Русия – опозицията в затвора?

Жители на Нижний Новгород на неразрешено шествие „За хляб. Снимка: ридус

Следственият комитет на Русия потвърди слуховете за още двама задържани във връзка с делото за безредиците по време на протестния „Марш на милионите“ през май на Блатния площад в Москва, пише „Росийская газета“.

Обискирани са и жилищата на Николай Кавказски и Алексей Полихович – „активни участници в масовите безредици“, заявил говорителят на федералното следствие Владимир Маркин. Иззети са компютрите им и дрехите, с които според следствието са били облечени на местопрестъплението. Разследването продължава; предвижда се да бъдат задържани и други участници в безредиците на 6 май, добавил Маркин.

Разрешеният митинг прерасна тогава в сблъсъци с полицията, напомня официозът, според който „се знае, че това не е станало спонтанно“, и масовите безредици са били „изкуствено организирани“.

Тук обаче има две различни версии. Според властите провокатори приканвали за промяна на маршрута, а опозиционни активисти – за нарушаване на реда. Опозиционерите пък заявяват, че силоваците фактически сами провокирали безредиците, посочва изданието.

Освен двамата задържани вчера в наказателното дело по случая фигурират още 13 души и всички са под стража освен 18-годишната анархистка Александра Духанина, която е под домашен арест. В началото на безредиците бяха задържани над 400 души. Според организаторите на протеста в него са участвали десетки хиляди, а по данни на полицията – близо 8000 души. Същия ден бяха образувани наказателни дела за призиви към масови безредици и насилие спрямо представители на властта, напомня всекидневникът.

Студентът Полихович и правозащитникът Кавказски, активист на партия „Яблоко“, бяха поставени под стража ден преди планирания митинг на опозицията в защита на хората, задържани преди. Това предизвика суматоха сред опозицията, отбелязва „Независимая газета“.

Познати на Кавказски, разпитани от вестника, и очевидци на майския протест го определят като тих и спокоен човек, който не е участвал в никакви безредици и никога не би го сторил. Лидерът на „Яблоко“ Сергей Митрохин заявил, че ще настоява Кавказски незабавно да бъде освободен. За Полихович все още се знае малко, добавя изданието.

Опозиционната „акция в подкрепа на политзатворниците“ вчера в Москва „бе посрещната от небивало количество полицейски сили“, изтъква „РБК дейли“.

Протестиращите се опитали по този начин „да спрат арестите“; до подписването на броя задържани нямало. Според известната екоактивистка Евгения Чирикова обаче имало „толкова полиция, сякаш очакват държавен преврат“.

Научил за двамата нови задържани, депутатът от опозиционната партия „Справедлива Русия“ Иля Пономарьов реши да отложи участието си в младежкия дискусионен лагер „Селигер“, информира „Московский комсомолец“.

Според вестника лидерът на опозиционния „Ляв фронт“ Сергей Удалцов отказал приетата вече покана за форума, организиран от прокремълското движение „Нашите“, щом „властите цинично продължават да тъпчат затворите с представители на опозицията“. „Рано или късно нещата ще стигнат точката на кипене“, предрекъл той.

Федералното следствие цели главно да получи от обвиняемите показания срещу лидерите на опозицията в Русия, смята правозащитникът Лев Пономарьов, говорил пред „Новие известия“.

„Ако така продължи и занапред, излиза, че властите у нас повтарят „подвига“ на (беларуския президент Александър) Лукашенко, който успя след голям митинг в Минск на практика да разгроми опозицията в Беларус“, коментира той.

Според Лев Пономарьов властите в Русия „в страх от нови масови акции наесен искат колкото може по-бързо да вземат под стража опозиционните лидери“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.