Оказа се, че Цветанов лъже за съдийката

Военно-апелативният съд оправда петимата подсъдими за грабеж и изнасилване на двете дъщери на семейство Анчови от Чепинци заради липса на доказателства.

Това беше делото, заради което вътрешният министър Цветанов обвини съдия Мирослава Тодорова, че го е забавила с години и изнасилвачите грабители се разхождат на свобода от 1998 г.

Оказва се обаче, че след цели 5 години разследване прокуратурата е внесла в съда делото, обвинявайки петимата заподозрени само за грабеж. Сега съдът ги оправда поради липса на доказателства.

Оказва се, че точно подопечните на Цветанов, които никога за нищо не са виновни, не са събрали елементарни доказателства по делото.

Съдия Тодорова го е пратила във военния съд, тъй като единият от обвиняемите е бил полицай и граждански съд няма право да го съди.

Военните съдии разкритикуваха работата на полицията и прокуратурата, като посочиха, че според ДНК експертиза нито една от биологичните следи от грабежа и изнасилването на момичетата не е на подсъдимите.

Това няма никакво значение обаче Цветанов да хвърля цялата вина на съда и конкретно на съдия Тодорова (въпреки че разследването се бави 5 години и е нескопосно).

Случаят не е единствен. За много забавени дела причината е именно в разследването. И когато делото влезе в съда, се оказва, че той трябва да го върне за доразследване, защото липсват елементарни процесуални действия. В много случаи прокуратурата си гледа работата през пръсти и така съдът върши и нейната работа.

Цветанов обаче, откакто е министър, успя с непрекъснато повтаряне на тезата „Ние ги хващаме, те ге пускат” да убеди средния лумпен, че съдът е виновен за всичко.

Дори когато съдът осъди братя Галеви, Цветанов пак изкара съдиите виновни, че са избягали. А се беше получило обратното – те ги съдят, МВР ги изпуска.

Случаите с манипулации от страна на Цветанов стават все повече, но няма адекватна реакция в медиите срещу това.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.