Молете се за гълъбите

Израел трябва да реши проблема с най-религиозните си евреи

Хиляди ултраортодоксални евреи протестират в Йерусалим срещу закона за военна служба. Снимка: от тв екрана

Струва си да се приветства фактът, че юдаизмът – религия, чиито последователи през вековете са страдали от преследвания повече от която и да е друга религиозна група – е жив и в добра форма. Както пишеше в нашия специален репортаж миналата седмица, евреите и тяхната вяра може би никога досега не са били в такава безопасност. Вероятно тъкмо затова в наши дни една от най-големите заплахи за евреите и родината им в Близкия изток идва отвътре.

Израел се бори да намери баланса между правата и задълженията на религиозните и светски настроените евреи. Предоставените привилегии на т.нар. „харедим“ (богобоязливите), както са наричани ултраортодоксалните евреи – особено освобождаването им от военна служба, която е задължителна за всички израелци – предизвикват негодувание у светски настроените евреи и разединяват страната. Омразата на ултраортодоксалните към светски настроените и обратно се е превърнала в опасен проблем.

Това разединение вреди на страната и икономически. Израел има забележителни постижения в създаването на просперитет – брутният вътрешен продукт на глава от населението е повече от десет пъти по-голям от този в Египет, който е най-големият съсед на еврейската държава. Но между израелците евреи има неравенство и социално напрежение. Освен това 60 процента от мъжете „харедим“ в трудоспособна възраст са безработни теолози. Според изчисленията на някои икономисти социалните плащания и другите субсидии за ултраортодоксалните възлизат на цели 750 милиона долара годишно, докато ако те работеха, годишно щяха да носят повече от 3 милиарда долара печалба.

Не бъдат ли решени, тези проблеми вероятно ще се влошат. Ултраортодоксалните – незначителна част от еврейското население при създаването на Израел през 1948 г. – сега са най-бързо растящата социална група: 26 процента от тръгващите на училище еврейски деца в Израел са ултраортодоксални. Израел не може да си позволява повече да ги освобождава от бъдещите им задължения.

Върховният съд реши, че „харедим“ не трябва да бъдат освобождавани от военна и национална служба. Министър-председателят Бенямин Нетаняху общо взето се съгласи, че те трябва да служат. Беше изработен компромисен законопроект да се премахне освобождаването за всички, но да се направи изключение за най-религиозните теолози, както и да се оказва специално отношение към онези, които служат (например, като им се дава допълнителна кашерна храна). Ала когато на това се противопоставиха религиозните партии в неговата коалиция, Нетаняху малодушно се огъна, което накара най-голямата светска партия „Кадима“ да се оттегли от правителството му.

Намирането на баланса между толерантността на либералното общество към вярванията на религиозното малцинство и задълженията на това малцинство към обществото като цяло винаги изисква компромиси. В Израел акцентът трябва да падне върху убеждаването на ултраортодоксалните да играят по-голяма роля не само в армията, но и в икономиката. Привличането им в традиционното еврейско общество чрез полагане на военна служба или национална ангажираност, както и на пазара на труда чрез постепенната отмяна на социалните плащания, би трябвало да е приоритет.

Те отново може да станат гълъби

Привличането на ултраортодоксалните към по-активно участие в обществото може да допринесе още за каузата на мира. Конфликтът с палестинците струва доста скъпо на Израел. Тези, които служат в армията, и тези, които си плащат данъците, понасят бремето от него. А „харедим“ – не. Към настоящия момент израелските религиозни партии са в лагера на ястребите, където преобладава нежеланието да се предоставя земя в замяна на мир. Това не бива да е така.

Макар и някои религиозни евреи яростно да защитават идеята за Велик Израел, твърдейки, че еврейската държава винаги трябва да контролира места като град Хеброн, където е погребан Авраам, други са възприели по-миролюбив подход. Веднъж накарани да поемат полагащия им се дял от бремето в продължаващия конфликт, желанието за мир сред ултраортодоксалните може да нарасне – което би било от полза както за сънародниците им, така и за региона.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.