за да не допусне те да попаднат в ръцете на бунтовниците.

Това засили опасенията, че тези оръжия могат да попаднат в ръцете на врагове на Израел, в това число ислямистките радикали, които започнаха въоръжена борба с режима на Башар ал Асад, или Хизбула, която все повече се тревожи от опасността техният патрон да бъде свален от власт. „Израел няма да стои със скръстени ръце“, заяви Дани Ятом, бивш шеф на разузнавателната агенция Мосад. „Ако получим информация, че Хизбула може да сложи ръка на химическо или биологично оръжие, ние няма да пестим никакви усилия, за да ги спрем“.

Шломо Бром, старши анализатор в Института по проблемите на националната сигурност към Телавивския университет, смята, че макар перспективата в ръцете на терористи да попаднат химически оръжия да е ужасяваща, опасността може би не е толкова сериозна, колкото изглежда. За да могат тези оръжия да бъдат използвани, твърди Бром, две отделни вещества трябва да бъдат смесени по определен начин, и след това трябва да бъдат пренесени със самолет. „В много от случаите тези оръжия просто не могат да бъдат използвани“, заяви Бром. „За това са необходими знания, необходими са системи“.

Сирия при Башар ал Асад продължи да бъде заклет враг на Израел. Двете страни не поддържат официални отношения и технически са в състояние на война. Асад действа като провокатор, чиято подкрепа за Иран и Хизбула от гледна точка на Ерусалим е смъртоносно опасна. Но в същото време, както вчера заявиха мнозина в различни интервюта, той е добре познат, той е част от Близкия изток, който започна да се променя миналата година с падането на Хосни Мубарак в Египет. С разпадането на предишния египетски режим Израел бе принуден да се справя със засилващото се беззаконие в Синай и с тревогите за бъдещето на мирния договор между двете страни.

Никой не може да каже какво ще последва, ако Башар ал Асад падне от власт. „Башар поддържаше спокойствие по границата, а сега нещата ще се обърнат като в Синай, с терор и хаос“, заяви Ейал Зисер, декан на факултета по история на Близкия изток и Африка в Телавивския университет. „Повечето израелци не се интересуват от тегобите и амбициите на техните съседи към демокрация, справедливост и благоденствие. Те се интересуват от собствената си сигурност. Това е начинът на мислене на средния израелец, и като следствие – на правителството“.

В Голан – стратегически важно плато с площ около 450 квадратни километра, живеят около 39 000 израелци. Вчера Ехуд Барак предупреди, че колкото по-дълго продължават сраженията в Сирия, „толкова по-голям става и рискът кървавата утайка, която ще остане между двете страни в боевете, да превърнат Голан в район на беззаконие, където може да се настанят и терористи“.

Въпреки всичко редица израелски правителствени представители и анализатори твърдят, че Израел като че ли не е тръгнал по пътя на войната. Те смятат, че „все още Израел гледа отстрани“. Макар заплахата, която би донесъл хаосът в Сирия – или появата на един „ядрен“ Иран, или попадането на опасни оръжия в ръцете на Хизбула – да се усеща най-силно именно тук, Израел продължава да разчита на международна намеса.

„Това не е проблем само за Израел: ако Ал Каида или екстремисти получат достъп до неконвенционално оръжие, то може да се появи навсякъде по света“, заяви Илан Мизрахи, бивш председател на израелския Съвет за национална сигурност и заместник-директор на Мосад. „Не мисля, че именно ние трябва да бъдем божия камшик“.

Бомбеният атентат в България усложни допълнително проблема със Сирия. „Иранците биха били доволни, ако Израел предприеме ограничени ответни действия срещу Хизбула“, каза Йорам Швайцер, старши научен сътрудник в Института по проблеми на националната сигурност. „Това може да предизвика враждебни действия, които биха помогнали на Сирия. Иранците много биха искали да помогнат на Асад, чието положение става все по-лошо с всеки изминал ден“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.