Обама – Ромни: кой ще похарчи повече

Асошиейтед прес

Обама срещу Ромни. Колаж: от тв екрана

Барак Обама беше първият кандидат за президент, който набра повече от 100 милиона долара само за месец, а през 2008 г. стана и първият, който се отказа от държавна субсидия за кампанията си. Сега той се изправя пред доста реалната заплаха да стане първият президент, който ще набере по-малко средства, отколкото опонента си.

Обама, който преди четири години счупи почти всички рекорди по набиране на средства от кандидат за поста, сега е принуден да погледне поддръжниците си в очите и да им признае, че може и да изостане от републиканеца Мит Ромни. Това е нещо отрезвяващо за неговата кампания, която си представяше безкраен бюджет за реклама, офиси и кореспонденция.

„Ще бъда първият президент в съвременната история, който ще бъде надхарчен в своята кампания по преизбиране“, написа наскоро Обама за своите привърженици.

Не трябваше да се получава така. Преди само две години консерваторите се опасяваха, че Обама ще набере и изхарчи един милиард долара по време на кампанията през 2012 г. Сега съществува реалната възможност Ромни и официалните му партньори в Националния комитет на Републиканската партия да изпреварят Обама по цялостно изхарчените за кампанията средства.

Как се превърна Обама само за четири години от непобедима сила в набирането на средства в догонващ в това отношение?

В ранните етапи на първичните избори през 2007 г. той използва успеха си в набирането на средства, за да разруши образа на Хилари Клинтън на кандидата, който неизбежно ще бъде избран. Обама изпревари Клинтън по този показател през първите две тримесечия на годината – с 25 милиона долара срещу 20 милиона за настоящия държавен секретар от януари до април и с 31 милиона спрямо 21 милиона през следващото тримесечие.

Данните шокираха наблюдателите и вдъхновиха поддръжниците му да дадат още повече на новото лице и сенатор за първи мандат от щата Илинойс. Но сега тази магия изглежда е изчезнала.

„Те повярваха в надеждата и промяната и не я получиха. Те имат известни угризения за това“, каза Грег Мюлър, стратег на републиканците и ветеран от президентските кампании на консервативния коментатор Пат Бюкенън.

Тогава потенциалът му беше толкова голям, че Обама стана първият съвременен кандидат за президент, който отказа полагащата му се държавна субсидия като претендент за поста, както и ограниченията в харчовете, вървящи ръка за ръка с нея. Те се дължат на това, че системата е създадена през 1976 г., непосредствено след скандала Уотъргейт.

Същевременно Обама отклони опитите на независими организации да подпомогнат кампанията му и каза на поддръжниците си да не им дават пари. Той смяташе, че те просто не му трябват и призова съюзниците си да не подкрепят независими опити за атаки срещу опонента му Джон Макейн. Той предпочете да критикува по свой начин и когато той реши.

Но две години по-късно изборите по средата на мандата донесоха поражения за демократите, които загубиха мнозинството си в Камарата на представителите. Ранните данни за набирането на средства през 2011 г. показаха, че независимите републикански организации получават огромен приток от пари, а Обама губи позиции. Имайки предвид икономиката, която според избирателите не се е възстановила достатъчно бързо, той склони да използва каквато помощ намери, давайки зелена светлина на външни организации да набират и харчат средства от негово име. Водещите му съветници сега помагат на организациите, от които той някога се отвращаваше, но изглежда не е доволен от този факт.

„През следващите четири месеца . . . ще се изхарчат повече пари, отколкото сме виждали някога. Хора, които пишат чекове за по 10 милиона долара, за да се опитат да ме победят, които публикуват реклами с плашещи гласове“, оплака се Обама по време на събитие за набиране на средства във вторник в щата Тексас.

Отчасти причина за промяната бяха първичните избори при републиканците. Собственикът на редица казина, магнатът Шелдън Аделсън дари 20 милиона долара на независима организация, което известно време държа бившия председател на Камарата на представителите, Нют Гингрич, в надпреварата за първичния избор. Сега крупният бизнесмен подкрепя стояща зад Ромни организация с още поне 10 милиона долара.

