Несъгласните с ГЕРБ – вън от България

За философията „Борисов” и неговите запалянковци

Снимка: Валентина Петрова

Един коментар от форума на в. „Дневник” беше пренесен във Фейсбук и предизвика оживени дебати. Журналистката Любослава Русева го е извадила в профила си и под него се разви дълга дискусия.
Цитатът е от фен на Бойко Борисов, подписал се с ник chris7 (б. р. – правописът е запазен):
„Бойко Борисов ще влезне в историята като добър и всеодаен държавник за съответният период. Крайно време е да престанеме да хулиме родината и държавниците си. Макар и не перфектни всеки от тях е допринесъл макар и малко за България от периода 1989 до днес. Да не говпиме за обидните епитети по адреса на г-н Борисов. Това не би трябвало да се допуска и публикува от пресата и медиите. Срам за България.
Който не е доволен може да напусне страната. Никой не го спира. А тези които само мрънкат и не допринасят нищо за подобряване на нещата, хулят родината с обидни думи трябва да и се отнеме гражданството и бъдат експулсирани от БГ.

Такива хора без грам патриотисъм и 4уждопоклонни4ество могат да си изберат друга държава и да не се прибират по-ве4е в България. Ние нямаме нужда от такива мринка4и и бездейници които разлагат морала на държавата и дават лош пример. Няма друга държава с по збъркан народ от този в момента. Да се надяваме 4е Бойко Борисов няма да е последният български премиер. 4ужди интереси и сили ще ни погълнат скоро или изгонат в 4ужбина и ако не осъзнаеме проблема няма да съществуваме в скоро време като нация и държава…”
(б. р. – коментарът е под статията „Трябва ли Бойко Борисов да е в учебниците по история”)

Какво общо има това с Бойко Борисов ли?
Коментарът е показателен. Той изразява онзи тип мислене, което подкрепя премиера Борисов. Идеите са фашизоидни и ксенофобски, мотивирани от национални и личностни комплекси. Това е основата на подкрепата за Борисов, която е провокирана и от самия него.
Той внушава това поляритетно мислене – несъгласните – вън!
Той създава такива очаквания – сега ще оправя нещата, не пречете. Изказвал се е нееднократно – искам да мълчите, критиците ми да не пречат.
Той разделя, не обединява. Лепи етикет „комунистите” или „мафия” на всички несъгласни с него, критици, медии и т. н.
Той създаде медиите по тоталитарен образец и феновете му не приемат никаква критика срещу него.
Той каза буквално „Никога не сте имали и няма да имате по-демократичен премиер от мен” – насажда лъжливата представа, която има за самия себе си.
Той си приписва историческа роля, вкара се сам и в учебниците.
Така създава илюзията у привържениците си, че всичко е окей, а докато той се мъчи „да оправи България”, има едни лоши, които пречат. И ги посочва.
Той постоянно сочи виновни, дори за собствените си провали.

Този тип политика по принцип е неуспешна и завършва зле за този, който я води, рано или късно. Но по-големи са пораженията в обществото, тъй като лидерът насажда примитивен тип мислене. Борисов създава нагласи, че е нормално да се управлява еднолично и в непрекъсната лъжа, която остава без реакция в медиите. Борисов събужда и налага отново позаглъхващата вече, 22 години след комунизма, носталгия по силната ръка.
Връщането чрез него към стереотипи за единоначалие и „диктатура в името на човека” е връщане на обществото с 20 години назад.

Това е най-вредно от управлението на Борисов. Икономиката ще се оправи за 4-5 години след него. Щетите, които нанася с примера си на лидер, обаче, ще се влачат още 15-20 години. Също и пропускът да се инвестира в образование и наука. Ефектът от Борисов е кумулативен – създава се слабо и некачествено образована маса, на която се насаждат примитивни идеи.
България е в беда. Който не го е осъзнал, време е да се замисли.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.