Гласувал си за ГЕРБ (или БСП) – получаваш „Газпром“

Колко футболни клуба „уреди“ със спонсори Бойко Борисов и защо?

Бойко Борисов като кмет на София на мач с Първанов и Румен Петков. Зад тях назад са шефове от МВР. Снимка: Ани Петрова

Един от сайтовете, купени от управляващите чрез охранителите на чистия им пропаганден облик Пеевски и компания – и поради това напълно меродавен източник за изпреварваща информация откъм върха на държавата, ни подготвя днес със следното (уж) сензационно заглавие:

Съдбата на ЦСКА решена! Вижте кой поема клуба и кой става президент
1 август 2012” 11:54

Вярвам на достоверността на съобщението, което иначе нямаше да посмеят да публикуват без съответната санкция. То гласи:

София, България
Добрите дни за ЦСКА май наближават. Сигурни източници на БЛИЦ разкриха, че в момента вървят преговори на най-високо ниво с американски инвестиционен фонд и руския гигант “Газпром”, които ще станат спонсори на “армейския” клуб.
Не е изключено те да вземат и част от акциите на ЦСКА. Разговорите се движат на възможно най-високия етаж на държавата.”

Защо обаче твърдя, че това е УЖ сензация? Защото има достатъчно осведомени хора у нас, които отдавна твърдят, че предстои нахлуване на руско влияние по спортна линия. Един от моите източници при написването на книгата ми „Течна дружба“ предрече това през пролетта на 2011 г., когато коментирахме, че след масираното финансиране на руското културно влияние с помощта на монополиста в руско-българския културен обмен чрез „Жокер медия“, предстои пазаруване на поне един голям български футболен клуб, доведен за целта до жалко състояние и „спасен“ от руски капитали.

Не съм изненадан, че тази прогноза е на път да се сбъдне. Нито плиткият ход с привличането на американски инвестиционен фонд може да заблуди някого: и Би Ти Ви минаваше за „американска телевизия“ докато се оказа, че руският посланик има властта да настоява за наказания заради едно интервю с избягалия в Лондон (и скоро след това убит) Литвиненко, и дори да привика в посолството „провинили“ се шефове от уж американската телевизия да им чете конско (тази моя екслузивна информация от „Течна дружба“ не е опровергана и до днес, макар доста хора в Би Ти Ви да я потвърждават в частни разговори).

Най-същественото в очакваното събитие е личното участие на премиера Борисов, който вероятно ще се похвали и с тази намеса, макар да е заявявал поне веднъж в публичното пространство, че не се месел във футбола, за да не заприличал на ЦК (на БКП).

След статията ми за намесата на премиера в спонсорирането на „Локомотив Пловдив“, при която той с гордост разказва как за 5 минути убедил аптекарския бос от Варна Марешки (дали да не го наречем „лекарствен октопод“ по аналогия с милиционерските етикети, лепени на враговете на властта?) да плати един милион лева дълг на задлъжнелия пловдивски клуб и да му стане президент, един трудолюбив читател на блога сподели интересен списък от публично известни интервенции на държавния ни ръководител в намирането на пари за най-различни отбори.

Ето какво си е дал труда да обобщи читателят Kirov, отбелязвайки драстичното разминаване между действителността и твърдението на премиера по Нова телевизия на 22.11. 2009, че не се месел във футбола. Ето част от информацията и коментара на фактите:

“… ето какво е говорил Бойко в предаването на Цветанка Ризова от 22.11.2009 година малко след като е станал премиер.
Въпрос: Добре, ще се намесите ли във футбола ?
Отговор: Не. Ше се намеса само да им направа игрища и… да могат да си усвоят парите, които имат за спортна база на националния отбор.
Въпрос: Ще ги оставите да се справят сами ?
Отговор: Навремето ЦК се намеси, когато смени името на Левски и ЦСКА си спомняте и кво стана тогава, нищо.

Както виждате, Бойко Истината изтъква намесата на държавата във футбола, като нещо лошо и напомня за времето, когато го е правила, загатвайки за ЦК и комунизма и обещава да се намеси единствено в изграждането на тренировъчни игрища за националния отбор. И ето сега от друга страна това, което прави в действителност, поднесено в медиите като геройство.

