Сирийските кюрди притесняват Турция

Ройтерс*

Кюрдска жена край пътя. Снимка: мустафаозер

В Турция възникват притеснения заради нарастващото влияние в Северна Сирия на кюрдска групировка, свързана с кюрдските сепаратисти, които се сражават срещу Анкара – факт, който Турция се безпокои, че може да усложни допълнително нелеката й задача да разреши своя собствен кюрдски проблем.

Сирийските кюрдски райони до голяма степен са пощадени от насилието в продължаващия вече 16 месеца бунт срещу президента Башар Асад и сирийските кюрди виждат шанс да получат свободите, на които се радват техните етнически роднини в съседен Северен Ирак.

Снимки на кюрдски знамена, издигнати над сгради и развявани от кюрди в Северна Сирия, провокираха широко отразяване на темата в турските медии и накараха коментаторите да анализират възможността кюрдите да основат своя независима държава там.

Кюрдски опозиционни представители казват, че силите на Асад са оставили контрола над някои райони в Северна Сирия в ръцете на Партията на демократичния съюз – групировка, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК). В продължаващия вече 28 години конфликт между бунтовниците от ПКК и турските власти са загинали над 40 000 души.

„На някои места сирийският режим е предал властта на Партията на демократичния съюз (ПДС) и се е оттеглил“, каза лидерът на опозиционния Сирийски национален съвет (СНС) Абделбасет Сида след среща с външния министър на Турция Ахмет Давутоглу миналата седмица.

Твърди се, че сирийските градове Амуда, Дерик, Кобани и Африн са под контрола на ПДС, но информацията не може да бъде потвърдена заради сирийските ограничения за достъп на медиите.

Твърденията за контрол на ПДС, която отрича всякакви връзки с ПКК, водят до разпри и дори въоръжени сблъсъци с другата основна кюрдска политическа група – Кюрдския национален съвет, както и с други сирийски бунтовнически фракции.

Сирийски опозиционери обвиняват ПДС, че действа като изпълнител на Асад, като потушава демонстрации в кюрдските райони и убива активисти срещу режима на Асад, като най-забележителният пример за такова убийство е това на харизматичния кюрдски опозиционер Мешаал Тамо. Той беше убит миналата година, когато организира политическа коалиция против Асад.

Бащата на Асад, Хафез Асад, с години даваше убежище на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан преди заплахата от турска инвазия през 1998 г., която го принуди да изпрати Йоджалан в чужбина, където впоследствие турски агенти го заловиха и върнаха обратно в Турция.

Когато турско-сирийските отношения се подобриха, Башар Асад сътрудничеше с Анкара, като разби структурите на ПКК, установили се в Сирия. Тези връзки обаче се разпаднаха миналата година, когато Асад мобилизира военни сили, които да смажат народния бунт.

Издигнатите кюрдски флагове в Северна Сирия изглежда първоначално не притесниха турските власти. Служител на турското външно министерство каза обаче, че външният министър Давутоглу е предупредил Сирийския национален съвет за заплахите от сектантски конфликт или гражданска война.

Вицепремиерът Бешир Аталай омаловажи въпроса във вторник, когато беше попитан дали не се притеснява от факта, че може да бъде основана кюрдска държава.

„Нямаме такива притеснения“, каза той, отхвърляйки идеята, че кюрдите са поели контрола. „В някои малки места е имало инциденти със знамената, но няма такова нещо (че кюрдите са поели контрола)“, добави той.

В течение на седмицата обаче турският премиер Реджеп Тайип Ердоган и външният министър Давутоглу втвърдиха тона относно присъствието на ПДС в Северна Сирия и евентуална заплаха, каквато тя би могла да представлява за Турция. Посланието на двамата бе най-общо, че Турция няма да позволи на терористични групи да установят присъствие в района на Сирия край турската граница и е готова да действа, ако прецени, че такава група представлява заплаха за националната й сигурност.

Сида, който е кюрд, изтъкна националното единство на Сирия, където кюрдите съставляват около 1 милион от 21 милиона население.

„Дали сме нужните заповеди, които забраняват да се издига друго знаме освен това на сирийската независимост. Кюрдите са част от сирийската национална структура“, каза той.

Анкара обаче е била неприятно изненадана от кюрдската подкрепа за свързаната с ПКК сирийска кюрдска ПДС, според Дениз Зейрек от турския либерален вестник „Радикал“.

„Турската страна разглежда това като неочаквано развитие и е предприела стъпки да предотврати задълбочаването на проблема в Турция“, посочи Зейрек.

По думите му едната възможност е да бъде накаран Масуд Барзани, президентът на Иракски Кюрдистан, да упражни по-голямо влияние върху тези групи, а втората възможност е Анкара, която е сред страните, които пледират за отстраняването на Асад, да развие връзките си със сирийските кюрдски лидери.

Турция наскоро изгради близки отношения с Барзани и кюрдското регионално правителство, които изглежда се основават върху бизнес и енергийни интереси в Северен Ирак.

Над 7000 сирийци са избягали от все по-големите икономически трудности и нестабилност в посока Иракски Кюрдистан, който е автономна област от 1991 г. и има свое регионално правителство и въоръжени сили, но разчита на централното управление в Багдад за своя бюджет.

Междувременно турската опозиция изразява опасения за възможна кюрдска независимост в Сирия. „Сега на път е един нов Кюрдистан. Сирийски Кюрдистан е на прага“, предупреди Мухарем Индже, виден член на основната опозиционна Народнорепубликанска партия.

По време на своето 10-годишно управление министър-председателят Реджеп Тайип Ердоган предприе реформи, най-вече за да увеличи възможностите за излъчвания и преподаване на кюрдски език с цел да разсее недоволството на едно малцинство от около 12 милиона души.

Въпреки това, вдъхновени от примера на Северен Ирак, много турски кюрдски политици настояват за политическа автономия.

По думите на турския учен Ихсан Дагъ Турция трябва да изясни позицията си по кюрдския проблем, тъй като е изпратила „смесени сигнали“, като едновременно е водила преговори с ПКК и е следвала строга политика за сигурност.

„Готови ли сте за кюрдска държава?“, написа той в турския вестник „Заман“, предупреждавайки, че в Сирия ще се оформи автономна кюрдска администрация, ако Асад падне, и че дори е възможно създаването на независим „Западен Кюрдистан“.

„Кюрдската геополитика се прекроява в региона. „Велик Кюрдистан“ вече не е просто мечта за много кюрди. Може да погледнете и да видите, че „първата независима кюрдска държава“ изниква на неочаквано място – в Сирия“, допълва Дагъ.

БТА

*Текстът е актуализиран и допълнен от БТА.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.