Еврозоната – ужасен край или ужас безкрай?

Еврозоната е застрашена от разпад. Предупреждението, отправено от шефа на еврогрупата Жан-Клод Юнкер подсказва, че на политиците изобщо не им остава много време да спасят еврото.

Германската канцлерка, френският президент и шефът на Европейската централна банка уверяват, че ще направят всичко необходимо, за да бъде спасено еврото. Въпросът е какво е това необходимо нещо, което може да свърши работа?

Според „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ доверието на пазарите във валутния съюз ще се върне само при едно положение – ако Гърция излезе от еврозоната. Макар официалният доклад на европейските инспектори за хода на реформите в Гърция още да не е готов, отсега е пределно ясно, че страната вече просто не може да остане във валутния съюз. Като причината е не толкова в болезнения, но неизбежен срив на гръцката икономика, колкото в пълното нежелание и неспособност на гръцките политици и администрацията да проведат нужните институционални реформи. Ирландия, която безропотно проведе реформите си, успя тези дни да се завърне на финансовите пазари. В същото време гръцките политици само се оплакват от тежестта на реформите и продължават да разчитат на помощите, които страната получава от европейските си партньори.

Ужасен край или ужас безкрай?

Излизането на Гърция от еврозоната ще излезе твърде скъпо на Германия. Това всички във Федералната република го знаят много добре, но напоследък все повече като че ли се налага убеждението, че ужасният край все пак е за предпочитане пред безкрайния ужас. За това свидетелстват и думите на германския министър на икономиката Филип Рьослер, според когото „излизането на Гърция от еврозоната вече не изглежда така ужасно“.

С което люксембургският премиер и шеф на еврогрупата Жан-Клод Юнкер изобщо не е съгласен. Той определи спекулациите за излизането на Гърция като „празен брътвеж“ и заяви: „Който си мисли, че изключването на една страна-членка може да реши проблемите на еврозоната, значи не е разбрал истинските причини за кризата“. Препоръката на Юнкер е да се предприемат незабавни мерки за спасяване на еврото и да се прояви решителност в името на запазването на стабилността на валутния съюз. Люксембургският премиер подчертава и, че за момента стремежът е еврозоната да бъде запазена в пълния й състав.

Сътресенията на пазара не са задължителни

В икономическите кръгове мненията за възможните последици от т.нар. „Grexit“ /излизане на Гърция от еврозоната/ за останалите страни също се разминават. Тежките сътресения на финансовите пазари са възможни, но съвсем не са задължителни, коментират медиите. Агенция ДПА припомня обещанието на шефа на Европейската централна банка Марио Драги, че банката е готова да се притече на помощ чрез изкупуването на държавни дългове, за да облекчи положението на страни като Испания или Италия. Това не е добра идея, твърди „Франкфуртер алгемайне цайтунг“: „Примерът с Ирландия показа, че последователните реформи водят до възстановяване на доверието на чуждите инвеститори“.

Инвеститорите обаче се съмняват, че Италия и Испания имат волята да проведат нужните реформи. Затова и готовността на Европейската банка да започне да изкупува лошите им книжа изобщо няма да им помогне, предупреждават експертите.

От Дойче Веле

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.