Нефтохимик ще съществува, Бойко Борисов НАМЕРИ мощен спонсор.Това е станало след разговори между премиера и шефа на руската компания Вагит Алекперов, който също потвърди новината. ЛУКойл ще бъде един от спонсорите, които ще подкрепят Нефтохимик (Бургас) от новия сезон.“ – от 31 май 2012.

„Футболен клуб „Берое” от Стара Загора, който има над 700 000 лева задължения, е дарил на полицията близо 10 000 лева. По НАРЕЖДАНЕ на премиера Бойко Борисов преди 2 седмици държавната ТЕЦ „Марица Изток 2″ купи всички 50 000 акции на клуба.“ – от 3 октомври 2011.

„4,5 млн евро за „Левски“ и Иво Тонев да съблюдава харченето им. Това внедри в „синия“ клуб новият спонсор, УРЕДЕН от премиера Бойко Борисов.“ – от 15.12.2011.

„Премиерът на България Бойко Борисов разкри, че е НАМЕРИЛ спонсор и за ЦСКА, след като ОСИГУРИ и на „Левски”. Министър-председателят бе гост в сутрешния блок на ТВ7 („Гореща точка”), където сподели, че е водил преговори с д-р инж. Лъчезар Цоцорков, който е изпълнителен директор на „Асарел-Медет” АД.“ – от 03.12.2011.

„С ПОМОЩТА на премиера Бойко Борисов процедурата около стадион „Локомотив“(става дума за софийския, не пловдивския) се е задействала и в близките дни ще бъде подписан договор, който ще позволи да се започнат ремонти.“ – 06 юли 2012.

„Министър-председателят на България Бойко Борисов спази обещанието си и ПОДПОМОГНА финансово закъсалия отбор на „Марек”. – от 19 октомври 2011.

„На рождения ден на Бойко – първа копка в базата на Ботев!Съвпадението не е случайно, защото лично премиерът преди време даде ключа от стадион “Христо Ботев” и ПОМОГНА “жълто-черните” да намерят новия си собственик Цветан Василев.“ – от 13 юни 2012.”

Интересно, нали?! И сигурно е абсолютно безкористно това посредничество, което не само не е тайна, но и е повод за премиерската гордост на Борисов, макар да противоречи на собственото му твърдение за ненамеса във футбола поради презрението му към ЦК (на БКП).

Следва логичният въпрос: ако Борисов е абсолютният началник в България, който има властта да „убеди“ всеки български бизнесмен да си даде парите за губещ футболен клуб, то кой е началникът в преговорите между най-печелившата компания в света ( според данни на „Форбс“ от преди два дни), каквато е „Газпром“ и пренебрежимо малката и почти изцяло зависимата като пазар България?

Когато с едната ръка Борисов пречи на руската пета колона, тя му готви референдум, а той прегръща в мечешка прегръдка след това идеята, демонстрирайки безстрашие. Преливат си идеи. Но когато с другия крак той отваря вратата в кошарата на българския футбол за руската мечка- не очаквайте критики дори и под сурдинка от уж много настръхналите срещу ГЕРБ другари и другарки.

Както гласуваха заедно инструкцията на „Газпром“ България да стане първата държава в света- направо пилотен проект, забранила на себе си да знае, дали има (опасен за руския монопол на българския пазар) залежи от алтернативен природен газ, така и при следващата инвестиция на „Газпром“ в българския плацдарм няма да имат разногласия.

На парламентарните избори през 2009 г. социалистите се закачаха с избирателите на популистите, че гласувайки за ГЕРБ всъщност избирали… Иван Костов. Нищо подобно, разбира се, не се случи. Както виждате и социалистите и популистите са гласували за „Газпром“. Това е „един ясен симбиоз“, както каза на чист руско-български език премиерът Станишев по време на дебат по проблемите на сигурността, част от разделението на труда година преди да предаде щафетата на управлението на загряващия на резервната скамейка Борисов.

А на онези, които ще тръгнат да изтъкват като контрааргумент ползата от парите, които не миришат (с позоваване на Абрамович и вложението му в английския футбол), отговарям предварително: хайде София да приюти поне няколко бягащи от Путин дисиденти или грешни пред Кремъл руски милиардери, както Лондон и чак тогава ще участвам в мъдруването над подобни абсурдни аналогии.

От сайта на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.