Русия – търсят се 800 милиарда долара неплатени данъци

За две десетилетия Русия е изгубила почти 800 милиарда долара от неплатени данъци, пише „Независимая газета“. Изданието помества данни от проучване по поръчка на международната организация „Такс джъстис нетуърк“ („Мрежа за данъчно правосъдие“), която се бори с укриването на данъци.

Става дума за средствата, държани от богаташи в недекларирани офшорни сметки. В световен мащаб те може би достигат 32 трилиона долара, сочи експертният анализ, цитиран от Би Би Си.

Според вестника проучването общо взето не прави принципно нови открития, що се отнася до Русия, и само потвърждава известни вече неща – голяма част от средствата, изнесени от федерацията, са получени чрез приватизиране на държавни активи. Недекларираните сметки на руснаци в офшорките постоянно се пълнят и с укрити печалби от пари, изнесени по-рано и върнати в Русия под формата на чуждестранни инвестиции.

Недополучените данъци са огромни, но „от друга страна, данните са истински добра новина. Светът току-що откри голяма купчина финансови ресурси, от които да черпи средства за решаване на неотложни проблеми“, заяви авторът на изследването Джеймс Хенри, цитиран от руския вестник.

За да бъдат върнати руските милиарди от офшорките, ще се наложат промени в законодателството. И парите трябва да се търсят първо не от бизнесмените, а от чиновниците, смята депутатът от опозиционната партия „Справедлива Русия“ Иля Пономарьов.

Борбата срещу изтичането на капитали в офшорни фирми е „обречена да продължи вечно, поне защото част от изнасяните средства отиват при самите ‘борци срещу злото’ – чиновници и държавни служители“, твърди обаче независимият бизнесексперт Михаил Козаков.

Подкрепя го и колегата му Сергей Карихалин. „Първо, никой чиновник не се и свени кой знае колко от своето богатство“; второ, има множество механизми, чрез които чиновниците укриват чуждестранните си активи, посочва аналитикът.

Според Джеймс Хенри данъците от укритите активи може съществено да подобрят финансовото положение на много държави. Икономистът е убеден, че средствата в офшорни фирми са концентрирани в ръцете на по-малко от 10 милиона души, отбелязва „Новие известия“.

Руски експерти проучват данните от анализа „твърде предпазливо“, пише всекидневникът. Икономистът Александър Абрамов изразява съмнение в цифрите – според него е трудно те да бъдат проверени отново. Той обаче споделя извода, че от 90-те насам от Русия са изнесени доста финансови средства.

Допреди години „любими офшорни лелички“ за руснаците са били Кипър и Каймановите острови, а днес „тенденцията се насочва към по-солидни юрисдикции като Великобритания, Холандия, САЩ. Големият капитал избира реномирани зони“, изтъква Абрамов пред „Новие известия“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.