Момичетата от „Пуси райът“ стават проблем за Путин

Надежда Толоконникова, Екатерина Самуцевич и Мария Альохина в съда. Снимка: АП/БТА

Група британски музиканти се обявиха в защита на руските пънкарки от групата „Пуси Райът“, съдени в Москва заради пънк молитва за избавяне на Русия от президента Владимир Путин, пише в. „Дейли телеграф“.

Музикантите публикуваха отворено писмо във в. „Таймс“, докато в Лондон на кратка визита пристига президентът Путин. Сред авторите на писмото са групата „Пет Шоп Бойс“, Пийт Тауншънд, Джарвис Кокър от „Пълп“, Алекс Капранос от „Франц Фердинанд“, Джони Мар от „Смитс“ и фолк певицата Корин Бейли Рей.

В писмото музикантите наричат обвиненията срещу момичетата от „Пуси Райът“ гротескни.“Дисидентството е право на демокрацията и е прекалено над главите на тези момичета да тегне заплаха от седем години затвор заради гротескните обвинения за хулиганство, мотивирано от религиозна ненавист“.

Британските политици Дейвид Милибанд, Малкъм  Рифкинд и Малкъм Брюс, правозащитничката Аниес Каламар и режисьорът Тери Гилиъм също написаха открито писмо до президента Владимир Путин с призив да освободи политическите затворници, включително участничките в пънк групата „Пуси райът“.

Писмото беше публикувано във вестник „Таймс“ в навечерието на работната визита на Путин във Великобритания на 2 август.  „Като незабавно освободи тези мъже и жени, Путин може да даде на своя народ и на целия свят сигнал за нова Русия – съвременна, демократична и уважаваща универсалните права на човека“, се казва в писмото.

По-рано съдът, където се гледа делото на „Пуси Райът“, беше евакуиран заради сигнал за бомба. Служители на реда провериха сградата и не откриха взривно устройство, съобщи Даря Лях, пресаташе на съда. В старателния оглед участва и кинолог с куче, дежурил в съдебната сграда. Според Даря Лях анонимното обаждане за поставено взривно устройство е било направено в 11.20 ч. по телефона в приемната на председателя на съда Виктор Данилкин с думите: „Сградата е минирана. Свобода за „Пуси райът“.

Вдовицата на Александър Литвиненко – бившия руски шпионин, превърнал се противник на Путин и убит с радиоактивен полоний в Лондон през 2006 г., призова лондончани да носят бели лентички в знак на протест срещу визитата на Путин, посочва „Дейли телеграф“. Марина Литвиненко е възмутена, че Путин ще присъства на Олимпийските игри. Тя го нарича руски диктатор, който е наредил убийството на мъжа й и е фалшифицирал изборите в Русия.

„Атмосфера на лек абсурд“ цари на съдебния процес срещу трите момичета от пънкгрупата „Пуси райът“ в Москва, пише „Новие известия“. Руският печат отразява и коментира вчерашното съдебно заседание срещу младите жени, изпели през февруари песен срещу Владимир Путин в столичен храм и обвинени в хулиганство, което се наказва с до 7 години затвор.

Съдийката Марина Сирова изслуша показанията на още неколцина потърпевши, адвокатите поискаха за нея отвод, но безуспешно, а подсъдимите се оплакваха, че не им стига време за сън и храна, обобщава „Новие известия“.

Вестниците уточняват, че изслушаните досега потърпевши са служители и гардове от храма „Христос Спасител“. „Новие известия“ разказва например за охранител, „тъй потресен от непристойните действия на „Пуси райът“, че два месеца не можел да влиза в храма“.

Вчерашното изслушване, както и предишните, мина в атмосфера на лек абсурд: прокурорът използваше думите „господ“ и „духовност“, съдията отклоняваше практически всеки въпрос на защитата, а служителите в храма с удоволствие споделяха как са се приобщили към вярата, посочва „Новие известия“.

Защитата обвини следствието, че е фалшифицирало показанията на потърпевшите. Адвокатите твърдят, че материалите в делото са написани сякаш под индиго, с еднакви правописни грешки, отбелязва „Утро“.

