Мавзолей за Боливар, но достоен за Чавес

Асошиейтед прес

Мавзолеят на Боливар в Каракас. Снимка: елкарибе

За мнозина венецуелци извисяващият се в центъра на Каракас бял мавзолей доста прилича на Уго Чавес, само че като архитектура: несъразмерно преувеличен, крещящ и помпозен.

Ала голямата гробница не е построена за социалистическия президент на Венецуела, който се бори със смъртта, водейки битка с рака и се кандидатира за преизбиране.

Тя ще приютява тленните останки на южноамериканския борец за независимост Симон Боливар, когото Чавес ежедневно, възторжено и многословно възхвалява като духовния баща на своята собствена революция, както той я определя.

50-метровият мавзолей ще бъде открит в близките дни, въпреки че не е напълно завършен.

Строежът се бави, забулен в потайност – мавзолеят ту е възхваляван като подходящ за герой от историческата величина на Боливар, ту е критикуван като преувеличено отражение на собственото его на Чавес и желанието му да бъде смятан за превъплъщение на героичния борец за независимост.

Внушителният интериор с под от черен гранит е готов, но площадът около сградата не е. Работници се трудят денонощно през последните седмици, поставят плочки, монтират осветление, извършват озеленяване и изливат бетонни стъпала.

Идеята за гробницата на „Освободителя“ бе предложена от Чавес преди две години, когато той реши, че трябва да узнае дали бащата основател на Венецуела е бил отровен.

Повечето историци смятат, че Боливар, който обедини революционери, извоювали независимост от Испания за днешните Венецуела, Колумбия, Панама, Еквадор, Боливия и Перу, е починал от туберкулоза през 1830 г. на 47 години.

Но Чавес каза, че подозира друго, нареди гробът на Боливар да бъде отворен и събра екип от международни учени, които да проучат тленните останки. Първоначалното становище беше обявено на последната годишнина от рождението на Боливар: няма доказателства за нещо нередно.

По онова време правителствени представители вече бяха решили, че е крайно време тленните останки на Боливар да бъдат преместени от близкия Национален пантеон, където се съхраняват от 1876 г. заедно с тези на повече от 100 други герои и героини на страната, преименувана по настояване на Чавес на Боливарска република Венецуела.

Във вторник Чавес откри нов, приличащ на снимка портрет на Боливар, направен от специалисти въз основа на проучвания на тленните му останки.

„Това е неговото лице“, каза Чавес, показвайки две отделни изображения на лика на Боливар на церемония в президентския дворец по случай 229-ата годишнина от рождението на Боливар.

Колкото до мавзолея, Чавес заяви, че остават да се изпипат няколко последни детайли.

Първоначалното обещание беше той да бъде завършен през декември 2011, после – през май; отлаганията станаха повод критиците на Чавес да злорадстват, наричайки тези забавяния типични за 13-годишното му управление.

Те заклеймиха и липсата на прозрачност.

Обикновено правителствата се обръщат към известни архитекти за подобни проекти, включително и към чужди специалисти.

Не и в този случай.

„Той го възложи на приятели, макар че аз не знам на кого точно“, каза видният каракаски архитект Оскар Тенрейро, който не одобрява мавзолея.

Името на архитекта не бе обявено публично, въпреки че човекът, който отговаря за проекта, е роденият в Испания архитект Франсиско Сесто, определен от Чавес в края на 2010 г. за „държавен министър за преобразяване на Каракас и околностите му“.

Чавес създаде поста, след като опозиционен кандидат беше избран за кмет на Каракас; Сесто е бивш министър на културата и работата му включва контрол на жилищното строителство в столицата.

Във вторник Чавес прекъсна речта си, за да позволи по телевизията да се появи Сесто, застанал пред мавзолея. „Вече сме готови да открием този мавзолей“, каза Сесто.

На публично обсъждане на проекта в началото на юни той съобщи, че стойността му е 140 милиона долара и е построен, защото „винаги сме имали усещането, че Боливар има нужда от мавзолей, достоен за неговото величие“.

„Имаше много критики, че неговите тленни останки не заемат почетно място“ в Пантеона, добави той и отбеляза, че тези, които са проектирали мавзолея, са „изслушали доста идеи, включително от президента“.

Без да съобщава какво точно е предложил Чавес, Сесто защити строгия съвременен стил и добави, че естествената светлина, влизаща през покрива, ще придава „магическо излъчване“ на издигнатия на пиедестал саркофаг на Боливар.

Други страни, включително САЩ, строят внушителни паметници на своите основатели. Защо не и Венецуела? В края на краищата Боливар е помогнал за освобождаването на много земи.

„Същността на идеята е да се издигне името на Боливар в международен план. Именно за това става въпрос. Мисля, че президентът постъпва правилно“, каза ръководителят на строителна бригада в мавзолея Хосе Фрейтес.

Историкът и водещ специалист по Боливар Елиас Пино смята, че с мавзолея Чавес иска да направи така, че да е по-дълбоко свързван в съзнанието на хората с националния герой.

„Политическото намерение е президентът Уго Чавес да бъде провъзгласен за изпълнител на волята на Боливар и тълкувател на неговия завет“, каза той.

„Този паметник ще обвърже двете фигури и ще бъде не само мавзолей на Боливар, а и вход за президента Чавес в пантеона на патриотите“, заяви той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.