Възход и падение на румънската империя на брокер от Айова

Ройтерс

Централата на ПиЕфДжиБест в Айова. Снимка: фирмен сайт

Ръсел Васендорф, основател на фалиралата брокерска компания ПиЕфДжиБест (PFGBest) в щата Айова, е имал рискови инвестиции далеч от пазарите в Средния запад, където е изградил име. Повече от десетилетие преди да стане известно, както се твърди, че е започнал да отклонява близо 200 милиона долара по схема, която бе разнищена миналата седмица, Васендорф се присъединил към трима други борсови посредници от Чикаго като инвеститор в една от най-големите румънски фирми за недвижими имоти „Авриг 35“, която бе оценена на един милиард долара в разцвета си през 2007 година.

Но от 2007 г. стойността на вложенията й на хартия се срина от близо 150 милиона долара до по-малко от 45 милиона, а „Авриг“ отписа някои инвестиции. Докато сложната мрежа от фирми в „Авриг“ се бори да излезе от финансовите затруднения, румънският бизнес партньор на Васендорф – Александър Херган, бивш борсов посредник и член от основаването на борсата за опции в Чикаго (Chicago Board of Options Exchange – CBOE), се надява, че драмата в Айова няма да разстрои възстановяването на румънската корпорация. „Не искам нищо от грешките на Ръсел да прелее в „Авриг Груп“, каза той в телефонно интервю от Румъния.

„Авриг 35″ бе обявена в несъстоятелност едва неотдавна, но ние разработваме план за излизане от тази ситуация. Планираме да изплатим 50 милиона долара от нашия дълг в следващите два месеца. Ние спасихме компанията миналата година“, каза Херган.

Фирмата, добре позната в Румъния с изграждането на най-високата сграда в страната, добавя неочакван нов ъгъл на задълбочаващата се мистерия около Васендорф, чийто опит за самоубийство на 9 юли провокира разследване на ФБР, дело от регулаторите и фалита на PFGBest. Проблемите на „Авриг“ след началото на финансовата криза през 2008 г. също хвърлиха нова светлина върху финансите на Васендорф, които станаха предмет на внимателни проверки докато инвеститорите търсят следите на изчезналите американски фондове.

Херган каза, че според него предполагаемите злоупотреби на Васендорф с пари на клиенти в PFGBest не са свързани с финансовите проблеми на „Авриг“. Попитан дали се притеснява, че американските регулатори може да поискат да проверят „Авриг“ в рамките на разследването, той заяви, че фирмата ще окаже пълно съдействие.

„Разбира се, че сме мислили за това, но не сме притеснени. Може да имат претенции към неговите авоари, неговите акции в „Авриг Груп“, но другите акционери ще ги купят, тъй като стойността им в момента е ниска“, каза Херган. „Няма нищо, което да крием.“

Херган, който емигрира в САЩ на 19 години през 1966 г., казва, че той и Марк Проскин – баща на сегашния главен изпълнителен директор на „Авриг“ Матю Проскин, срещнали Васендорф през 90-те, когато предприемачът от Айова се опитал да купи техните права за търгуване на борсата в Чикаго.

Макар че сделката пропаднала, те запазили контакт. Години по-късно Херган подхвърля идеята да инвестират заедно в родната му Румъния, която навлизаше в период на бурен икономически растеж десетилетие след рухването на бруталния комунистически режим на Чаушеску през 1989 г.

Херган каза, че той, Васендорф, старият Проскин и друг, ситуиран в Чикаго бизнес-партньор, когото отказва да назове, вложили по 500 000 долара всеки през 1999 г., за да стартират. Херган се мести обратно в Букурещ същата година.

„Авриг“ хваща бума на икономическия растеж. Фирмата участва в строежа на някои от най-големите сгради в Румъния, включително в партньорство, при което е построена най-високата сграда в страната – 26-етажния небостъргач „Букурещ Тауър Сентър“ през 2007.

В разцвета си през 2007 г., румънската инвестиция на Васендорф би направила стойността на PFGBest да изглежда нищожна. По същото време Васендорф започва да изпълнява плана си по преместване на фирмата от Чикаго в своя роден щат Айова, проектирайки комплекса в Седар Фолс от 15 000 кв.м. на стойност 18 милиона долара.

Васендорф не е участвал във всекидневната работа на „Авриг“ и никога не е посещавал Румъния, каза Херган. Но те са говорели по телефона и са се срещали поне веднъж в годината в Чикаго на годишната среща на инвеститорите.

„Авриг“ се разрасна до повече от 60 компании през 2008 г., влизайки в толкова разнообразни сектори като телевизии, магазини на дребно и управление на авоари. До 2007 г. UBS банк съветваше компанията да се листва на алтернативния инвестиционен пазар в Лондон (London Alternative Investment Market (AIM) и оценяваше „Авриг“ на над един милиард долара.

На хартия първоначалната инвестиция от 500 000 долара на Васендорф е скочила много. Макар че неговият дял в компанията е бил намален до по-малко от 15 процента, тъй като Херган е привлякъл нови инвеститори, той все още би могъл да се оцени на повече от 150 милиона долара – или 300 пъти над първоначалната инвестиция само за 8 години.

Плановете да се листва на борсата в Лондон рухнаха с началото на финансовата криза. „Когато започнаха трудните времена, банките просто спряха да ни кредитират, някои го направиха дори когато бяхме по средата на строеж“, каза Херган. „Пазарът просто спря да функционира“.

До юли миналата година корпорацията се изправя пред серия от искания на кредитори да обявят „Авриг“ в несъстоятелност, поради трупащите се дългове. Небостъргачът „Букурещ Тауър Сентър“ е стоял празен най-малко три години, а „Авриг“ не са продали много имоти от началото на кризата насам.

Финансови данни, получени от Ройтерс от министерството на финансите в Румъния, показват, че „Авриг“ е натрупал дълг от около 135 милиона леи (36.6 милиона долара) до 2010 г. Той се е удвоил вече на около 80 милиона долара, според Херган. Компанията все още работи, но счетоводният й баланс в края на 2010 г. е 13 240 леи (3 600 долара). Имала е загуби във всяка от последните 3 години.

Между 2007 г. и 2011 г. Васендорф е направил 3-4 малки „капиталови“ транша в „Авриг“, каза Матю Проскин в същото телефонно интервю. Той каза, че това е кулминирало с по-голяма инвестиция от 750 000 долара миналата година. „Всички те са вече изплатени с лихвите“, каза Херган. Той допълни още, че когато се е срещнал с Васендорф миналата година, той „изглеждал малко по-напрегнат“, но това не го накарало да заподзре нещо тогава.

Васендорф в момента е в болница в Айова след опита за самоубийство, който изглежда е извършил в колата си пред централата на PFGBest в Седар Фолс на 9 юли. „Не съм вярвал, че може да направи такова нещо“, каза Херган. „Когато се случват такива неща, хората могат само да поклатят глава.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.