Израел ще възкреси библейската река Йордан

Ройтерс

Кръщение в река Йордан. Снимка: e-vestnik

В наши дни река Йордан нито е дълбока, нито е пълноводна. Библейската река, вдъхновила безброй религиозни и народни песни, на много места е просто тесен поток – със замърсена и застояла вода. Но това ще се промени.

Благодарение на обезсоляването, както и на пречистването на отпадните води, в реката тече повече прясна вода и тя полека-лека ще си възвърне старата слава.

Застанал в прахоляка на един хълм с изглед към реката, в 40-градусова жега, началникът на Службата за контрол на южната част на басейна на р. Йордан Рамон Бен Ари сочи към място, на което преди години водата се е изкачвала на стотици метри, когато реката е преливала от коритото си.

Според Библията израилтяните са влезли в Обетованата земя именно през долното течение на р. Йордан. А християните вярват, че Исус Христос е бил кръстен в нейните води.

Днес, вследствие на годините на прекомерното й използване за извършване на напоителни дейности и за питейна вода, тя се вие колебливо през долината, от Галилейско към Мъртво море. Докъдето стига погледът, реката е широка само няколко метра.

„Това са само 5 процента от някогашното й течение“, каза Бен Ари, който е един от ръководителите на проекта за възстановяване на реката. „Можеш спокойно да я пресечеш, без да си намокриш главата.“

Почти всичката вода, която подхранва р. Йордан, се отклонява от Сирия, Йордания и Израел, още преди тя да е достигнала до долното течение, обясни той.

Но за първи път Израел – две трети от чиято територия е безводна и който се бори със сушата още от създаването си преди 64 години – отчита воден излишък.

Това се случва след десетилетия на огромни инвестиции във водната инфраструктура на страната. Тя рециклира и после използва 75 процента от отпадните води за земеделие, а догодина 85 процента от питейната вода ще идва от обезсолителни станции.

Израелското правителство реши да използва това изобилие, за да възстанови реките в страната. Първа в списъка е р. Йордан. Средно в нея всяка година ще се връщат по 150 млн. кубични метра вода, каза Узи Ландау, министър на националната инфраструктура, когато преди няколко седмици обяви този план. „По този начин след десет години ще изчистим дълга си към природата „, каза той.

ПОПУЛЯРНА ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ

Една от най-непосредствените ползи от проекта ще бъде увеличаването на туристическия поток, който в Израел достигна рекордни нива.

Всеки ден пристигат средно по 300 000 посетители и половината от тях са поклонници християни, каза министърът на туризма Стас Мисежников.

„Тези поклонници организират пътуването си в Светите земи около вода. Когато р. Йордан бъде възстановена, тя ще повлияе пряко на тяхното движение“, посочи той в интервю за Ройтерс.

Християни от целия свят продължат да прииждат към р. Йордан, за да пресъздават ритуала по Кръщението. Но те могат да направят това само на две точно определени за целта места. Дори и най-семплата церемония може да е опасна другаде по течението на реката, където по него се носят отпадъци и мръсотия.

Правителството има намерение да даде няколко десетки милиона долара за почистване на долината на р. Йордан, както и за превръщането й в още по-популярна туристическа дестинация с места за разполагане на лагери и квартири за настаняване край брега й.

На южния край на Галилейско море вече се строи голяма пречиствателна станция и когато тя заработи след две години, ще подобри качеството на водата.

Друга пречка е, че в някои райони по брега на долното течение, където минава границата между Израел и Йордания, има останали от военните действия мини. След две войни помежду им, през 1994 г. двете съседни държави подписаха мирен договор. Прочистването на тези райони, както и превръщането на старите военни постове в туристически обекти, е част от плана.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.