Гръцки пример – жилищни кредити за 99 години

в. Имерисия

Банките в Гърция се опитват да „удрят спирачки“ на лошите кредити. Целта е да не натоварват допълнително финансовите си баланси със загуби от необслужвани заеми и да облекчат задлъжнелите домакинства. През последните месеци закъсняващите кредити се увеличават с около 2 милиарда евро на месец – факт, който тормози управата на банките.

Опитите за налагане на контрол върху проблемните кредити не са нещо ново. През последните две години бяха предоговорени около 800 хиляди заема и постоянно се прави индивидуално преструктуриране на заеми съобразно нуждите на всеки кредитополучател.

Вариантите досега бяха – удължаване на периода за изплащане на заема или плащане само на лихвите за определен период от време. Рядко банките прилагат двете мерки едновременно, а още по-рядко разрешават спиране на погасяването за конкретен период.

Банкерите вече проучват и по-резултатни методи за регулиране на плащанията по отпуснатите кредити, с които да се оказва по-слабо влияние върху финансовите им баланси и да се дава възможност на кредитополучателите за частично или цялостно изплащане на задълженията.

Проучва се възможността банките да удължат периода на погасяване на жилищен заем до 99 години. Това предполага унаследяване на заема, нещо, което в момента не се разрешава от централната банка.

Според нейните разпоредби срокът за изплащане на заем не трябва да надвишава очакваната продължителност на живота на кредитополучателя. В момента тя се определя на 75 години.

Удължаване на срока за погасяване се прилага успешно в чужбина. Великобритания е нагледен пример в това отношение. Там кредитополучателите не си купуват имот, а право на ползването му за период от 99 години за по-малко пари.

Обмисля се банките да променят условието за очакваната продължителност за живота от 75 на 80-85 години, което ще позволи заемите да се изплащат за период от 55 и повече години.

Това от своя страна ще доведе до значително намаляване на вноските и ще облекчи гръцките кредитополучатели, които видяха през миналата година драстично намаляване на заплатите и сериозно увеличаване на данъците върху доходите.

Клиентите на банките, които биха избрали тази мярка, особено срока от 99 години, ще прехвърлят цялостното изплащане на взетите от тях заеми на … наследниците си.

Като окуражаващ може да се определи фактът, че Фондът за депозити и заеми вече удължи продължителността на изплащането на специалните категории жилищни заеми като определи границата на възрастта на кредитополучателя на 85 години. Не е ясно дали централната банка е дала съгласието си за тази промяна.

Отчаянието на банкерите се вижда и от факта, че вече се обмисля и „замразяване“ на главницата за период от пет години, което в момента не съществува като вариант. В този случай кредитополучателите ще плащат само лихвите за период от пет години.

При всички кредити размерът на вноските се променя в годините на изплащане, тъй като в началото се плаща предимно лихвата за сметка на главницата.

Другият вариант, който се обмисля, е моделът, прилаган в Испания, който се базира на лизинга. Заемът може да се преструктурира в дългогодишно наемане на имот, който преминава във владение на банката.

Използва се принципът на лизинговите договори. Кредитополучателят може да остане в имота до 30 години. В този случай бившият вече кредитополучател плаща сума, която е равна на наем като в много случаи тя е и по-ниска.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.