България – доверие и корупция

Андрю Макдоуъл

Цветан Цветанов и Бойко Борисов по време на парламентарен контрол. Снимка: Импакт прес груп

Както се очакваше, българското правителство спечели още един вот на доверие, но това няма да накара проблемите, които го предизвикаха – корупцията и организираната престъпност – да изчезнат.

Българските парламентаристи инициират неуспешни вотове на недоверие, но знаят, че те излизат от мода: това е четвъртият поред, спечелен от дясноцентристкото правителство, след като то дойде на власт преди три години.

Предишната социалистическа администрация беше изправена пред подобни безсмислени упражнения, подкрепяни от хора, които сега са на власт.

Но последният вот беше предизвикан от две сериозни събития – доклад на Европейската комисия за усилията на България да се справи с организираната престъпност и нейния напредък в съдебната реформа, както и твърденията за провал на правителството в областта на сигурността заради атентата на летището в Бургас, довел до смъртта на петима израелски туристи и един българин.

Като оставим настрана последния въпрос (малко вероятно е, че всяко друго българско правителство или някои правителство в региона би могло да предотврати атентата) и явния опортюнизъм на опозицията (която носи голяма отговорност за отрицателния доклад заради времето, когато беше на власт), няма съмнение, че България има сериозни проблеми. Отново и отново ЕС и други тела посочват корупцията и организираната престъпност.

Докато някои инвеститори твърдят, че никога не са имали проблем, това не е всеобща гледна точка и някои без съмнение се отказват да влагат в България именно заради нейната репутация. Възможно е, тежестта да пада основно върху местните малки и средни бизнеси, които са кръвоносната система на икономиката.

„Корупцията в България е проблем, който остава неразрешен от много години,“ казва Светла Костадинова – изпълнителен директор на софийския Институт за пазарна икономика.

„През годините различни правителства направиха добри реформи, например, данъчни, но нито едно не успя да се пребори в достатъчна степен с корупцията, за да окаже влияние върху хората и бизнесите. Бизнесът има огромни скрити разходи, за да се справи с нея или да я заобикаля. Корупцията намалява качеството на бизнес средата и конкурентността на българските компании. Освен това, високата и постоянна корупция лишава България от повече преки чужди инвестиции, което означава, че растежът е по-нисък от възможния.“

Междувременно, слабата административна инфраструктура на България, лишените от добро финансиране полиция и служби за сигурност, историята на съмнителни бизнес сделки и местоположението на страната на големите пътища на трафик на наркотици са все фактори зад случаите на организирана престъпност.

Това оказва влияние и върху нормалния бизнес, въпреки, че в по-малка степен от другите трудности, които цитира Костадинова, особено непредвидимата регулаторна среда в политическата система, отворена за всякакви лобисти.

От Кафене.нет

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.