Също както официалната кампания на Обама и нейните партньори в Националния комитет на Демократическата партия НКДП , външните организации, които са на страната на демократите определено са в неизгодна опозиция.

„Няма съмнение, че кампанията на Ромни и действащите в негова подкрепа независими политически комитети за действие НКД * ще изпреварят кампанията на президента по изхарчени средства, както и нашите независими НКД“, заяви Бил Бъртън, бивш съветник на Обама, който сега е начело на независима организация, подкрепяща сегашния държавен глава. „Републиканците имат повече пари на тяхна страна“.

Обама демонизираше банкерите от Уолстрийт и те реагираха на това, като затвориха портфейлите си. Той също така призоваваше по-заможните американци да плащат по-големи данъци – това трудно може да те насърчи да дариш, признават съветници. За някои от най-либералните му поддръжници той не е направил достатъчно, за да подкрепи профсъюзите и по-строгите закони за защита на околната среда.

И, за разлика от преди четири години, кампанията на Обама не е оптимистичен остров на надеждата и промяната.

Обама и съюзните му комитети към НКДП са набрали 71 милиона долара през юни, което е по-малко от 106-те милиона на Ромни и републиканците. Печалбата на бившия губернатор на Масачузетс през миналия месец е едва вторият път в историята, когато кампания в Америка и партньорските й комитети преминават границата от 100 милиона долара и дават знак, че републиканците могат да счупят рекорда на Обама по набрани средства в размер на 745 милиона долара през 2008 г. Тези данни също така показват, че настоящият президент за втори пореден месец изостава от опонента си.

„Вече минахме месеца, в който набрахме най-много средства и въпреки това изоставаме с около 35 милиона долара“, каза на привърженици шефката от кампанията Ан Мари Хабършоу в имейл, който моли за по-малко от 3 долара като помощ.

Това обаче не значи, че Обама е фалирал или че дори ще похарчи по-малко средства. А ако все пак стане така, това е малко вероятно да се превърне в решаващ фактор на изборите. Макар и кампаниите да се нуждаят от пари, за да се плаща на щаба, да се финансират пътувания и да се купуват телевизионни реклами, само парите не печелят изборите, когато и двамата кандидати са финансово конкурентноспособни.

От времето, когато Обама и Ромни официално обявиха началото на кампаниите си, президентът и свързаните с него партийни организации са набрали 552,5 милиона долара, докато Ромни е набрал 394,9 милиона долара. Непартийната фондация „Слънчева светлина“ направи разбивка на данните и отбеляза, че Ромни ще трябва да привлича по 39,5 милиона повече от Обама всеки месец, за да надхвърли цялостната сума, с която президентът разполага.

Това изглежда трудно постижимо за Ромни, но не и невъзможно. Консерваторите, които бяха скептични по отношение на бившия губернатор на Масачузетс, сега се обединяват зад вероятния кандидат на републиканците след хаотичните първични избори, при които техните кандидати не успяха. Според социологическите проучвания републиканците имат силно желание да победят Обама.

Изборът на Ромни на кандидат за вицепреиздент през идните седмици ще доведе до допълнително раздвижване и вероятно ще отприщи вълна от дарения през заключителните месеци от кампанията.

Никога преди това действащ президент не е бил побеждаван в набирането на средства от опонента си според неправителствената организация „Център за отговорна политика“, която наблюдава финансирането на кампанията. В поставилата рекорди кампания на Обама от 2008 г. само през септември той сътвори нещо невиждано дотогава, набирайки 150 милиона долара.

Сега е ред на Ромни да счупи този рекорд – а Обама да защити своя.

БТА

* Независимите политически комитети super political action committees, super PACs , които се появиха вследствие на решение на Върховния съд на САЩ от 2010 г., имат право да получават неограничени дарения от частни лица, профсъюзи и корпорации и имат право да харчат тези средства за своя политическа кампания в подкрепа или против дадена кауза, кандидат и т.н. Средствата на разположение на тези комитети не подлежат на ограниченията при изразходването им, каквито са наложени върху изразходването на средствата, предоставени от федералния бюджет или дарени пряко на изборните кампании за президент, членове на Конгреса на САЩ и други изборни длъжности – бел. ред.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.