Трагедията в Кримск – арести и „пълно недоверие“ към властите

Путин оглежда от хеликоптер пострадалия Кримск. Снимка: официален сайт

След като руският президент Владимир Путин настоя федералното следствие да открие виновниците за смъртта на над 170 души при наводнението в Краснодарски край в началото на юли, вчера следователите извършиха арести.

Първи бе заподозрян шефът на управата на Кримски район Василий Крутко, пише „Независимая газета“, като информира и за другите арестувани, сред които е кметът на най-силно пострадалия град Кримск Владимир Улановски.

Според следствието задържаните са подценили мащаба на стихийното бедствие и не са изпълнили задълженията си за оповестяване на населението и евакуация като членове на комисията за предупреждение и ликвидация на извънредните ситуации.

След разрушителното наводнение в региона през 2002 г. тогавашният кмет на Новоросийск получи присъда от 3,5 г. условно, загдето „пренебрегнал“ прогнозите, но местните чиновници не си направиха изводи и не изградиха ефикасна система за оповестяване на населението, отбелязва изданието.

По думите на негов източник от правоохранителните органи свидетели от Кримск единодушно твърдят, че никой не ги е предупредил за бедствието, и опровергават твърденията на местните власти, че са пуснали „бягащ надпис“ по телевизията. Анонимен служител от администрацията обаче изтъкнал, че всички задържани началници активно участвали в евакуацията на хората по време на наводнението.

Списъкът на виновните трябва да бъде съществено разширен, смята природозащитничката Алла Юсупова, говорила пред всекидневника.

„Властите май търсят кой да опере пешкира, също като преди десет години“, посочва тя. Чиновниците може и този път да хвърлят някого в затвора „показно“, вместо да работят системно за предотвратяване на следващото голямо наводнение, предполага Юсупова.

Мнозина в Кримск смятат, че основните виновници за трагедията не само че не са под стража, но изпълняват и служебните си задължения, изтъква „Московский комсомолец“.

Елена Тополева от федералната Обществена палата, посетила бедствената зона, твърди пред вестника, че местните хора изпитват „пълно недоверие“ към властта.

Гражданите в Кримск „се чудят и негодуват защо не се вземат никакви мерки спрямо губернатора на Краснодарски край Александър Ткачов (…) Моралното състояние на хората е тежко, никой не вярва, че ще им платят всичко, каквото се полага, хората се страхуват, че федералното Министерство на извънредните ситуации ще си отиде и местните сили няма да свършат всичко необходимо“, пояснява общественичката.

Ситуацията в района като цяло обаче се нормализира бързо. Всички пострадали са получили временен подслон, спасителите са разчистили големи площи, из улиците вече не се разнася миризма на животински трупове, констатира Тополева.

Въпросът за оставка на губернатора вече е закрит: Ткачов остава на поста си. А според социолози федералните власти са положили всички усилия, за да намалят последиците от катастрофата, пише „Независимая газета“.

Нещо повече – рейтингът на управляващата партия „Единна Русия“ осезаемо е нараснал през последната седмица от 45 на 50 процента. Точно толкова анкетирани от центъра ВЦИОМ биха гласували за нея на избори за парламент, ако имаше такива идната неделя, пояснява вестникът.

В свое проучване фондът „Обществено мнение“ дава по-скромна картина – 43 на сто одобрение при 42 процента преди седмица, но и в двата случая рейтингът на опозицията почти не се е променил, констатира той.

„Опозицията се опита да обвини властта заради Кримск, но както сочи анкетата, не успя. Действията на властта бяха ефективни и ефектни – хората ги одобриха. Оттук идва нарасналият рейтинг на президента Владимир Путин, а след него и на другите структури, олицетворяващи властта“, заявява шефът на ВЦИОМ Валерий Фьодоров, говорил пред вестника.

Според Фьодоров опозицията в Русия не е получила никакви политически „печалби“ от трагедията в Кримск – опитала се е да „очерни“ властите в Москва, но безуспешно, тъй като „всички видяха как Путин хвърча с хеликоптер из Кримск, как направи съвещание на място, как говори с хората и гарантира обезщетения. А не помня там да е работил тъй активно някой лидер на партия от опозицията“.

Политологът Николай Петров от московския Карнеги център обаче коментира проучването на ВЦИОМ по следния начин: „Всички знаем, че твърде често самата процедура на допитването предопределя един или друг резултат“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.