Форейн полиси: Ако Иран го е направил

сп. Форейн полиси

Атаката в България има смисъл само по изкривената логика на Ислямската република

Горящият автобус на летище Сарафово край Бургас. Снимка: Impact Press Group

Взривът в Бургас, който уби петима израелски туристи и българския шофьор, отново насочи вниманието на света към Иран и връзките му с тероризма. Макар и да не разкриват публично подробности, Израел и САЩ обвиниха в атаката ливанската шиитска групировка „Хизбула“, която е покровителствана от Иран, макар и Техеран официално да отрече да е замесен. Връзките на Иран с няколко задгранични операции само през последната година обаче засилват спекулациите.

Последните 12 месеца създадоха много грижи на ислямската република. Срещу дипломат от Саудитска Арабия бе предотвратен заговор за убийство в САЩ, както и експлозии в Грузия, Индия и Тайланд. В Кения и Азербайджан бяха арестувани иранци, както и заподозрян член на „Хизбула“ в Кипър.

Но нападението срещу невинни цивилни на европейска земя, което не би донесло политически дивиденти на Иран и го поставя в риск от ответен удар и въоръжен конфликт, изглежда обаче сериозно противоречи на като цяло отбранителното стратегическо мислене на Техеран.

Тайните операции по принцип не разкриват кои са личностите или страните зад тях. Иран печели от тази анонимност в миналото и дори добавя още едно ниво на секретност, използвайки неиранци за извършване на операциите. В Ирак например, макар и специалните служби и армията на Техеран да действат активно, е трудно да бъде направена връзката с Иран, защото атентатите се извършват от иракски групировки.

Приемайки обаче, че ирански са неосъществените атаки в Грузия, Индия, Тайланд и сега вероятно експлозията в България, това показва промяна на поведението на Иран. Каква е причината за това изместване? На пръв поглед, изглежда, Техеран иска да отмъсти за убитите си ядрени физици, като си го върне на израелските цивилни. Нескопосаното им изпълнение обаче и прякото участие на иранци показват, че решението на Иран да си отмъсти е било планирано прибързано и лошо.

Защо обаче тази прибързаност? Срещу Техеран има много остри икономически санкции, страната е заплашвана от военни удари на Израел и вероятно САЩ, а вътрешното недоволство от влошаващото се икономическо положение нараства. Това на практика поставя режима в страната в най-голяма опасност от сваляне от ирано-иракската война през 80-те години насам.

Падането на режима на Асад ще бъде значителна стратегическа загуба за Техеран. Не само Сирия е най-близкият съюзник на Иран в региона, но тя служи и за ключов посредник между Иран и „Хизбула“. Вероятно бъдещите сунитски управници в Сирия няма да са толкова благосклонни, ако не и враждебни, към Техеран, което ще отслаби „Хизбула“. Така Иран ще загуби лостове за влияние и в близкоизточния конфликт, в който „Хизбула“ се опитва да проектира сила.

Иронично е, но изтеглянето на САЩ от Ирак само ще направи Иран още по-уязвим. По време на най-масираното присъствие на американски войници в страната Техеран имаше възможност да ги напада индиректно и така да намалява шансовете за голямо нападение срещу своя територия. С изтеглянето на войските лостовете за влияние намаляват и Иран остава само с три възможности за заплаха срещу враговете си – ракетно и морско нападение срещу силите на САЩ в Персийския залив, затваряне на Ормузкия проток или използване на „Хизбула“ и други групировки за косвени нападения. Първите две възможности обаче почти със сигурност ще доведат до открита война със САЩ.

Така единствената възможност за отмъщение остават терористичните групировки като „Хизбула“. Това е сферата, в която Иран има много опит, придобит в Ирак и други тайни операции отвъд границите си. С оглед на всичко това не бива да ни изненадва, ако Иран прибегне до използване на тези тактики като нанасящи най-малка щета на страната.

Въпросът, който остава пред нас, е не дали Иран е замесен в атаката в България или не – това е въпрос, който и властите може никога да не могат да отговорят със сигурност. По-скоро въпросът е как Израел, САЩ и Иран ще действат оттук нататък. Продължаващият с години конфликт сега е достигнал точка на кипене. Ако никоя от страните не направи значителни отстъпки в полза на другата, Иран и враговете му ще продължат по пътя към войната. Всеки конфликт бива запалван от една искра и една терористична атака, подобна на тази в Бургас на 19 юли, може само да увеличи възможността това да се случи.“

От Кафене.нет

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.