За чий ни е Вапцаров?

Румен Белчев

И друг път сме констатирали, че облицоването на обществените тоалетни с  фаянсови плочки нанесе тежък удар върху подвизаващите се по стените им творци и ги принуди да потърсят изяви на други, не по-малко публични места.

Убедени, че пътят към успеха е пробутването на стари вицове и нецензурни думички, радващи тийнейджърските очи, писачите по стени нахлуха в родните масови, свободни от всичко газети.

Разгръщаме „ВСЕКИ ДЕН“ и се натъкваме на културна новина – „Вместо петох……а (съкращението е наше – в оригиналния текст думичката е изписана изцяло и с наслаждение няколко пъти) двуметров член изникна пред НДК“. Става дума за скулптура, която според газетата напомняла на полов член… На нас пък това напомня на вица за сексуалния маниак, който виждал едно и също във всяка картинка, която му показва психиатърът…

Нормално е в тия горещи дни да се завижда на щастливците, опънали се по плажовете. Още по-нормално е от напечена София да им се поотрови животът. „Потопът отрови Черно море“ – предупреждава „24 ЧАСА“. Наводнението в Русия изпратило към нас „тонове токсични отпадъци“.

„ТЕЛЕГРАФ“ е още по-свиреп към нещастните летовници – „Сибирска язва плува към нас“. Според изданието наводнението изровило гробовете на животни, измрели от смъртоносната болест и сега бацилите радостно цапуркат във водата към родните плажове. В дребния шрифт учени и държавни служители обясняват, че няма нищо такова, но кой ще ти стигне до дребния шрифт!

Във „ВСЕКИ ДЕН“ са преценили, че плашенето с отровното море не е достатъчно, затова посягат на друго лятно удоволствие – дините. „Дини сеят зараза“! Как? Ами – продавачите не си миели ножовете. А бдителна столичанка, пожелала да остане анонимна, предполага, че със същите ножове продавачите ходят в гората за гъби – така че ако умрете след отравяне с диня, да не кажете, че не сте били предупредени!

Коректният вестник „ПРЕСА“ направо ни хвърля в музиката с „Източват морето заради квартал на 15 века“. Чисто и просто – няма море, няма плаж, не бийте път към Черноморец, няма смисъл, морето е източено!

Във времето на летните отпуски и липса на политически новини кандидат-студентските изпити винаги са били спасителни за всекидневниците. Тази година със съжаление повечето от тях отбелязват, че бисерите били малко.

Защото дечурлигата честно си признават, че не са чели ни Вапцаров, ни Яворов, ни Далчев, а пишат за живота като такъв според собствените си разбирания. Формирани, предполага се, от единственото достъпно им печатно слово – на газетите.

„Лихвар пикае върху полицаи“ – сочи ни пример за подражание „ТЕЛЕГРАФ“. Същата газета, която с възторг изтъква в репортажчето за кандидат-студентските неволи дрескода на кандидатките – „Две трети от девойките например бяха сложили много грим, къси панталонки и модерните напоследък плетени надупчени ботуши. Никоя от тях обаче не беше с голямо деколте, каквато беше практиката за изпитите преди години.“

Заглавието, гудено върху иначе разумния редакционен коментар, слага точка на дискусията за българското образование и мисията на българските газети – „За чий ни е Вапцаров, да живее Преслава!“

На родната газетарщина Вапцаров не є е нужен – на нея й трябват трупове, сибирска язва, псевдонаучни новини и много четки – за да лъска патъците на този, който плаща за затъпяването на цял един народ.

От в. “Стършел” и блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.