Какво крият Цветанов и неговият ординарец от обществото?

Удивителни неща научихме за два дни от вътрешния министър Цветанов и от неговия ординарец – главният секретар на МВР Калин Георгиев, който повтаря като ехо всяка мисъл на шефа си.

Най-напред Цветанов в „Панорама” каза нещо изненадващо:

„…В България сме имали възможност да предотвратяваме и да неутрализираме определени представители от определени клетки, които са свързани с тероризъм, но това никога не сме го давали като информация публично, за осуетен и предотвратен подобен акт, защото смятаме, че това е задължение на службите и в тази посока не е ставало известно за обществеността.”

Цветанов отказа да посочи конкретни имена и организации.

От този кратък цитат се разбира следното – службите са заловили терористи и са скрили това от обществото. В цивилизованите страни такава информация не се крие, съобщава се след като операцията е проведена, след като има арестувани.

Но! От думите на Цветанов не се разбира със сигурност, че има арестувани. Или задържаните са депортирани без съд и официална процедура, вероятно за Щатите, или Цветанов будалка обществото с тази информация, да се похвали, че „службите действат”. По-вероятно е второто.

Но този човек не може да проумее, че сигурността на държавата не е негова лична работа, и на подчинените му, а на цялото общество и той е длъжен да го информира. Още повече след такива критики в доклада на ЕК и след атентат, който издава слабости в службите.

Що за нахалство е да кажеш „това е задължение на службите и не е ставало известно на обществеността”. Тоя къде живее? В сталинския СССР? В Живкова България? Дори тогава пускаха съобщения за „обезвредени”, „заловени” и т. н. врагове на народната власт и т. н.

Ден по-късно Цветановият прислужник в МВР Калин Георгиев оспори заключенията на няколко израелски експерти по тероризма и на западни медии, че България е „мека цел” за атентати. Тоест – лесно място за такива работи. Ти му викаш – зле сте със сигурността, то ти отговаря „Не е вярно, ние сме много сигурно място”. Ти го кръщаваш, то си пърди…

И ординарецът, и неговият началник повтарят като папагали, че всяка страна може да бъде цел на тероризма. И Георгиев даде за пример САЩ, където имало „изключително засилени антитерористични мерки”, ама пак станало нападение – имайки предвид последния случай на кинопремиерата…

И този мислител е отговорен служител в МВР. Той не прави разлика между международен тероризъм и откачен човек, който вади оръжие и стреля в кино. Но никой атентат в САЩ не може да се сравни с България. Защото у нас просто няма толкова чужденци ислямисти, колкото в САЩ или Западна Европа.

А тук Цветанов подслушва някакви лекари в Горна Оряховица. Иначе службите блеят, шефовете им постоянно докладват какви са отличници, а обществото е длъжно да ги търпи.

Метла за тия. Но не се вижда никакво възмущение от тях в медиите. Те услужливо им поднасят микрофоните…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.