„Московский комсомолец“ цитира една от защитничките, поискала втори отвод за съдийката, тъй като момичетата не били пускани да обядват, сиреч били изтезавани. Съдийката не разреши на една от подсъдимите да изяде краставица и този факт ще се превърне в легенда, заявила адвокатката.

Човек от охраната на храма заявил пред съда, че прощава на девойките, както „трябва да им прости всеки православен“. Олтарен прислужник обаче сравнил начина, по който момичетата се кръстели, с „пародийно богохулство“; друг споменал техните „отвратителни движения“ и рокли с „десен, враждебно настроен към православието“.

Според адвокати съдът отхвърлил към 70 на сто от въпросите на защитата, например дали потърпевшите знаят, че в храма се провеждат банкети. В друг материал „Московский комсомолец“ цитира юристи, коментирали извиненията на трите момичета заради тяхната „пънк-молитва“ „Богородице, изгони Путин!“. В понеделник те заявиха пред съда, че са невинни и съжаляват, ако със своята „етична грешка“ са засегнали нечии религиозни чувства.

Изявлението е „непоправима юридическа грешка“ и девойките практически признават вината си, смята Евгений Архипов, председател на руското адвокатско сдружение „За човешки права“. Правната съставка в делото срещу „Пуси райът“ „отдавна е минала на втори план“, забелязва обаче Юрий Пилипенко от ръководството на Федералната адвокатска камара.

Подсъдимите „признаха, че са извършили етична грешка, а не хулиганство и ако бъдат осъдени, после ще може да съдят някого, загдето не си е сложил кръстче или го е сложил накриво“, коментира юристката Светлана Белова.

Адвокатите на „Пуси райът“ вече нямат съмнения, че техните доверенички ще получат реални присъди, допълва вестникът. „Според мен ще ги пратят в затвора, но това ще тежи на съвестта на всички тези хора, които не живеят според закона“, цитира той думи на един от защитниците.

„Вечерняя Москва“ изброява „цял рояк творчески личности“ от Русия и други държави, написали послания в подкрепа на „Пуси райът“. Авторката се обръща „към нас самите, вярващите, които сеят вяра и любов в сърцата“. „Къде е вашето милосърдие?“ – пита тя и приканва: „Пуснете момичетата, нека ходят където си щат, само по-далеч от храмовете“.

Девойките пънкарки „станаха част от голяма политическа игра“, констатира протодякон Андрей Кураев, професор в Московската духовна академия, в интервю за „Новая газета“. Според духовника, изказвал се по-рано „снизходително“ за действията на „Пуси райът“ и критикуван от академичния съвет, акцията в храм „Христос Спасител“ е била поръчана от щаба на Владимир Путин, сформиран за президентските избори през март.

В крайна сметка Путин е получил „политически бонус“ от пънкарското „богослужение“, твърди Кураев. Щом седмица преди изборите хулиганки нахлуват в главния храм на Русия и обсипват с ругатни патриарха и Путин, обикновените православни избиратели „получават съвсем ясно послание: Виж, заплашват твоята вяра, твоята светиня, която е по-висша от политиката, а същите хора нагло ругаят и Путин в твоя храм“. „Напълно ясно е в случая поведението на електората“, посочва духовникът. Според него в акцията може да са замесени олигархът Роман Абрамович и Сергей Капков, „негов човек“ в московската градска управа.

Функционерът на управляващата партия „Единна Русия“ в Санкт Петербург Валерий Федотов заявява пред „Московские новости“, че е написал открито писмо с призив трите девойки незабавно да бъдат освободени. Федотов е убеден, че повечето му съпартийци са на същото мнение, изтъква вестникът, цитиран от Би Би Си.

Партийният активист критикува „отношението към действащото законодателство“, демонстрирано според него на процеса. Щом са възможни закононарушения спрямо трите девойки, „утре може да направят същото с всекиго от нас“, предупреждава той.

„Много е досадно, че политическите фигури, които могат да повлияят нещата, не направиха нищо. Обидно е, че изглеждаме толкова грозно в очите на цял свят“, добавя представителят на партията на власта в Русия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.