Рекордни жеги и пожари в Русия застрашават реколтата и ускоряват инфлацията

Пожар в центъра на Москва през юли 2012 г. Снимка: ридус

Площта, обхваната от летните пожари в Русия, вече е с 20 на сто по-голяма, отколкото миналата година. Това изтъкна премиерът Дмитрий Медведев на секторно съвещание по повод аномалните жеги в редица региони на федерацията, съобщава „Росийская газета“.

Пожароопасният сезон дойде в застрашените области две седмици преди обичайното. Всички помнят природните пожари в Русия от 2010 г. и изгорелите села, отбелязва вестникът.

„Сушата удари селското стопанство“ и заплашва реколтата в няколко региона – в република Калмикия например са унищожени 63 на сто от посевите, посочва официозът.

Премиерът Медведев призова местните власти да стимулират селските стопани да застраховат – „естествено, доброволно“, очакваната реколта. Според Александър Фролов, шефа на федералната синоптична служба, „зона на особен риск“ ще останат до края на месеца някои райони в Калмикия, Астраханска и Ростовска област, Краснодарски и Ставрополски край. Ще расте опасността в Башкортостан и Оренбургска област. В Европейска Русия също се очаква повишаване на температурите.

Ситуацията като цяло се стори контролируема на руския премиер, но той прикани местните власти да не се отпускат, тъй като лятото е още в средата си, а прогнозите „не са радостни“, добавя „Росийская газета“.

През уикенда положението с горските пожари в Сибир само се влоши, независимо че федералните ресорни началници пристигнаха в региона и обещаха да се справят с огнищата „за два-три дни“, пише „Комерсант“.

Само по официални данни от петък насам площта на горските пожари в Русия е нараснала с една трета – от 18 000 на 26 600 хектара. Според експерти чиновниците продължават да крият мащабите на пожарите, а в гасенето им участват под 1 на сто от цялата групировка, формирана от Министерството на извънредните ситуации за справяне с подобни проблеми, изтъква всекидневникът.

Руският клон на „Грийнпийс“ преброи само в Якутия близо 500 000 хектара действащи пожари и предупреди, че „ситуацията продължава да се влошава“. Неговите експерти използват данни от противопожарната сателитна система FIRMS, разработена съвместно с NASA, добавя „Комерсант“.

Сушата поставя правителството пред избор – ако нахрани хората в Русия, кабинетът може да изгуби външните пазари, коментира „Новие известия“.

Премиерът Медведев спешно натовари аграрното министерство и лично вицепремиера Аркадий Дворкович със спасяването на посевите. Експертите обаче смятат, че тазгодишната „битка за реколтата“ най-вероятно ще бъде изгубена. Жителите на Русия трябва да се готвят за скок в цените на храните, а фирмите износителки на зърно – за спад в приходите, ако бъде ограничен износът, подчертава изданието.

„Тази година реколтата в Русия със сигурност ще е по-ниска от миналогодишната. Очаква се продоволствената инфлация да набира ход – стойността на зърното вече стремително расте“, заявява пред вестника Юлия Евтушок, координатор на международната продоволствена организация ФАО. След зърното неизбежно поскъпват месото, включително пилешкото, и млечните продукти, напомня тя.

Сушата вече порази 16 от 83-те региона на Русия, а в 9 е обявена извънредна ситуация. Унищожени са посевите на 1,5 милиона хектара, сочат данни на селскостопанското министерство. Според експерти ниските реколти (наред с поскъпването на газа и тока от 1 юли) са основен фактор за ускорената инфлация – от 4 на сто през юни на 6,5 до 7 процента през този месец.

Освен лошите прогнози цените в Русия се влияят от неблагоприятната ситуация в САЩ, където суша е обхванала близо половината щати. Заради това световните цени на царевицата, житото и соята растат с всяка седмица, допълва „Новие известия“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.