„Комсомолская правда“: Кървав бизнес с неродени бебета върти медицинска мафия

Зловещата находка край Свердловск. Снимка: от тв екрана

Според руски лекари страшната находка в уралското дере – близо 250 човешки ембриона, не се дължи на нехайство, а е следа, оставена от медицинската мафия, пише в. „Комсомолская правда“. Изданието припомня „смразяващата новина, обиколила всички медии“: в края на юли минувачи намериха в една от горите в уралската Свердловска област варели, пълни с човешки зародиши.

Полицаите преброиха 248 плода, обработени с формалдехид, с етикети на болниците, в които са лежали родилките. Има версия, че „биологичният материал“ е докаран от медицински вуз, една от доцентките в който го използвала за изследвания и се канела да защити дисертация. През 2011 година обаче била уволнена и според органите на реда може би си е взела ембрионите, разказва всекидневникът.

Медицинските среди обаче „активно обсъждали“ друга версия за произхода на зародишите. На видеозапис „ясно се вижда, че това не са ембриони, а вече сформирани човешки плодове. Значи идват или от преждевременни раждания, или от криминални аборти“, разсъждава московският хирург Александър Тепляшин.

По закон абортите в Русия са разрешени до 12-ата седмица на бременността, доколкото не става дума за човек, а за ембрион с несформирани още вътрешни органи, напомня той. Според гинеколози, гледали видеозаписа, в случая са изхвърлени вече петмесечни плодове, посочва медикът.

„Тогава идва въпросът колко са били криминалните аборти и с каква цел? Намерените плодове са останали най-вероятно след вземане на стволови клетки – ефикасен начин за подмладяване на всеки стареещ организъм. Този сенчест криминален бизнес с кръвта на неродени бебета, уви, процъфтява в страната ни“, изтъква Тепляшин.

Богатите хора са готови да плащат луди пари за „вечна младост“ – концентрати на базата на стволови клетки. В ембрионите такива клетки просто няма; съвсем друг въпрос е „да работиш“ с бебета или човешки плодове, обяснява експертът. „Както научих от познавачи, след вземане на стволовите клетки телцата се слагат във формалдехид и после се утилизират“, добавя той.

В Русия бизнесът със стволови клетки, произведени от човешки плодове, е забранен; затова използваният „биоматериал“ се извозва скришом. Чувал съм и преди, че в горите намирали контейнери с човешки плодове. Най-често обаче правоохранителите не могат да докажат, че те са били използвани за получаване на стволови клетки, допълва московският хирург.

Авторката на материала припомня данни от свое разследване във връзка с бизнеса със стволови клетки отпреди три години. „Хора, работили в тази сфера“, предоставили на екипа „дори медицинска инструкция“. В документа „точка по точка се описва процедурата за вземане на стволови клетки от човешки плодове, в която пише черно на бяло, че е най-добре да се употребяват плодове от 20-ата седмица на бременността и след нея…“, пише журналистката.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.