В десетката: Кирчо Киров проговори, ами сега?

Кирчо Киров като шеф на разузнаването. Снимка: Булфото

Кирчо Киров внезапно наруши обета си за мълчание. От няколко дни бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) обикаля телевизиите и разсъждава върху причините за атентата срещу израелски туристи в Бургас.

Прави го с лекотата на всички онези експерти, които се изказаха през последните дни и не носят на плещите си вина за състоянието на българските служби за сигурност. Само че Киров бе начело на НРС последните 9 години и цели 35 г. работи за разузнаването, включително когато то бе част от бившата Държавна сигурност.

Така че медийната му премиера не бива да се възприема само като част от общото говорене за атентата. Още повече, че тече проверка за злоупотреби в службата, докато е била под негово ръководство.

Този въпрос обаче Киров не коментира в интервютата си и причината едва ли е късата памет на журналистите. Като опитен разузнавач вероятно той знае как да подбира и подготвя събеседниците си, за да няма издънки.

Така Киров внезапно си спомни, че в навечерието на тази година разузнаването е получило данни от израелските си колеги от Мосад за възможен атентат в България. А само преди месеци, докато ръководеше НРС, отричаше появили се подобни информации в израелски медии. Разкри и че българските служби за сигурност са в „незавидно финансово и технологично положение” и с тревога са констатирали, че няма как да поддържат непрекъсната бойна готовност в курортите, където отсядат израелци, какъвто бил съветът на Мосад. Нито в едно от интервютата си обаче Киров не каза, че е поставил остро въпрос за тези проблеми пред някой от многото управляващи, с които е работил и каква е била тяхната реакция.

От досегашните му изказвания излиза, че още през 2004 г. мощна партньорска служба е предупредила България, че вече не е потенциален, а конкретен обект за извършване на терористична дейност. И в отговор на това бил приет национален антитерористичен план. Кой и какво не е свършил, за да се стигне до нападението в Бургас, бившият шеф на НРС не коментира. Възможно е да пази тези твърде важни факти за свои бъдещи медийни изяви.

Все пак Кирчо Киров не е първият бивш шеф на служба, който развява знамето на генералската чест, едва след като бъде изпратен в запаса. А и при него има всички предпоставки да не бъде твърде толерантен към настоящите управляващи. Бойко Борисов на няколко пъти успешно го финтира, за да не нарушава обета си за мълчание.

Първо публично му обеща посланически пост, но след това оттегли офертата си уж по принципни подбуди – Киров е работил за бившата Държавна сигурност, а настоящото правителство не иска да има дипломати с такова минало. След това премиерът го назначи за свой съветник, но едва научил кабинета си в Министерския съвет, бившият шеф на НРС бе освободен и от този пост. Този път мотивът бе сигнал за финансови злоупотреби в разузнаването.

Прокуратурата все още не е приключила проверката си по него, но Кирчо Киров вече е на свободния генералски пазар, където възможностите не са твърде много. Единият вариант е да поеме към частния бизнес, където от години тихо преживяват редица бивши шефове на служби за сигурност. Другият е да се насочи към политиката подобно на предшествениците си Бриго Аспарухов и Димо Гяуров, които дори станаха депутати.

Малко вероятно е прокуратурата да открие толкова сериозни доказателства за негова вина, за да бъде осъден. В България никой бивш управляващ не е пращан зад решетките и едва ли Кирчо Киров ще е първият. В публикувана миналата година от Wikileaks грама бившият американски посланик Джон Байърли го описва като подлизурко, който президентът Георги Първанов държи дълго на поста заради контрола му върху досиетата.

В документа се посочват двата мистериозни смъртни случая на служители от НРС, които Киров не е успял убедително да представи като самоубийства. Първо през 2006 г. с куршум в главата бе намерен в кабинета си шефът на архива на разузнаването Божидар Дойчев, а след това и служителят Иван Ранков. Смъртта на Дойчев стана в момент, когато се разсекретяваха документи на ДС и старателно бе укривана от ръководството на службата. За нея бе признато едва след публикация на Kafene.net.

Така че внезапната словоохотливост на Киров сега изглежда като добре планирана кампания за препиране на работата му като шеф на разузнаването. Атентатът в Бургас е толкова шокиращ, че спокойно може да замъгли съзнанието за известно време, а защо не и за по-дълго, ако някои среди в България са решили, че бившият директор на разузнаването е готов за нова задача.

От Кафене.нет

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.