Новият албански президент гледа към ЕС

Франс прес

Новият албански президент Буяр Нишани, който встъпи в длъжност, иска да направи свой приоритет реформата на правосъдието, което е отдавнашно изискване на ЕС, и се ангажира да действа за слагане край на непрестанните вътрешни политически раздори, блокиращи процеса на присъединяване.

„Правосъдието ще бъде моят приоритет. Решен съм да бъда изцяло ангажиран в подкрепа на рефомите на съдебната система, която остава ключов фактор за интеграцията на Албания в ЕС“, заяви днес Нишани в интервю за АФП.

Брюксел многократно е критикувал „пропуските“ на албанското правосъдие в областта на „независимостта, прозрачността и ефикасността“.

Според социологическите проучвания мнозинството от албанците разглежда правосъдието като един от най-корумпираните сектори.

„Има множество обвинения в корупция, някои съдии или прокурори са обвинявани в липса на професионална честност и морал“, признава Нишани, бивш министър на правосъдието и на вътрешните работи.

„Президентът може да има пряк принос в тази област, като увери общественото мнение, както и международните партньори, че ние можем да достигнем изискваните стандарти“, отбелязва президентът Нишани, който бе избран на 11 юни на този пост от парламента от управляващата дясна коалиция, докато гласуването бе бойкотирано от лявата опозиция.

Албания е парламентарна демокрация, където институционната власт е контролирана от премиера, но президентът упражнява важна роля начело на съдебната система и той е също така командващ въоръжените сили на републиката, като в същото време отговаря за назначаването на ръководителите на разузнавателните служби.

Лявата опозиция обвини премиера Сали Бериша, че иска да засили пълномощията си върху съдебната система, както и върху другите институции, включително прокуратурата и тайните служби, чрез избора на Нишани, който е бивш член на партията на премиера.

„Ще бъда изцяло извън влиянието на която и да било политическа сила“, увери Нишани, който напусна управляващата партия след избирането си.

След парламентарните избори през юни 2009 г. Албания е обхваната от политическа криза, като социалистическата опозиция продължава да не признава резултатата от изборите, които според нея са били „белязани от нарушения“ от страна на партията на Бериша.

Това положение попречи за приемането на редица реформи, изисквани от ЕС, включително реформа на правосъдието.

„Сътрудничеството както с мнозинството, така и с опозицията, е много важно за мен“, добави Нишани. „Въпреки сегашните разделения присъединяването към ЕС, което желаят 90 процента от албанците, трябва да обедини всички политически сили“, добави той.

„Ясно е, че интеграцията в ЕС е процес, който ни задължава да работим всички много здраво, за да заслужим“ да се присъединим, изтъкна президентът.

Брюксел открито заяви безпокойството си, като предупреди, че „политическата нестабилност може да навреди сериозно на европейските перспективи на Абания“. Брюксел вече два пъти отказа да предостави статут на кандидат за присъединяване на Тирана.

„Аз съм оптимист, че Албания ще успее да получи тази есен статут на кандидат“, каза Нишани.

Една първа плаха крачка всъщност бе направена под натиска на ЕС с приемането неотдавна от управляващата коалиция и от опозицията на нов избирателен закон, целящ да сложи край на политическите раздори в страната.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.