В десетката: Цифри от маркуча

Какво смята и какво не премиерът Борисов в интервюто си за „Капитал”

Бойко Борисов обяснява в студиото на бТВ през март 2012 г., че предишните похарчили парите на държавата и той я сварил на минус. Снимка: от екрана

Ако случайно сте ходили в офис на мутренска фирма през 90-те, със сигурност сте забелязали поне една що-годе прилична физиономия. Тази на счетоводителя. Не може да му отрече на премиера Борисов, че удари кьоравото с бившия експерт в Световната банка и настоящ финансов министър Симеон Дянков. Но вместо да остави сметките на него, в интервю за „Капитал”, той самият се заема с тази непосилна работа.

И като вещ в пожарното дело насочва финансовия маркуч право във фасадата на държавата. „..На 29-то число ни идват 700 млн. от Европейската комисия, другото тримесечие още 700, така през август ще имаме фискален резерв над 7-7,5 млд. лева.”

Фасадата си е фасада, но пък в задния двор пуши яко. И още тази есен някой ще трябва да се бръкне с едни 300 млн. за строителството за Южен поток.

За европарите добре, но пък висят едни други 300 млн., които миналата есен правителството взе от Насърчителна банка под формата на гаранция. Пак за европейски пари. Никой пък още не е сметнал какво става след АЕЦ „Белене” и каква ще е схемата. НЕК ли ще плаща на руснаците, или пък ние на електрическата компания и тя на тях. Което, разбира се е едно и също.

Но да не мислите, че само разходната част от проблема е проблем за иначе ловко жонглиращия с числата премиер. На въпрос на журналиста за това колко са парите на държавата в банката на другия Цецо (Василев) той отговаря деликатно, че сумата е по-малка, отколкото е била в последния ден на тройната коалиция. 2 лв. по-малко ли бе, г-н премиер?

Но пък сме късметлии, да знаете. Пак в това интервю първият държавен и партиен ръководител твърди, че ако магистралите са били готови при предишните правителства „сега Дянков да не е финансов, а да го направя социален министър”.

Като знам практиката в други европейски страни, премиерите понякога да поемат и някои от деликатните министерства, направо бързият влак е профучал на сантиметри от нас.

От блога на Пламен Даракчиев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.